До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Плани на літо: 5 фестивалів в Україні, які не можна пропустити

Українське культурне життя — особливий вид супротиву, адже саме культура допомагає нам осмислити те, що ми переживаємо. Цього літа, попри все, на нас очікує кілька цікавих фестивалів — гід деякими з них читайте нижче.

"Миколайчук OPEN", фестиваль глядацького кіно в Чернівцях

15— 20 червня

Реклама

Кадр з фільму "Прокидаючись у тиші"
Кадр з фільму "Прокидаючись у тиші"

"Миколайчук Open" — новий український кінофестиваль, заснований 2022 року. Він присвячений культовому українському акторові Івану Миколайчуку ("Тіні забутих предків", "Така пізня, така тепла осінь"). Цього року фестиваль вже має свій національний конкурс, в рамках якого покажуть нові стрічки Надії Парфан, Анастасії Тихої, Анни Гончарової та інших. Загалом у програмі — кілька десятків стрічок. Ми особливо радимо фільм "МРТ" румунського режисера Крістіана Мунджіу, лауреата Каннського кінофестивалю, комедію "Мій сусід Адольф" та стрічку "Я, Ніна" за мотивами особистої історії одужання від онкології телеведучої Яніни Соколової.

"Книжковий Арсенал"

22— 25 червня, Київ

Наймасштабніший книжковий фестиваль країни повертається після дворічної перерви, адже минулого року через повномасштабну війну "Книжковий Арсенал" не проводили. Цьогоріч у фокусі літературної програми — розмова про те, як наш досвід перетворюється на пам'ять. 22 червня літературна програма "Книжкового Арсеналу" відкриється двома великими подіями — дискусією "Наш Крим: на сторінках книжок" та поетичними читаннями "Поезія в пікселі". В читаннях, зокрема, візьмуть участь поети, які зараз боронять нашу країну на передовій, морська піхотинка Ярина Чорногуз і військовик та волонтер Павло Вишебаба.

Загалом за чотири дні на гостей очікує понад 100 подій та, звісно, ярмарок з найцікавішими літературними новинками. Команда українського Vogue теж бере участь у Книжковому Арсеналі: 25 червня ми ініціюємо розмову про сучасну прозу та поезію на сторінках видання та про літературу як рушій опору. В межах цієї дискусії відбудеться презентація колекційного видання "Сучасна українська проза та поезія".

"Країна мрій"

7— 9 липня, Kureni

Культовий етнофестиваль, заснований багато років тому музикантом Олегом Скрипкою, повертається на новій локації. Цьогоріч "Країну мрій" приймають "Курені" — улюблена багатьма киянами локація на мальовничих схилах міста, на Парковій дорозі, яку 2020 року відновила команда артцентру Closer і де зазвичай проходять музичні вечірки та фестивалі. На три липневі дні гості фестивалю зможуть зануритися в українські традиції — обіцяють етноперформанси та вироби майстрів, які зберігають український етнокод.

Faine Misto 2023, Львів

2830 липня

Культовий фестиваль Файне місто, де свого часу виступали The Rasmus, Guano Apes, Skindred, Kadebostany, повертається після перерви і змінює локацію — тепер його приймає гостинний Львів. У програмі — багато цікавих відкриттів: це і "Хейтспіч" — молодий рок-дует з Одеси, і "Паліндром" — яскравий музичний проєкт учасника львівського реп-гурту "Глава 94" Степана Бурбана, і луцький гурт "Фіолет".
"Файне місто" відбудеться на території !FESTrepublic.

"Одеський міжнародний кінофестиваль"

19— 26 серпня, Одеса та Чернівці

Тішить, що цьогоріч Одеський міжнародний кінофестиваль повертається на батьківщину, адже минулого року його програма була показана в межах інших європейських фестивалів — у Польщі, Чехії та Португалії. Цього літа фестиваль, який нерозривно пов'язаний з Одесою та літньою атмосферою приморського міста, відбудеться не тільки в Одесі, а й у Чернівцях. В Одесі покажуть ретроспективну та спеціальну програму, а в культурно-мистецькому центрі ім. Миколайчука в Чернівцях — конкурсі програми ОМКФ. Програму буде оприлюднено наступного місяця.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.