До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мадонна небайдужа: як співачка стала політичним активістом

У своєму образі Мадонна завжди майстерно поєднувала сексуальність і феміністський настрій: виходила на сцену в корсеті з чашечками у вигляді конусів Жана-Поля Готьє і приходила на вечірки з оголеними грудьми, а паралельно виступала на підтримку Pussy Riot і публічно лаяла Дональда Трампа. Як Мадонна стала політичним активістом, і які теми її хвилюють перш за все – в матеріалі Vogue.ua.

Мадонна і Pussy Riot, 2014

Влітку 2012 року Мадонна відіграла ще один солд-аут концерт в Москві, який використала, щоб сказати про важливе. Тоді співачка вперше публічно зізналася, що підтримує арт-групу Pussy Riot – російських дівчат, які в лютому того ж року потрапили на перші шпальти газет по всьому світу завдяки "панк-молебню", який влаштували в стінах Храму Христа Спасителя в Москві. "До цього можна ставитися неоднозначно, але я вважаю, що вони відважні. І я молюся за їх звільнення", – сказала Мадонна, помітивши, що Pussy Riot їй симпатичні не тільки як перформери, але і як музиканти. Ставлення співачки до офіційної релігії, яку "зачепили" Pussy Riot, вельми скептичне: Мадонна неодноразово використовувала хрести та інші релігійні символи в своїх костюмах з сексуальним підтекстом, а сама давно зізналася, що сповідує кабалу.

Реклама

2014 року Мадонна познайомилася з Pussy Riot особисто. Вона брала участь в рок-концерті в Нью-Йорку, організованому правозахисною організацією "Міжнародна амністія". В ролі спікерів на нього прилетіли лідери групи Надія Толоконнікова і Марія Альохіна, які на той момент потрапили під амністію, вийшли на свободу і вирушили у велике світове турне. На сцені дівчат представляла саме Мадонна, спіч якої в цей вечір можна звести до однієї думки: "Я живу у вільній країні, і можу висловлювати свою думку, чого б вона не стосувалася – фемінізму, соціальних проблем або ЛГБТ-спільноти; навіть якщо моїй державі ця думка не подобається, я все-одно буду стояти на своєму – і мене не будуть переслідувати за це. Pussy Riot цих свобод позбавлені".

Мадонна і Надія Толоконнікова з Pussy Riot

Те, що Мадонна підтримала Pussy Riot – закономірно. І співачка, і дівчата з російської арт-групи називають себе радикальними феміністками, люблять яскраві, скандальні перформанси з сексуальним підтекстом. Мадонна говорить про свободу, і тут же пристрасно цілує під час своїх виступів Брітні Спірс або танцівників зі свого балету – щоб, здається, впевнитися, що вона все ще може відчувати себе вільно. Витончені дівчата з Pussy Riot вибігають на футбольне поле в рамках матчу "Франція-Хорватія" на Чемпіонаті світу в Росії в поліцейській формі, щоб висловитися проти репресій. У них з Мадонною, по суті, один інструмент – власне тіло, один на двох метод – епатаж, і, що символічно, багато ненависників по всьому світу.

2016 року журнал Billboard визнав Мадонну жінкою року. Під час виступу співачка сказала багато важливих речей про прийняття себе, образи і дискримінацію. "1992 року я випустила альбом Erotica і книгу Sex. Це потрапило в заголовки всіх журналів і газет. Все, що я читала про себе, було жахливим: мене проклинали, називали повією і відьмою. В одному з заголовків навіть порівняли з дияволом. Я сказала: "Стривайте хвилинку, хіба Прінс не розгулював в панчохах в сіточку, на підборах і в помаді?". Так, була справа, але він був чоловіком".

2017 року Мадонна знялася в соціальному ролику "Her Story: жінки, які борються за свої права", створеному спільно з німецьким Vogue. У ньому Мадонна цитує фразу Гіларі Клінтон про те, що "права жінок – це права людини", і недвозначно натякає на нову політику Дональда Трампа, яка їй явно не подобається. "Ласкаво просимо в революцію любові! Ми відмовляємося приймати це нове століття тиранії, коли не тільки жінки в небезпеці, але і всі незгодні люди. Коли бути унікальним – означає бути злочинцем. Здається, ніби ми всі посковзнулися, коли помилково сподівалися на комфорт, на те, що справедливість восторжествує і що добро врешті-решт переможе. Гаразд, добро не виграло ці вибори, але добро врешті-решт переможе", – натякає співачка на нові закони Трампа.

В цей же час, взимку 2017 року, в 700 містах по всій Америці відбуваються жіночі марші – знаменитості Скарлетт Йогансон, Наталі Портман, Шер і прості американки виходять на вулицю, щоб висловитися проти сексистської політики Трампа. Виступ Мадонни транслюють всі центральні канали США: вона говорить про Трампа і періодично використовує мат, а коли експромтом виконує свою пісню, замінює деякі слова на ім'я президента і лайки у його сторону.

Мадонна на Жіночому марші 2017 року

На сцені "Жіночого маршу" Мадонна була зовсім не в сексуальному образі – в пуховику і шапці, але її виступи, чи це сцена або міський мітинг, все так само епатажні і потрапляють в ціль. Співачка, тим часом, разом з чотирма дітьми переїхала в сонячний Лісабон, звідки напевно буде стежити за подіями в США. Тут Мадонна купила старовинний особняк XVIII століття і починає нове життя: в Португалію сім'я переїхала заради сина Девіда, який гратиме в місцевій юніорській футбольній команді.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.