До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

12 рідкісних світлин композитора Володимира Івасюка

Сьогодні, 4 березня, виповнюється 75 років від дня народження легендарного композитора Володимира Івасюка, автора найвідомішої української пісні про кохання "Червона рута". У день народження композитора публікуємо рідкісні кадри з життя Володимира Івасюка з особистих архівів сестер — Галини Івасюк-Криси й Оксани Івасюк — та Чернівецького обласного меморіального музею Володимира Івасюка.

1967 рік

Композитор, поет, співак, один із засновників української естрадної музики ми завдячуємо Володимиру Івасюкові піснями, які сьогодні знає та співає вся Україна. Спадщина композитора залишається великим джерелом натхнення для нових поколінь: його гіти переспівають сучасні молоді музиканти, разом з тим надбання Івасюка виходить далеко за межі музики. Так, ще 2021 року, український бренд JUL випустив колекцію-присвяту "Червоній Руті", а 2023 року в колаборації з етнографічним візуальним щоденником Ukrainian Folks представив повноцінну колекцію, присвячену найвідоміший українській пісні про кохання, основним елементом якої стала власне червона рута, яку інтерпретувала художниця Олександра Плавинська.

Реклама
Колекція JUL x Ukrainian Folks: Червона Рута 2.0

У цій добірці ми публікуємо рідкісні кадри композитора, надані його молодшою сестрою Оксаною Івасюк культурологинею, доценткою кафедри сучасної літератури Чернівецького університету. Спеціально для Vogue.ua Оксана Івасюк також ділиться спогадами про свого брата:

"Володимира відзначав великий оптимізм і цілеспрямованість у праці. Він завжди доводив до кінця всі справи, а всі його задуми здійснювалися. Володя не вмів балагурити, обіцяти те, що він не міг зробити. Він був дуже слівний, тобто обов’язковий. Дотримувався слова. Мені завжди подобалася в ньому сміливість. Ще в юному віці він сам їздив до Києва і працював із оркестром, їздив у Таллін. Він був агресивним у просуванні української пісні, а міг би в цей час розважатися. Проте він усе ж таки любив інтелектуальний відпочинок для натхнення.

Кіцмань, 1956 рік

Часто бачу кліпи-спогади з дитинства. Він дуже любив фотографувати, особливо мою сестру Галину і батька з мамою, звичайно. Володя добре планував фотосесії, розповідав, як правильно тримати квітку в руках, де стояти. Дуже важливим було особливе серйозне налаштування, а не пустощі в кадрі. Тут він був дуже вимогливий.

Його творчість виходила у радянські лихі часи за межі дозволеного кліше колоніального композитора. Тішить, коли молоді музиканти мають бажання співати Володини пісні по-своєму, загалом популярність серед молоді зворушує. І тішить не лише як його сестру, а й як культуролога. Володя у своїй творчості, до речі, хотів робити те ж саме. Тепер він працює на нове покоління, так само, як на нього працювали покоління, які не встигли цілком розквітнути, які були або задушені, або сиділи у ГУЛАГах і на Соловках".

Володимир Івасюк під час навчання в медінституті, Чернівці, 1972 рік
Студент Чернівецького Медінституту, 1969 рік
Кавказ, 1969 рік
Львів, 1974 рік
Львів, 1976 рік
Краків. Площа Ринок, 1974 рік
Тракайський замок, Литва, 1977 рік
Володимир Івасюк з батьком. Львів, 1975 рік
Володимир Івасюк з кінокамерою, 1976 рік

Фото надані Оксаною Івасюк

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.