До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Якими є костюми бренду Finch для опери "Ацис і Галатея"

12 і 13 жовтня в Національній музичній академії ім.Чайковського покажуть оперу "Ацис і Галатея". Костюми для артистів створили Максим Голуб і Катерина Бякова з бренду Finch. За кілька днів до прем'єри вони показали ескізи і костюми Vogue.ua.

Оперу "Ацис і Галатея" Гендель написав далекого 1718 року. В Україні професійно її ставлять вперше. Зайнялися цим ентузіасти з культурної організації Open Opera Ukraine: її співзасновники, музикознавець Анна Гадецька і продюсер Галина Григоренко, кажуть, що їхні завдання – "наблизити оперу до сучасної людини", інтерпретувати класичну і старовинну барокову музику з урахуванням сьогодення і зрештою робити красиві спектаклі (торік вони, наприклад, поставили "Дідону і Енея" Перселла) "без стін, стереотипів і снобізму". Щоб подолати ці стереотипи, до роботи над костюмами запросили український бренд Finch.

Реклама
Максим Голуб і Катерина Бякова

В основі "Ациса і Галатеї" – античний сюжет про кохання, описаний ще Овідієм у "Метаморфозах". Опера про пастухів і мавок, кохання і ревнощі в інтерпретації режисера Тамари Трунової і німецького диригента Йорга Халубека стане розповіддю про сучасну людину і метаморфози, які проходимо всі ми. "У нас є синдром пострадянського сприйняття опери, – каже музична кураторка проєкту Анна Гадецька. – Мовляв в оперу ходять тільки слухати. Насправді це неправильно: опера – дуже видовищний спектакль, він вимагає величезних зусиль і ресурсів, художніх і постановчих. Нам важливо наблизити оперу до людини, здути з неї нафталін, зробити привабливою і класною. І згадати, що костюми до опери сьогодні роблять ключові дизайнери сучасності – наприклад, Valentino, Джорджіо Армані, Жан-Поль Готьє".

Анна Гадецька

Дизайнери Катерина Бякова і Максим Голуб розповідають, що у них були тільки одні межі – часові. "Основний референс – варіації на тему купального костюма 20-х років ХХ століття. У межах завдання ми намагалися прийти до своєї естетики". Це мінімалістські, монохромні речі вільного крою: дизайнерам близька японська культура і естетика вабі-сабі. Для "Ациса і Галатеї" Максим і Катерина створили шість видів костюмів: чоловічі персонажі носять комбінезони з короткими шортами, хор – яскраво-жовті пуховики, що нагадують рятувальні жилети, а Галатея з'явиться в білосніжному костюмі-кімоно.

Для Open Opera Ukraine співпраця з молодим українським брендом має стратегічний характер. "Наші костюми допомагають глядачеві зрозуміти, що опера – сучасне мистецтво, – каже Анна. – І що герої можуть носити на сцені те, що носять модні люди на вулицях. Це одне з наших масштабних завдань: позбавити людей стереотипу щодо жанру. Нам би хотілося, щоб люди в залі не відокремлювали себе від тих, хто на сцені".

Прем'єра опери "Ацис і Галатея" відбудеться 12 і 13 жовтня. Партію Ациса співають Леонардо Кортелацці і Сергій Колесник, а Галатеї – Інна Гусєва і Катерина Левицька. Потім команда планує українські гастролі. Ідея цих гастролей також стратегічна – поїхати в ті міста України, де ніколи не було оперних театрів.

<b>костюмы Финч</b>

Опера"Ацис і Галатея" створена за підтримки Українського культурного фонду.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.