До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Хай буде джаз: гід хедлайнерами фестивалю Leopolis Jazz Fest

З 24 по 28 червня у Львові відбудеться джазовий фестиваль Leopolis Jazz Fest. Він стане першою масштабною концертною подією в країні з початку пандемії. Vogue.ua підготував докладний гід хедлайнерами фестивалю і вибрав сім концертів на головній сцені, які не можна пропустити. (Ремарка: в ідеалі потрапити на всі заявлені концерти, але якщо потрібно вибирати, нехай наш гід вам допоможе).

Гарольд Лопес-Нусса

24 червня, 21.00

Реклама

Завсідники Leopolis Jazz Fest знають, що на фестивалі бувають концерти, під час яких танцює увесь партер. Припускаємо, що виступ видатного кубинського піаніста Гарольда Лопеса-Нусс буде саме таким. Його стиль — квінтесенція того, що ми маємо на увазі, коли говоримо "кубинська музика": темпераментна, запальна, вільна. Лопес-Нусс виріс у центрі Гавани, в районі, відомому своїми фольклорними афро-кубинськими традиціями та святами — музикант каже, що ввібрав любов до музики з дитинства. Лопес-Нусс видав дев'ять альбомів, кожен його реліз — це темпераментна суміш афро-кубинського і сучасного джазу. У 2006 році Лопес-Нусс дебютував на найпрестижнішому джазовому фестивалі — швейцарському Монтре.

Seal

25 червня, 21.00

Навряд чи британський музикант Seal володар м'якого баритона і чотирьох премій "Греммі" потребує представлення. Його хіти Crazy і Kiss from a Rose (саундтрек до фільму "Бетмен назавжди") фактично стали символом музики 90-х. За 20 років кар'єри Seal записав більше десяти альбомів, які розійшлися 30 мільйонами копій по всьому світу. У його арсеналі чотири "Греммі" і кілька премій Brit Awards, а його альбоми не раз очолювали гіт-парад Billboard Hot 100. З 2005-го по 2012-й роки він був одружений з моделлю Гайді Клум і вони навіть записали спільний романтичний трек Wedding Day, який в 2007 році виконали на шоу Victoria's Secret.

Кріс Ботті

26 червня, 21.00

Ще один музикант, який навряд чи потребує представлення, навіть якщо ви не відносите себе до знавців джазу. Якщо ви любите Стінга, то, напевно, не раз бачили на його концертах (або в записах на YouTube) ефектного білявого трубача це Кріс Ботте, один із найвідоміших трубачів у світі, якого зі Стінгом поєднує багаторічна співпраця і дружба. І, до слова, в більшості версій легендарної пісні "Shape of My Heart" звучить саме його труба.

Біографія трубача Кріса Ботті вражає: з моменту виходу його альбому When I Fall In Love (2004) він став одним із найпопулярніших американських інструментальних виконавців. У 2012 році його альбом Impressions отримав Греммі в категорії "Кращий поп-інструментальний альбом". На рахунку Кріса Ботті понад чотири мільйони проданих платівок. За останні три десятиліття Ботті записувався і виступав з такими зірками, як Стінг, Тоні Беннетт, Леді Ґаґа, Андреа Бочеллі, Стівен Тайлер (Aerosmith) і навіть Френк Синатра.

Тріо Авішая Коена

27 червня, 19.00

Ізраїльський контрабасист Авішая Коен один із головних джазменів світу, і давній фаворит фестивалю Коен приїжджає на фестиваль уже не вперше. На фестивалі Авішай Коен представить музику з альбому Arvoles, нові невидані композиції, а також улюблені твори слухачів.

Сольна кар'єра Авішая, який з 1992 року живе в Нью-Йорку, почалася в 2002-му: відтоді контрабасист грав з провідними музикантами світу це і Чик Коріа, і Боббі Макферрін, і Вінтон Марсаліс. На фестиваль до Львова Коен приїздить уже в статусі зірки і з власним музичним тріо.

Камасі Вашингтон

27 червня, 21.00

Унікальність фестивалю Leopolis Jazz Fest у тому, що його програма дуже різноманітна і здатна порадувати як вимогливих знавців джазу, так і тих, хто тільки знайомиться з цією музикою. Концерт мультиінструменталіста Камасі Вашингтона точно порадує цінителів джазу: Вашингтон музикант-новатор, саундпродюсер, який працював з Кендриком Ламаром, Florence + the Machine, Гербі Генкоком; номінант на "Греммі" і "Еммі". У Штатах Камасі Вашингтон один із наймодніших і затребуваних музикантів: він пише музику для бієнале в Музеї американського мистецтва Вітні в Нью-Йорку, його короткометражні фільми показують на кінофестивалі Sundance, а в 2020 році Камасі став композитором документального фільму Becoming про першу леді Мішель Обама "Becoming".

Pianoбой Jazz Live

28 червня, 19.00

Майже щороку, в день Конституції України, на запрошення Leopolis Jazz fest на головній сцені виступають українські артисти. Так, на сцені ім. Едді Рознера виступала Джамала, група ONUKA, а в цьому році це буде Дмитро Шуров. Ось що музикант говорить про свої стосунки з джазом і програмою, яку він приготував на 28 червня: "Коли в 18 років я потрапив у групу "Океан Ельзи", пацани дали мені кличку "джазове зло": напевно, тому що боялися, що моя любов до джазу зламає простий і зрозумілий рок-н-рол. Але життя показало, що найбільше в музиці мене драйвить вихід за межі стилів і жанрів, тому що в цьому енергетика об'єднання: хтось любить просту попмузику, хтось більш витончений джаз, хтось складну класику, але якщо ти з любов'ю жонглюєш стилями, ти можеш об'єднувати людей різних смаків. Програма, яку ми готуємо, вбирає найближче і найцікавіше для мене в джазі і передає через призму моїх пісень, загальновизнаних гітів і трохи призабутої класики це буде дуже емоційний мікс з раннього бі-бопа, кул-джазу, свінгу, кубинського і бразильського джазу, авангард-джазу, фанку та фьюжн, танго і, звісно, лірики балад, джаз-вальсів".

Джаз-оркестр Лінкольн-центру під керівництвом Вінтона Марсаліса

28 червня, 21.00

Ще один видатний концерт чекає на глядачів на головній сцені 28 червня: виступ легендарного оркестру Jazz at Lincoln Center Orchestra під керуванням трубача і володаря дев'яти Греммі Вінстона Марсаліса. Арт-директор фестивалю і головний знавець джазу в Україні Олексій Коган рекомендує в жодному разі не пропустити цей концерт і запевняє, що "біг-бенд це вища форма джазової музики". Тим більше, біг-бенд такого масштабу: за останні 30 років Jazz at Lincoln Center Orchestra виступав на шести континентах і не раз був визнаний найкращим джазовим оркестром світу.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.