До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Дім історій: в гостях у Валіда і Ліди Арфуш

У будинку сім’ї Валіда і Ліди Арфуш за антикварними предметами можна намалювати карту світу і написати книгу історій.

Валід, Ліда, Адам і Емілі Арфуш в їдальні, де збираються численні друзі сім'ї

"Він в шоці", – кажуть про фонтан у вигляді голови Будди в будинку Арфушів. Кам'яна голова облазить. На рідному острові Балі вона обросла намулом, який тепер відлущується під снігом при мінусовій температурі в Україні. Цей фонтан з головою Будди вони побачили в будинку торговців меблів з тику. Поки Ліда обирала меблі, Валід вмовив сім'ю продати реліквію. "Я пояснив, наскільки Будді буде цікаво побувати в холодних країнах, – розповідає Валід. – Я на нього дивлюся і бачу те, що було на Балі: три покоління сім'ї сидять у дворі будинку. І Будда в центрі".

Реклама
З вікна робочого кабінету – заспокійливий пейзаж: зелень і теракотовий Будда

Після таких історій про антикваріат здається, що господарі та їхні гості можуть бачити цей будинок зовсім по-різному. Кожен – звіряє спогади про свої подорожі з речами, які прилетіли сюди ледь не з усього світу.

Будд в цьому будинку багато – з Тибету, Таїланду, Непалу і навіть України (стоячу золоту – Будду майбутнього – зробили на замовлення). Статуетки всередині будинку поєднуються з претензійними французькими гобеленами (вони дісталися від брата Валіда – Омара Арфуша), тиковими меблями з Балі, порцеляною часів Наполеона III, наївною західноукраїнською іконою на склі, зібранням творів Достоєвського 1886 року в розкішній палітурці, а також іронічним контемпорарі – тканим килимом Оксани Левчені-Костянтинівської з коровою в логотипах Louis Vuitton і картиною Іллі Чичкана за мотивами дівчат Моне з фірмовими обличчями мавпочок.

Кожен кут будинку – демонстрація мистецтва майстрів з усього світу: ткацтва, різьби по дереву, кераміки

З Ніцци тут красень-бар, зроблений в Японії на початку XX століття. На ньому – сцени імператорських прогулянок з інкрустацією орнаментальним камінням. Його Ліда виторгувала на місцевому "маршепюс", який влітку відбувається тут щотижня. Ліда туди ходить як на роботу. Знайдені там артефакти гідні музею – чого тільки варта колекція виявленого в завалах вінтажного мережива, шитого вручну в Нор-Па-де-Кале.

"З антикварними речами все інакше. Їх купуєш за відчуттям, а не тому, що потрібно або за кольором підходять", – пояснює Валід. "Часто я не розумію, куди поставлю річ. Але вони самі просяться до нас. Побачив, зачепило, опісля думаєш, починаєш торгуватися", – розповідає Ліда. Торгуватися краще виходить у Валіда. "Уяви, що ти продавець і тобі треба продати свій товар, – на моє прохання пояснює він правила гри. – До того ж тебе ніхто не поб'є, якщо запропонуєш замість 1 000 заплатити 100. А можеш почути у відповідь: "Добре, давайте за 200".

На зйомку для журналу Ліда одягнула сукню-халат свого нового бренду Jardin Exotique. Дивлячись на обстановку її будинку, розумієш, звідки виникла ідея бренду одягу, в якому еклектично поєднані легкість сучасного силуету з історичними принтами і фасонами. Ми обирали між розшитим східним халатом і сукнею з мереживом в стилі дезабілля. Обидва універсально ошатні – в них можна вийти в світ або залишитися на домашню вечірку.

Домашні вечірки в цьому будинку люблять. Місце, що особливо часто можна помітити в інстасторізах їх друзів – це бар U Valida з червоною настільною лампою. Тут з гостями випивають "на доріжку" і засиджуються ще на кілька годин. З ним конкурує другий – Ogorod Bar. Він знаменитий городом, де Ліда влітку вирощувала селеру та інші овочі ("Це гени: моя сім'я в Херсоні займається землеробством"), а також видом на озеро, де живуть чотири лебеді.

Сам будинок Ліди і Валіда – це дві будови. Один будинок дістався від брата. У нього вони в'їхали з сім'єю три роки тому – під час третьої вагітності Ліди, одразу після весілля. "Ми тільки на третій дитині зрозуміли, як вчиняти правильно", – сміється Ліда і пояснює: вони одружилися після 15 років спільного життя і народження двох дітей – старшої Емілі і середнього Адама.

Будинок-конструктор зі спальнею, сауною, спортзалом і великою кухнею – проект київського архітектора Івана Юнакова

Другий будинок – проект київського архітектора Івана Юнакова, якому пара дала досить складне завдання: побудувати будинок за півроку. Іван впорався: роботи розпочали навесні, сім'я в'їхала в будинок восени 2016-го. Так з’явився будинок-конструктор, "як лего", – зі спальнею, сауною, спортивним залом і великою кухнею. За обіднім столом вміщується мінімум 12 друзів, він складений з двох середніх – виробництва України і Балі. "Символ міжнародної дружби", – жартує Ліда. Ось тут, за чаєм, особливо затишно слухати її розповіді про улюблений острів та міста, – Убуд, "місто художників і танцівниць", і створеного експатами, Семіньяка. Здається цілком ймовірним, що коли-небудь, пара переселиться туди з сім'єю – і після довгої подорожі блукач Будда повернеться на батьківщину.

Текст: Тетяна Соловей

Фото: Василина Врублевська

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.