До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Просто так: як дарувати квіти згідно з етикетом

З квітами, здавалося б, неможливо потрапити в халепу. Але й тут є свої правила. Чи дарувати квіти чоловікам і як ставитися до метрових троянд, розповідає Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування.​

Який букет доречно дарувати на весілля (адже в нареченої завжди є свій букет)?

Будь-який букет на весіллі не буде відзначений. Але зате як приємно отримувати букет в річницю весілля або після повернення з весільної подорожі. Та точно не на майданчик, не на торжество. Куди б ви не відправляли букет, не забудьте докласти лаконічну картку з побажаннями та ім'ям відправника. А добре б і дату. Квіти зберігаються недовго. Залишаться тільки побажання на папері. Тим паче приємно протягом 24 годин подякувати за увагу. Безіменні подарунки викликають безіменні емоції.

Реклама
Якщо вирушаєш в гості до маленької дівчинки, потрібно підготувати два букета – їй та її мамі?

"Найкраще – не дітям. А найкраще – батькам" – моя фраза і моя позиція. Головний герой дитячого дня народження звичайно ж сім'я. І батьки, і батьки батьків. Сестри та брати. Дитина носій їхнього прізвища. Тому й привітання їм. Букети, саджанці та бульби квітів в сад. Все залежить від смаку та щирості дарувальника. І вміння заздалегідь підготуватися до дат. Дні народження ніколи не наступають раптово.

Чоловічі букети – як правильно дарувати, вибирати й чи є виключно "чоловічі" квіти?

Немає правила й немає гендерних відмінностей. Як і немає одного правила в етикеті. Є ситуації, культурні звичаї, уподобання. Букет з доставкою додому, як привітання матері або дружині іменинника. Є багато інших не флористичних і не квітково-кошикових подарунків.

Упаковка – яка упаковка розповість про смак дарувальника?

Будь-яка упаковка знімається в момент вручення. Упаковка насамперед для транспортування.

Букети з овочів, фруктів або цукерок – моветон чи норма?

І знову немає одного правила. Все залежить. Мені запам'яталися щирі слова літньої петербурженки про те, що наспіх куплений букет дорогих квітів сином подруги, котра пішла з життя, в еквіваленті склав би 20 кілограмів овочів. І, може, навіть і на фрукти залишилося б. І я до сих пір пам'ятаю інтонацію і голос цієї дами.

Гігантські букети зі ста троянд в людський зріст – спроба вразити чи несмак?

Сто троянд: або спроба оптимізувати мільйон яскраво-червоних троянд, або просто спроба купити найдорожчий букет. Але найдорожчий букет за світовими цінами складався б з орхідей з Кота-Кінабалу, чи квітучого на Цейлоні всього раз на рік кактуса, чи гілка англійських садових ампельних троянд. Але ні ті, ні інші не підлягають транспортуванню. Троянди в людський зріст і тим паче червоні – завжди виклик. Або провокація. Громадської думки.

З якими квітами і в яких культурах потрібно бути обережнішим? (Значення кольорів)

Скільки країн, стільки звичаїв. Мої перші побачення відбувалися на тлі гарної довгої кучерявої білою хризантеми. Приїхавши до Парижа, я відзначила, що одна біла хризантема чи одна вишукана біла лілія – символи скорботи, якщо не жалоби. Букет жовтих соняшників в Італії: і благополуччя, і щастя, і щирість. Зрозуміло, що соняшники не переживуть катувань від доставки interflora. Але і жовтий колір може не тішити одержувача за межами. Але що точно, так це те, що не потрібно вносити букет криваво-червоних троянд дружині колеги. А тим паче дружині керівника чи заміжній керівниці. Червоний колір, як і раніше, колір пристрасті і жадання. І може бути витлумачений як порив пристрасті, якщо не пропозиція руки і серця. Тому якщо квіти одного сорту чи одного кольору, чиніть, як англійці. Розбавляйте квітами іншого сорту в тон і вкрапленнями зелені. Про всяк випадок. Але і при цьому є країни, де квіти завжди і виключно частина ритуального обряду.

У яких випадках можна і потрібно посилати букет, а в яких дарувати особисто?

Особисто: букет польових чи садових квітів. Спеціально вибраних улюблених квітів. Завжди близьким людям і в вузькій компанії. Найнебезпечніше – це гості, котрі прибувають з конструкціями, чи оберемками квітів. Вихована господиня відкладе усі справи й займеться букетами. Є імовірність, що гості не побачать її в перші години свята. На всі композиції може не вистачити і ваз, і інтер'єрів. І навіть радості господині будинку.

Тетяна Полякова, консультант з ділового, світського і міжнаціонального спілкування – @tatyanapolyakova_etiquette.​

Читайте також:

Справа смаку: 10 правил етикету за столом

Найкращі друзі: як носити діаманти відповідно до етикету

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.