5 рецептів святкових страв від київських ресторанів
Напередодні Різдва й Нового року київські ресторани допомагають скласти святкове меню. Ці п’ять страв, від салату з лососем до соковитої запеченої качки, прикрасять святковий стіл і здивують приголомшливим смаком.
Чудова страва для різдвяної чи новорічної вечері з друзями. Для товариства 4—6 осіб можна використовувати одну цілу качку.
Інгредієнти:
1 качина ніжка;
1 груша;
200 мл червоного вина;
1 паличка кориці;
3 квітки гвоздики;
1 аніс;
2 апельсини;
сіль, цукор, чорний мелений перець — на смак;
чебрець, розмарин — на смак;
1 перець чилі (дрібно нарізати);
1 ч. л. меду.
Приготування:
- Качину ніжку солимо, перчимо, додаємо чебрець і розмарин. Даємо їй настоятися 20 хвилин, щоб добре просолилася. Потім поміщаємо ніжку в рукав для запікання, ставимо в духовку й запікаємо дві години за температури 180 °C. Відтак дістаємо качку, знімаємо рукав, поливаємо ніжку медом і запікаємо п’ять хвилин за температури 220 °C.
- Поки запікається качка, очищаємо грушу від шкірки, розрізаємо навпіл і прибираємо насіння. Грушу заливаємо червоним вином, додаємо чайну ложку цукру, корицю, гвоздику й аніс. Доводимо до кипіння й варимо 10 хвилин на повільному вогні.
- Знімаємо шкірку з апельсина й вирізаємо всі сегменти. Філе апельсина кладемо в сотейник, додаємо цукор і дрібно нарізаний перець чилі (на кінчику ножа). Доводимо до кипіння, тушкуємо на маленькому вогні 40 хвилин і доводимо до консистенції густого джему.
- Викладаємо качину ніжку на тарілку, декоруємо грушею й апельсиновим чатні. Поливаємо ніжку соусом, у якому варилася груша.
Легкий і гарний салат потішить вишуканим смаком і принесе літню свіжість цієї зими.
Інгредієнти:
40 г картоплі, відвареної на парі;
40 г моркви, відвареної на парі;
половинка відвареного курячого яйця;
1 відварене перепелине яйце;
30 г свіжого огірка;
30 г слабосолоного або пряного лосося;
3 тигрові креветки без голови;
30 г майонезу (домашнього);
100 г зеленого горошку (можна свіжомороженого);
100 г молока;
3 г солі;
20 г рослинної олії (для смаження);
2 г цибулі шніт (нарізати для подавання).
Приготування:
- Овочі відварити заздалегідь, охолодити й очистити.
- Відварити яйця. Куряче яйце готувати 13 хвилин з моменту закипання; перепелине — чотири хвилини.
- Огірок очистити від шкірки.
- Всі овочі, очищене яйце та лосося нарізати дрібними кубиками.
- Горошок відварити в молоці до розм’якшення, перебити в блендері й протерти через дрібне сито. Посолити й остудити.
- Креветки очистити, посолити й обсмажити на олії на сковорідці до готовності.
- Овочі змішати в мисці, додати куряче яйце і лосося, заправити домашнім майонезом і посолити.
- На тарілку викласти пюре із зеленого горошку у вигляді краплі. Зверху викласти заправлений салат, обсмажені креветки й перепелине яйце, розрізане навпіл. Прикрасити пір’ям цибулі шніт.
Цього року в ресторані "Любий дядько" підготували новорічне меню у форматі ready to cook — ви отримуєте заготівки страв і доводите їх до готовності самостійно, згідно з інструкціями. Зірка святкового меню — качка зі сливовим хойсіном, булгуром і сухофруктами.
Приготування:
- Розігрійте духовку до 200 °C.
- Загорніть качку у фольгу й поставте запікатися в духовку на 15 хвилин.
- Увага! Через 15 хвилин потрібно зняти фольгу.
- Потім змащуємо качку глазур’ю і запікаємо ще 10 хвилин до рум’яної скоринки.
- Розігріваємо в мікрохвильовці булгур.
- Хойсін подаємо в холодному вигляді.
Немає нічого новорічнішого за варіацію салату "Олів’є" з крабом, червоною ікрою та креветками. Залишається тільки готувати, пробувати й захоплюватися.
Інгредієнти:
20 г м’яса краба;
45 г коктейльних креветок;
1 перепелине яйце;
5 г ікри лосося;
16 г свіжомороженого зеленого горошку;
20 г капусти кале;
116 г картоплі;
морква;
15 г свіжого огірка без кісточок;
10 г кримської цибулі.
Інгредієнти для соусу:
26 г домашнього майонезу;
2 г трюфельної пасти;
6 г соєвого соусу;
6 г оцту Міцукан;
1 г васабі;
1 г солі;
1 г цукру.
Приготування:
- Свіжий огірок без насіння й кримську цибулю нарізаємо півкружальцями й кладемо в холодну воду.
- У домашній майонез додаємо трюфельну пасту, соєвий соус, оцет Міцукан, васабі, сіль, цукор.
- Капусту кале занурте у фритюр на дві хвилини.
- Відваріть картоплю й моркву в шкірці до готовності. Очистьте й наріжте кубиками в гарячому вигляді.
- Додайте до овочів коктейльні креветки, горошок, огірок, цибулю й заправте соусом на смак.
- Прикрасьте салат м’ясом краба, листям кале, перепелиним яйцем та ікрою лосося.
Ще один ніжний салат, який складе чудову компанію іншим стравам на святковому столі й тішитиме великою кількістю соковитих інгредієнтів і смачних соусів.
Інгредієнти:
40 г обсмажених креветок;
40 г відвареного філе індички;
30 г огірка;
30 г відвареної картоплі;
40 г авокадо;
1 куряче яйце;
10 г каперсів;
30 г зеленого горошку.
Приготування:
- Всі інгредієнти нарізаємо маленькими кубиками й заправляємо домашнім майонезом.
- Подаємо французький салат з фірмовим соусом з кропу. Прикрашаємо перепелиним яйцем, часточкою авокадо, каперсами й зеленню.
Для домашнього майонезу:
- Заварюємо на водяній бані два жовтки, постійно помішуючи вінчиком. Коли маса посвітлішає та збільшиться в об’ємі — майонез готовий.
- Потім остудіть майонез, додайте ложку гірчиці й добре вимішайте.
- Додайте лимонний фреш, сіль, цукор і добре все перемішайте до однорідної маси.
- Відтак, постійно помішуючи, додайте 200 г оливкової олії.
- На порцію салату потрібно дві столові ложки майонезу.
Кроповий соус готуємо так:
- Бланшуємо зелень кропу й петрушки. Потім охолоджуємо зелень у льоду, щоб зберегти зелений колір.
- Збиваємо блендером зелень, оливкову олію, устричний соус, соєвий соус, лимонний фреш.
- На смак додаємо сіль і цукор. Соус має вийти однорідний, середньої густини.
Насолоджуйтеся!