До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як підтримати себе й налагодити життя в умовах війни, наскільки це можливо

Війна. Ніхто не очікував, що вона можлива в умовах сучасного світу. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабний напад на Україну. Почалося не тільки найстрашніше – бойові дії, ночі в укритті та постійне відчуття невизначеності й напруги, – почалося нове життя, від формування якого залежить ефективність і зваженість дій кожного з нас. У цьому матеріалі ми зібрали кілька тез, за допомогою яких можна підтримати себе й налаштуватися на життя в умовах війни.

Харків, Україна (24 лютого 2022 рік). Photo: Pavel Dorogoy
Все має початок і кінець

Усвідомлення, що все в нашому житті має тенденцію закінчуватися, допоможе зрозуміти, що війна теж не триватиме вічність. Погодьтеся, це заспокоює навіть у найтривожніший час, який ми проживаємо просто зараз. Ця думка допомагає систематизувати мислення, відокремити страхи, проаналізувати своє оточення тут і зараз і внаслідок – скерувати свої вміння у найефективнішому на цю мить напрямку. Нині наша психіка працює на максимумі своїх захисних механізмів. Тож треба допомогти їй не новою порцією хвилювання, а спрямуванням яскравих відчуттів – страху, люті, любові, гордості, ненависті – у дії, що коливаються між розмовами про життя з сусідами в укритті й допомогою пораненим бійцям у лікарні. Пам’ятайте: хоч що ви робите, ви робите достатньо.

Реклама
Режим має значення

За сплеском відчуттів, інтенсивність яких щодня змінюється, легко знецінити базові потреби організму, серед яких сон, харчування, фізична активність. Нині, коли місце шоку від подій і постійної небезпеки починає займати звикання, важливо дотримуватися режиму – нехай хиткий, але він має бути. По-перше, це турбота про організм, який приймає весь стрес на себе. По-друге, це один з методів відчути стабільність і відповідальність за своє життя. Відчуття контролю додасть впевненості й подарує розуміння, що кожна дія має значення.

Сенс можливо знайти в усьому

Зрозумійте для чого ви живете сьогодні. Зрозумійте, чому ви залишаєтесь у своєму місті або чому їдете в безпечніше. Зрозумійте, що надихає вас тепер найбільше. Навіть у найскрутніші моменти, нам допомагає вистояти й вижити сенс – особлива цінність, яка є в кожного. Правда, в яку ви вірите передусім як особистість. Щойно ви знайдете цінність, задля якої ви прагнутимете жити до кінця – ви станете непереможними.

Без паніки. Адаптуйте хвилювання у посильні дії

Тільки подумайте – ви вже адаптувалися до нової дійсності. Ви знаєте, як реагувати на повітряну тривогу. Знаєте, скільки питної води в запасі й знаєте, на скільки вистачає заряду вашого смартфона. Коли ви починаєте відчувати сильну тривогу – зосередьтеся на ній. Чому вона виникла? Яка думка викликає сильне хвилювання? Що ви можете зробити, щоб її позбутися? Пам’ятайте, що в умовах війни саме ви відповідальні за цілісність свого настрою. Навчіться ним керувати й адаптуйте його до актуальної ситуації навколо – у панічному середовищі ваша паніка нічим вам не допоможе. А ось усвідомлення ситуації та збереження холодного розуму – головна активність, на яку насамперед тепер треба витрачати свій час.

Відпочивайте від новин

Переглядайте новини раз на кілька годин. Щоб полегшити хвилювання, окрему увагу звертайте на дописи про досягнення Збройних Сил України, не проходьте повз народні досягнення, які вже стали гордістю нації, і відпочивайте від інформації. Головне, стежте за оголошеннями повітряних тривог і залишайтеся на зв’язку з близькими. Бережіть себе й вірте в силу свого народу. З нами правда!

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.