До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Аркан: гуцульський танок сили

Якщо ви побачили аркан хоч раз, уже не забудете ніколи – ані мелодію, ані потужні, сповнені енергії рухи. Аркан – це бойовий танок, який справедливо вважається частиною нематеріальної спадщини України.

Аркан на горі Піп Іван у виконанні акторів Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка

В центральноукраїнському регіоні таким символічним бойовим танцем був Гопак. В Івано-Франківській, Чернівецькій та Закарпатській областях збереглася традиція аркану. З арканом, до речі, нерідко пов'язують ім'я Олекси Довбуша, ватажка опришків (фільм "Довбуш" режисера Олеся Саніна має невдовзі вийти в український прокат). Довбуша нерідко зображували в колі опришків, танцюючим аркан.

Реклама

Дивитися аркан, звісно, краще наживо. Одне з найкращих виконань на сцені – у легендарній виставі "Гуцулка Ксеня" режисера Ростислава Держипільського.

Аркан на горі Піп Іван у виконанні акторів Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка

Проте і у вигляді самої мелодії він миттєво захоплює: відео Мишка Адамчака, де він виконує аркан на сопілці просто в окопі, стало вірусним та зібрало мільйони переглядів у всьому світі.

Вважається, що аркан – це частина важливого ритуалу гуцулів, посвяти хлопця у леґіні. Після такої ініціації юнак отримував право не тільки танцювати в колі побратимів, а ще й використовувати у вбранні символи чоловічої сили: бартку (топірець) та черес (високий пояс з кількох шарів шкіри, який захищав тіло від протягів, а м'язи попереку – під час важких фізичних навантажень, звичних у горах).

Ось один із текстів "присяги", яку давав хлопець при посвяті: "Я присягаю на цей топір вам, дєдику, і вам, легіні-братики. Ніколи не викажу, хоч би мене мучили, четвертували і палили в панській катівні. А коли б не дотримав присяги, хай мене не мине топір, ця опришківська зброя, на землі і під землею".

За легендами, вперше "Аркан" виконали витязі, які зійшли з гір. Можливо, це були кельтські племена, які проживали в Карпатах. Аркан символізує єднання братів, чоловічу силу, спритність та здатність діяти разом. "Веде" один чоловік: він вигукує команди, і живе коло побратимів, як єдине ціле, виконує відповідні фігури. Руки здіймаються догори, ноги рухаються в чіткому ритмі, – це видовище заворожує.

Аркан на горі Піп Іван у виконанні акторів Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка

Колись аркан включав рухи, що імітували рухи тварин та птахів. Зрештою він набув елементів бойового мистецтва та прийомів самозахисту.

В аркані є власна драматургія: гуцули кажуть, що спочатку потрібно "народитись", дійти до кульмінації, коли енергія виривається назовні, а в кінці разом з мелодією "померти". Тобто пережити катарсис у танці. За традицією, аркан танцюють просто неба – та під живу музику.

Цікаво, що подібні танці є не тільки у гуцулів. Вважається, що за духом та змістом він подібний до ірландського "Ev Sistr" та бретонського "Та Ev Chistr, Laou!". Танок також відомий в Румунії та Молдові під аналогічною назвою (від румунського Arcan, "лассо", "коло".

Відповідно до наказу Міністерства культури та інформаційної політики від 5 серпня № 2008 танець "Аркан з Ковалівкою" включено до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.