До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як завдяки футболкам з мемом "Святий Джавелін" зібрали понад 2 мільйони доларів для України

Завдяки футболкам з народним мемом Saint Javelin вдалося зібрати понад $2 млн на підтримку України, а ці футболки тепер є в гардеробі президента України Володимира Зеленського та міністра оборони Олексія Резнікова. Ми розпитали про це автора ініціативи Saint Javelin, канадського журналіста Крістіана Боріса.

Міністр Оборони України Олексій Резніков

35-річний канадський журналіст Крістіан Боріс дуже любить Україну. З нашою країною його пов’язує коріння: батько Крістіана, а також дідусь і бабуся з батькового боку – українці. Боріс неодноразово бував в Україні, а у 2014, коли почалася війна, переїхав до Києва, де висвітлював події в Україні для BBC, Vice, CBC та інших медіа. Коли 24 лютого 2022 почалося повномасштабне вторгнення та улюблені міста Крістіана почали жорстоко бомбити, він каже, що не міг залишатися осторонь і вирішив повністю присвятити себе збору коштів для України.

Реклама
Крістіан Боріс

Друг надіслав Крістіану мем про "Святий Джавелін України" – і в журналіста сяйнула думка: чому б не перетворити мем на потужний візуальний образ та друкувати на футболках, світшотах і худі, збираючи гроші на підтримку України? На прохання Крістіана його друг, дизайнер Євген Шалашов створив зображення, що вже стало символом українського спротиву: Діва Марія, яка тримає в руках протитанкову зброю американського виробництва, відому в усьому світі як джавелін. Нагадаємо, що джавеліни входять до збройної допомоги, яку надсилає Україні захід. Боріс розповідає, що на початку вони отримували менш як десять замовлень на день, але вже за кілька днів – сотні.

"Коли я працював журналістом в Україні, ми завжди знали, що Україна найбільше потребує від Америки саме джавелінів, – розповів Крістіан Боріс в інтерв’ю vogue.ua. – Це завжди був найкращий спосіб захисту від російського вторгнення у супроводі танків. Отже, наш мем – це відразу два символи підтримки в одному зображенні: по-перше, релігійний символ, який використовувався під час воєн упродовж багатьох століть, а також це джавелін, який символізує західну підтримку України. Я думаю, що в складні часи люди завжди шукають символи підтримки, і саме цим символом нині є джавелін. Тому я думаю, що наш проєкт – набагато більше, ніж просто мем чи футболка, адже це гарний спосіб показати людям у всьому світі, що ви підтримуєте Україну та український народ. Я думаю, що одягти таку футболку – це справді корисна допомога (окрім грошей, звісно)".

На сайті ініціативи Saint Javelin продаються футболки, світшоти, худі, стикери, постери, чашки, прапори та багато іншого. В середньому футболка із зображенням Святої Мадонни з джавеліном коштує близько 40 доларів. Крістіан Боріс і подумати не міг, що сувеніри й одяг з мемом стануть такими популярними. За перший місяць існування проєкту його команді вдалося зібрати понад 1 мільйон доларів (нині ця цифра сягає вже двох мільйонів), які спрямували до Українського Червоного Хреста, благодійних організацій 24.02 та канадської Help Us Help, з якою Крістіан співпрацює як волонтер. "Я вважаю, що українці є виробниками мемів №1 у світі, – каже Крістіан. – Політичні меми в Україні важливі вже багато років. Гадаю, що решта світу черпає натхнення в українців і тролить росіян мемами. Меми – це класний спосіб спілкування людей в Інтернеті, а оскільки війна в Україні нині найвагоміша історія у світі, з’явилося безліч мемів на цю тему".

Одяг із зображенням Saint Javelin став віральним у всьому світі, а інстаграм-сторінка зібрала вже понад 50 тисяч підписників. Кілька днів тому футболки Saint Javelin потрапили й до міністра оборони Олексія Резнікова та президента Володимира Зеленського. "Я зустрівся з паном Міністром завдяки нашому спільному другові. Він хотів отримати футболку особисто, а також зробити селфі. Так ми й учинили, а ще я взяв із собою футболки для пана Президента та Міністра оборони Естонії, що приїжджав того дня. Коли я дав футболку для Володимира Зеленського, Резніков сказав "О, чудово! Я якраз побачуся з ним пізніше і обов’язково йому віддам".

Володимир Зеленський та Олексій Резніков

У розмові з нами Крістіан зізнається: коли побачив фото, де Резніков передає Володимирові Зеленському футболку, у нього навіть руки затремтіли – адже журналіст не сподівався такої уваги до своєї ініціативи. "Мені справді важко зрозуміти, яку роль це все відіграє, якщо чесно, тому що я день і ніч працюю на Saint Javelin. Я ще не усвідомив цього. Якоїсь миті, коли зустрічався з Резніковим, подумав: "Це справді божевільно!", і, звісно, коли побачив відео, де він дає футболку Зеленському й вони обговорюють моє ім’я, у мене трохи тремтіли руки. Просто тому, що ці двоє людей дуже зайняті та працюють над чимось таким важливим, але знайшли час, щоб відзначити Saint Javelin. Це був особливий момент, проте ще не час святкувати мені або нашій команді, тому що в нас ще багато роботи, і ми не можемо зупинитися, доки Україна перебуває ще під ударом".

Міністр Оборони України Олексій Резніков

У найближчих планах Saint Javelin – заснувати виробництво в Україні, створити робочі місця для внутрішньо переміщених осіб і підтримати в такий спосіб економіку країни.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.