До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Pussy Rap: чому жінки говорять про свою сексуальність у хіп-хопі

За останні роки відбулося помітне зростання кількості жінок-реперів, що стало вкрай необхідним відходом від гіпермаскулінності чоловічого хіп-хопу. В культурі відбувається революція, під час якої жінки перетворюють свій сексуальний капітал у частину артистичної ідентичності. Й цей підхід допоміг таким артисткам, як Нікі Мінаж, Mulatto, City Girls, Saweetie, Kash Doll, Megan thee Stallion і Cardi B досягнути величезного успіху.

Megan thee Stallion і Cardi у кліпі WAP
Megan thee Stallion і Cardi у кліпі WAP

Реклама

Хоча чоловіча хіп-хоп-музика роками увічнювала мізогінію, жінки завжди намагалися цьому протистояти. Коли реп розквітнув після хіта Rapper’s Delight гурту The Sugarhill Gang у 1979 році, талановиті артистки, як-от Queen Latifah, MC Lyte та Roxanne Shante, змагалися з чоловіками й доводили, що жінки можуть досягти успіху, якщо вони говоритимуть про свою жіночність. Salt-N-Pepa виступили проти жінконенависництва треками, такими як Tramp і I'll Take Your Man. А у 1991 році вони рішуче поставили секс на порядок денний з Let's Talk About Sex Baby – який, окрім назви, був справді ода комунікації цій темі. Два роки потому гангста-реперка Boss випустила трек Recipe of a Hoe, який апелював до гендерних подвійних стандартів проміскуїтету, й цим самим посіяла зерно змін.

Справжня революція відбулася через кілька років завдяки двом молодим жителькам Нью-Йорка: Lil’ Kim і Фоксі Браун. Обидві мали чималі досягнення, безмежну харизму та неперевершені навички, але те, що відрізняло їх від інших, так це їхня готовність до самосексуалізації, як музично, так і візуально. У той час як Lil’ Kim наказувала хлопцям "їсти її", Фоксі писала дедалі брудніші тексти, як-от для треку What's Your Fantasy. Так, інші реперки почали стрімко йти їхнім шляхом.

Кінець 1990-х і початок 2000-х були золотою ерою сексуальних жінок у репі. Trina пробила собі дорогу в гру з відвертими текстами, які торкалися всього, починаючи від сексу під час місячних до бісексуальності, а у 2004 році My Neck, My Back артистки Khia стала неймовірним хітом. Найбільш недооціненою з цих жінок, безперечно, є Jackie-O, яка викликала фурор завдяки яскравій оді своїй "кицьці".

Культурний капітал сучасних жінок-реперів, перебуває на переломній точці, навмисно та радісно використовуючи еротику у своїй творчості. Рівень волі та свободи жінок висловлюється завдяки виконанню сексуальних танців, квір-активізму, повідомленням про бодіпозитив та підтримку секс-працівників — тепер всі ці теми більше не є такими маргінальними та табуйованими, як раніше. Фактично, реп-виконавці використовують свою сексуальну привабливість як знак емоційної свободи, а не як ознаку пригнічення.

Нікі Мінаж відкрила нову епоху в розвитку жіночого репу своїм стрімким злетом. Природно, Нікі також ніколи не цуралася сексу: послухайте лише пісні Lollipop і Freaky Girl для доказу, а також її варіант культової Dreams. Й апогеєм сучасного жіночого репу став трек Cardi B та Megan Thee Stallion WAP (Wet Ass Pussy). Він відкрив ще одну главу в історії сексуально-позитивних жінок у репі. Саме тому список жінок, які створюють чудові "брудні" треки, тепер здається нескінченним. Однак, попереду ще довгий шлях, перш ніж жінки зможуть заявляти про свою сексуальністю без негативної реакції.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.