До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 легендарних пісень Назарія Яремчука, які варто слухати і сьогодні

30 червня — день пам'яті Назарія Яремчука: легендарного українського співака, зірки ВІА "Смерічка", голос якого обожнювали українці у всьому світі, не стало 30 червня 1995 року у Чернівцях. Йому було всього 43 роки. У цей день згадуємо гіти артиста, якого називали першим секс-символом української естради, та пропонуємо послухати їх сьогодні.

Назарій Яремчук

"Кожний з нас повинен постійно бути в польоті — крізь долю, над суєтою, — говорив Назарій Яремчук. — Пам'ятати священні речі — навіщо живеш, звідки ти родом, до чого прагнеш, що скажеш людям, з якого колодязя п'єш живу воду. Я вийшов з того віку, коли звертаєш увагу на дрібниці — автографи, популярність. Мене турбує інше: що буде з нашим пісенним садом завтра?"

Реклама

"Червона рута", "Водограй", "Я піду в далекі гори", "Незрівнянний світ краси", "Пісня буде поміж нас" — більшість українців знають і люблять ці пісні саме у виконанні оксамитового тенора Назарія Яремчука. Він народився у селі Рівня Чернівецької області у співочій родині, дуже любив свій карпатський край та говорив, що там, де тече "бистра річка Черемош", неможливо не співати. В 1969 році 18-річний Яремчук, який тоді працював сейсмологом, став солістом ВІА "Смерічка" Вижницького будинку культури, яким керував Левко Дутковський. Саме з ВІА "Смерічка" Яремчук став справжньою зіркою — по суті, першим популярним українським естрадним співаком, який навіть отримав від шанувальниць статус "першого секс-символу" України.

ВІА "Смерічка" (фото — "Збруч")

Невдовзі він знайомиться з іншим талановитим буковинцем — композитором Володимиром Івасюком, і саме виконання його пісень, зокрема "Червоної рути", зробить Яремчука відомим. Влітку 1971 року Назарій Яремчук взяв участь у зніманнях музичного фільму "Червона рута"; разом із солістом Василем Зінкевичем став лауреатом конкурсу "Пісня року — 71/72". "Смерічка", у творчості якої тоді поєднувалися естрадна музика з гуцульськими мелодіями, була одним з найпопулярніших колективів того часу і могла давати по 3-4 концерти на день. У 1980 році Яремчук випустив альбом "Незрівнянний світ краси", який став однією з найкращих платівок в українській дискографії того періоду.

Вже у 1980-ті колектив вийшов на міжнародний рівень, здобувши перемогу на музичному конкурсі у Братиславі, а з 1982 року Яремчук очолює "Смерічку" як художній керівник. На початку 90-х Назарій Яремчук, тоді лауреат всіх можливих музичних конкурсів у Союзі, багато виступав за кордоном — у Америці, Канаді, Бразилії.

Артиста не стало в 1995-му — він помер у 43 роки від онкології. Діти Назарія Яремчука — Марія Яремчук, Дмитро та Назарій Яремчук-молодший продовжують справу батька та є музикантами. А вже з 8 серпня в українських кінотеатрах можна подивитися документальний фільм "Яремчук. Незрівнянний світ краси". До участі у фільмі долучилися учасники культового колективу ВІА "Смерічка", які надали маловідомі факти про Назарія, та дружина музиканта Дарина Яремчук.

"Червона рута", 1971

"Водограй", 1972

"Запроси мене у сни свої", 1973

"Гай, зелений гай",

"Незрівнянний світ краси", 1971

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.