До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

За що ми любимо комбучу і які коктейлі з нею приготувати

Ферментований чай на основі чайного гриба відомий нині під модною назвою — комбуча. Напій популярний серед адептів здорового способу життя й відповідає відразу за кілька функцій: пробіотичну для кишківника й розважальну на безалкогольній вечірці. Розповідаємо про інші властивості комбучі й ділимося рецептами коктейлів на її основі.

Домашняя комбуча на основе чайного гриба в стеклянной банке.Photo: Getty Images

Процес приготування комбучі тривалий: до чорного або зеленого чаю додають певні бактерії, дріжджі й цукор. Далі запускається процес шумування, який має тривати близько тижня, але можна й довше. Під час шумування на поверхні утворюється плівка, подібна за своєю формою й слизькою текстурою на шапку гриба. Звідси відсилання до чайного гриба. Ця плівка, до слова, є живим прикладом скупчення бактерій і дріжджів, її можна використовувати повторно для приготування напою.

Реклама

Упродовж ферментації утворюється оцтова кислота, деякі інші кислотні сполуки, зовсім невеликі сліди алкоголю й газів. Також постійно відбувається зростання кількості бактерій, завдяки яким комбучу вважають чудовим пробіотиком.

Чайный гриб для приготовления комбучи на деревянной доске с черным чаем.Photo: Getty Images

Серед загальноприйнятих корисних властивостей комбучі — протизапальний ефект, добрий вплив на мікрофлору кишківника, профілактика серцево-судинних захворювань і насиченість антиоксидантами. Втім фанати комбучі не втомлюються хвалити її за чудотворний вплив на організм, хоча обґрунтованих наукою доказів поки немає.

До речі, якщо вас бентежить цукор у складі комбучі, то не хвилюйтеся. Цукор потрібен не для смаку, а для бактерій. Без нього процес шумування не здійснити. Комбучу можна спробувати приготувати самостійно, але будьте обережні. Кажуть, що якщо характерний запах оцту буде занадто явним — краще отриманий напій не пити.

А що пити тоді? Купуйте напій на основі чайного гриба в локальних велнес-шопах або замовляйте онлайн. Наприклад, на iHerb. Є десятки різних виробників, комбуча яких відрізняється і смаком, і якістю, і ціною, і наповненням. Чайний гриб також чудово проявляє себе як основа алкогольних і безалкогольних коктейлів. Ось три коктейлі на основі комбучі, які потрібно спробувати цього літа. У складі коктейлів є алкоголь, але його використання необов’язкове.

Газована сангрія з комбучею, кавуном і ягодами
Сангрия с ягодами и арбузом.Photo: Getty Images

Інгредієнти:

4 склянки кубиків холодного кавуна;

750 мл улюбленого охолодженого вина (на бажання);

3 склянки охолодженої мінеральної води;

2 склянки комбучі;

1 склянка свіжих або заморожених ягід;

1 лайм (нарізати тонкими слайсами);

підсолоджувач за смаком (на бажання).

Приготування:

  1. Ягоди, кавун і лайм помістіть у велику ємність. Залиште трохи кавуна і лайма для сервірування.

  2. Додайте вино, комбучу й воду. Перемішайте всі інгредієнти. Можна трохи розім’яти фрукти.

  3. Використовуйте підсолоджувач на смак.

  4. Налийте сангрію в наповнені льодом келихи. Прикрасьте скибочкою кавуна й часточкою лайма.

Коктейль з комбучею, ожиною й базиліком
Освежающий коктейль с ежевикой и базиликом.Photo: Getty Images

Інгредієнти:

Для сиропу:

2 склянки свіжої або замороженої ожини;

½ склянки кленового сиропу (також можна використовувати мед або цукор);

1 склянку комбучі;

2—4 ст. л. сухого листя базиліку й кілька свіжих листочків.

Для коктейлю:

колотий лід;

2 міри сиропу;

2 міри лікеру (на бажання);

мінеральна вода;

ягоди й базилік для сервірування.

Приготування:

  1. Щоб приготувати сироп, помістіть ягоди, кленовий сироп і базилік у велику банку. Добре розімніть всі інгредієнти, щоб з ягід вийшов сік. Додайте комбучу. Накрийте й залиште в холодильнику на добу. Потім процідіть, добре вичавлюючи з ягід сік. Позбавтеся від м’якоті. Зберігайте сироп в закритій банці в холодильнику.

  2. Щоб приготувати коктейль, наповніть склянки льодом, зверху додайте сироп і лікер (якщо робите алкогольний коктейль). Потім залийте все мінеральною водою, прикрасьте ягодами й листям базиліку. Подавайте негайно.

Персиковий джулеп з комбучею
Персиковый джулеп я мятой и чайным грибом.Photo: Getty Images

Інгредієнти:

⅓ склянки свіжого листя м’яти (і ще трохи для сервірування);

2 ст. л. імбирного сиропу;

1 ½ склянки персикового соку;

¾ склянки бурбона (у безалкогольному варіанті використовуйте комбучу);

½ склянки комбучі;

скибочки персика для сервірування.

Приготування:

Змішайте листя м’яти з імбирним сиропом (листя м’яти потрібно достатньо подрібнити, щоб воно віддало свій аромат). Потім додайте персиковий сік і бурбон. Розлийте отриману масу у високі келихи, наповнені льодом. Зверху додайте комбучу й прикрасьте коктейлі скибочками персиків і листям м’яти.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.