До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Оголошено карантин: 11 порад для ефективної роботи з дому

Мільйони людей у всьому світі й тисячі українців починають вимушено працювати з дому на тлі поширення коронавірусу. Для когось це страшний стрес і термінове переінакшування робочих процесів, а для когось — звична рутина, сповнена радості. Ось 11 порад від Мішель Руїз — фрилансерки із 6-річним стажем, які допоможуть увійти в ритм роботи з дому й зроблять життя трохи легшим.

Photo: Steven Klein
Зміцнюйте організм фізичними вправами

Робота з дому спричинює поведінку лінивця, але якщо трохи попопотіти зрання, то день може розпочатися енергійніше. Скористайтеся часом, який зазвичай витрачаєте на дорогу до офісу, присвятивши його домашньому тренуванню або короткій пробіжці чи прогулянці (якщо ви не тотальному карантині, звичайно).

Реклама
Відрядіть сім’ю (якщо це можливо)

Мій чоловік і діти може й живуть тут, але ця квартира також є моїм офісом (у ті дні, коли я не ходжу в коворкінг), і мені потрібно, щоб вони звільнили її в потрібний мені час, щоб я могла зануритися в роботу. Мені зручно, щоб вони виходили близько восьмої, і люб’язно, але грізно нагадую їм про це, якщо вони затримуються. Якщо хтось все ж буде вдома, поки ви працюєте: виділіть собі робоче місце й обговоріть час, упродовж якого вам знадобиться місце й конфіденційність. І, так, замкнені двері іноді просто потрібні.

Прийміть душ і перевдягніться

Ви здивуєтеся наскільки легше вийде переконати себе відразу взятися за роботу, ніж ще трохи часу побути у ванній. Я не стверджую, що переодягатися "по-справжньому" або "влазити в джинси" потрібно, але навіть зміна піжами на спортивний костюм допоможе вам відчути себе відповідальним дорослим.

Слухайте подкасти

Замість друзів по роботі ведучі подкастів стали моїми подружками. (Це може видатись дивним, але саме це відбувається, коли ви працюєте з дому.) Я почуваюся менш самотньо в таких умовах і жодних навушників не потрібно — просто ввімкніть динаміки!

Потоваришуйте з тими, хто теж працює віддалено

Самотність через роботу з дому, мабуть, найскладніша її частина. Напружтеся й з’ясуйте, хто ще працює віддалено, та складіть план, щоб зустрітися на каву, прогулятися абощо. З такими друзями можна чудово розважитися, розширити базу контактів і надихнути ще якусь самотню душу. Мені також допомагають телефонні розмови з друзями, у яких гнучкий графік.

Вийдіть із соціальних мереж

Ніхто й ніщо не завадить вам майже постійно сканувати соціальні мережі під час роботи з дому, але вихід із системи улюбленої соціальної мережі має ефект покарання: замість того, щоб купатися в нескінченному потоці контенту, вас зустріне стандартний екран входу в систему, як нагадування про те, що потрібно працювати, а не дивитися світлини вашого друга з третього класу в Instagram.

Не перетворюйтеся на Попелюшку

Провівши весь день вдома, ви раптово зрозумієте, скільки мороки на вас чекає: посудомийна машина, яку потрібно розвантажити, брудні ящики, які треба впорядкувати, дитячі іграшки, розкидані по всьому будинку. Мені подобається робити коротке прибирання вранці, тож намагаюся не перетворювати його на години наведення ладу. Це просто благородна форма відвертання уваги й прокрастинації.

Визначте межі

Ви можете з’ясувати, що інші люди, які працюють у звичайних робочих умовах, схильні вважати, що "працювати з дому" означає "не працювати зовсім", і телефонуватимуть чи писатимуть вам, коли їм заманеться. Ввічливе "Я працюватиму до п’ятої й зможу поговорити пізніше!" або "Зателефонуй під час моєї обідньої перерви" зазвичай працює.

Бійтеся під’їдання

Переїдання цукерками чи іншими смаколиками — це теж професійна небезпека роботи з дому. Безумовно, я схвалюю їжу й перекушування, але не вісім годин поспіль. Зберігання корисних перекусів — нарізані овочі, яблука й арахісова паста — допомагає.

Робіть собі декадентський обід

Вихор від роботи з дому може означати, що о другій годині дня ви збагнете, що нічого не їли, окрім цільнозернового батончика або учорашньої їжі з контейнера. Водночас іноді мені подобається використовувати обідню перерву для того, щоб приготувати собі повноцінний обід з пене, креветок і гороху зі смачним соусом маринара Рао — робіть перерву на обід як задля підтримання себе, так і розважливості.

Або ще ліпше, виходьте на обід!

Особливо, якщо робота з дому буде короткочасним досвідом, спробуйте скористатися цією перевагою: зустріньтеся зі своїм другом-фрилансером на обід або втіште себе святом на одного. Зазирніть до книгарні, прогуляйтеся парком і насолодіться свободою посеред дня, коли у вас не буде жодних особистих зустрічей і босів.

Текст: Michelle Ruiz

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.