До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Паризький інсайдер Наталія Люккезі – про буржуазні версальські суаре

Червневий номер Vogue UA присвячений чарівному життю, безтурботному відпочинку і його передчуттю. З цього приводу засновниця Instagram-сторінки @lucchezzi, Наталія Люккезі розповідає, який вигляд має цей світський захід у Версалі, де вона живе з чоловіком і дітьми.

Якщо ви були на найкращих заходах Нью-Йорка, Лондона і Парижа, але не були на такому в Версалі, то про справжню світськість ви не знаєте нічого. Запрошую вас у королівське місто, що всього 17 кілометрів від Парижа. У будинок якоїсь напевно відомої Мадам. Чим відомої? Вона – сумлінна прихожанка, її прізвище обов'язково має приставку "де", а її третє ім'я – Марі. Обідає вона щонеділі з святим отцем. Займає перший ряд на месі. І дітей у неї більше трьох, а отже, і вина їй потрібно чимало, що говорить про те, що вона завжди весела і гостинна. Про господаря будинку ми, зрозуміло, нічого не знаємо, крім гучного прізвища.

Реклама

Тут майже нічого не змінилося з середини XIX століття. Світська вечірка в Версалі – це театр з приголомшливими декораціями, в якому є головні актори, статисти, режисер і, звичайно, буфет. І навіть бабуся-гардеробниця там, але її роль виконує другий або третій з кінця син з поважної родини. Оскільки театр починається з вішалки, особливу увагу варто приділити появі в фойє. Коли майже дорослий француз забиратиме у вас пальто, не забудьте поцікавитися його середнім балом успішності, запитайте, як йому дається математика, чи вивчає він латинь. Це все одно, що взяти бінокль: молодик вам ще стане в нагоді. Ви зустрінете його в буфеті – він буде зі старшим братом на розливі. Ласкаво просимо, проходьте.

Сподіваюся, ви не принесли з собою в подарунок ні пляшку вина, ні квіти. Боже, який це в таких колах моветон! Господар уже майстерно підібрав напої до всіх страв, якими вас частуватимуть, а в господині немає часу шукати вазу потрібного розміру і ставити букет. Її головне завдання зараз – не забути, скількома поцілунками в щоки треба привітати всіх людей, які прибувають, перезнайомити їх один з одним і створити привітну атмосферу перед аперитивом. Кошик з квітами відправте наступного дня з кур'єром. Вкладіть картку зі словами подяки за чудовий вечір.

Отже, ось-ось пролунає третій дзвінок і почнеться спектакль. На господареві будинку – твідовий піджак, біла хрустка сорочка і штани кольору чайної троянди. На господарці – старомодна сукня і схожі на жокейські чоботи. Такими ж чобітьми ще її бабуся дряпала паркет цього замку (і нічого з ним за століття не сталося). Всім своїм виглядом режисер, яким вона є сьогодні, демонструє непомітність і гідність, поки виводить вас на сцену. Тому ви можете дозволити собі трохи навіть показної розкоші. Виділяйтеся – гостям буде що обговорювати весь тиждень після заходу.

Шампанське охолоджене, вина декантовані, скатертина в їдальні на прямокутному столі – з ідеально рівними заломами; на круглому в вітальні – рівна, як олімпійський каток. Навіть такі деталі кричать про підвищену знатність сторони, що приймає. Щоб підкреслити приналежність своїх предків до якогось аристократичного роду або до гучного буржуазного прізвища, колись відомого на весь Париж, вам обов'язково поіменно представлять весь придворний персонал, а також розкажуть про сімейні реліквії, гордо розставлені в зоні прийому. При господині похваліть її тонкий смак в оформленні інтер'єру, а коли вона вас залишить наодинці з іншими гостями, продовжуйте захоплюватися розкішною атмосферою будинку. Необов'язково голосно, будьте стримані. Їй доповідатимуть.

На кавовому столику акуратно сервірований аперитив. Для розмаху нашої душі ледве помітні крихітні гастрономічні витребеньки – дещо дивне видовище; втім, якщо придивитися з лупою, вони досить схожі на їжу. У вас вже ниє шлунок, але ніхто не поспішає налягати на цю подобу закусок; усі поважно розмовляють, чекають господиню. Самі винні: все таки хтось приніс квіти, і наша мадам замість того, щоб чокатися з гостями, все ще змушена розпихати буржуазні букети від найкращих флористів міста по вазах.

Підморгніть середньому синові господарів будинку. Пам'ятаєте, ви з ним налагодили контакт у передпокої? Ваш келих тепер завжди буде повний, і не доведеться ніяково нахилятися до закуски. Піднос з частуванням він подаватиме вам перш за все. Знаєте ось цей шум з оркестрової ями перед початком вистави? Зараз у вітальні відбувається те ж саме. Чоловічі носи пірнають у келихи, і це супроводжується гулом обговорень усіх ноток, смаків, післясмаків і навіть заходів під час збору врожаю.

Хочете уваги? Поскаржтеся, що ваш м'ясник, який жах, йде на пенсію, а його наступник зовсім не вміє ідеально вирізати стейк. Так-так, світський захід у Версалі – це не обговорення новин культури, це розмови про їжу. Після другої пляшки на ніс – і про політику. Ми до цього, може бути, ще не цього разу, але дійдемо.

До речі, давайте уточнимо ваше місце на сцені. Вас покликали тільки на аперитив? Тоді ви актор другого плану. І ах, як шкода, але скоро доведеться прощатися. Господиня вже приділила вам дві години свого дорогоцінного часу, дала шанс проявити себе під світлом її софітів, але настав час вирушити за лаштунки. У гардероб – і до побачення.

Якщо ви показали себе як прекрасний співрозмовник, що володіє самоіронією, встигли перезнайомитися з усіма гостями, дали їм підстави обговорити вас за вечерею, якщо ви гурман, похвалили все те канапе господині, а також колір стін і те, як майстерно вона підібрала до нього текстиль у вітальні (далі вас все одно не пустили), але наступного разу є шанс, що вас залишать на вечерю. А поки залишаєте сцену, побажайте першому складу, тобто тим, хто залишається, розкішної дегустації (о боже, тільки жодному разі не приємного апетиту, який моветон) – і йдіть геть.

Тут можна окремо розповісти про церемонію прощання. Це як у акторів вихід на уклін, тільки з елементами захисту диплома на факультеті фундаментальної медицини. Кожного з присутніх треба поцілувати в щоки рівно стільки разів, скільки заведено в регіоні, звідки родом його предки. У сенсі – звідки ви знаєте? Треба було уточнити і запам'ятати десь між першим ковтком blanc de blanc "за знайомство" і своїм ниттям про бездарного м'ясника. Або стежити, скільки кого цілує господиня при зустрічі. Панночкам не забудьте зробити комплімент, зазначити, які чудові шпильки з перлинами за останньою модою, а їх кавалерам пообіцяйте ще довести, що Бордо, ну, очевидно, в останні роки, – краще Бургундії.

Режисер оголошує вечерю, просить всіх до столу. Але це вже зовсім інша історія.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.