До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Кілька таємниць, як приготувати найсмачніший стейк

Добірний і добре приготований стейк — мрія гурмана, який любить насолодитися якісним шматочком витриманої яловичини, щоб підкреслити особливість моменту або створити його самостійно. Спільно з брендом "М'ясторія" розповідаємо, як правильно готувати класичні й альтернативні стейки та ділимося рецептами соусів до них.

Сучасний світ кулінарії заполонили нові тенденції, які просувають альтернативні варіації приготування й вживання всього: від молока й вина до тофу й пасти. Завдяки відкритості експертів, ми вчимося збивати піну для капучино, розбираємося в ігристому й опановуємо мистецтво випічки. Осторонь не залишається і м’ясна культура: з цікавістю ми розбираємося в різних стейках, ступенях просмажування й вчимося поєднувати смаки й текстури.

Реклама

М’ясна культура викликає цікавість. Нині ми знаємо, що стейк — це найчастіше яловичина, яка містить потрібні організму людини білки, амінокислоти й залізо. Це витримане, соковите й м’яке м’ясо, яке швидко обсмажується на сковорідці або грилі й рідко потребує попереднього оброблення.

Стейки — це преміальний продукт, тому замовлення стейка в ресторані раніше було знаком особливого статусу. Тепер же ми дедалі більше цінуємо можливість провести час удома в колі близьких, і добре приготований стейк поступово стає головною стравою, яка часу, проведеному з близькими, додає відчуття неповторності й розкоші. За рік в умовах пандемії ми заново навчилися цінувати те, що маємо, і частіше стали прислухатися до своїх бажань. Поряд зі звичними м’ясними стравами, подавання стейка є яскравим символом особливості моменту, і приємно усвідомлювати, що в сучасному світі такі моменти доступні багатьом з нас.

Вибираючи стейк, важливо розуміти, скільки часу ви готові надати його приготуванню — зазвичай потрібно від 15 до 30 хвилин. Є два різновиди стейків: альтернативні й класичні — вони потребують різного підходу, а їхня соковитість іноді безпосередньо пов’язана з правильно підібраними маринадом і соусом. Звертайте увагу на колір стейків: витримане м’ясо має колір стиглої малини.

Класичні стейки

Класичний стейк потребує мінімальної кількості спецій і переважно прекрасний сам собою. М’ясо для класичних стейків вирізають з м’язів, які не беруть участі в русі. Волокна такого стейка залишаються м’якими, а жир розподіляється рівномірно. У підсумку ви дістаєте м’які й соковиті стейки, які завдяки ніжній структурі легко просмажуються й не потребують додаткового оброблення. Досить додати спецій та оливкової олії, щоб доповнити приємний смак стейка.

Однак, якщо ви любите, щоб природний м’ясний смак розкривався яскравіше, додайте смакового акценту за настроєм: оливкової олії, суміші перців і гімалайської солі, щоб розкрити соковитість стейка; гірчиці, часнику й вершкового масла для пікантності (викладайте на стейк наприкінці обсмажування); і не забудьте про розмарин для чарівного аромату.

Соуси для класичних стейків

Єдине, що потрібно зробити з класичним стейком — вийняти його з холодильника за 15—20 хвилин до обсмажування, щоб стейк нагрівся до кімнатної температури. Далі прислухайтеся до своїх побажань, обсмажуючи стейк з кожної сторони впродовж двох хвилин, доводячи його до бажаного ступеня просмажування.

І що точно ніколи не буде зайвим, так це чудово підібраний соус, який підкреслить природну соковитість стейка. Нижче пропонуємо три рецепти, від простого до експертного.

Соус тартар із солодким перцем

Інгредієнти:

солодкий перець;

маринований огірок;

петрушка;

300 мл нежирної сметани;

1 ч. л. лимонної цедри;

1 ст. л. соєвого соусу;

мелений перець і порошок паприки.

Приготування

  • Дрібно наріжте солодкий перець, маринований огірок і петрушку. Подрібнені овочі змішайте з іншими інгредієнтами до однорідної маси.

Соус із гірчиці й білого сухого вина

Інгредієнти:

250 мл білого сухого вина;

6 ст. л. діжонської гірчиці;

3 ст. л. сметани;

сіль і перець на смак;

петрушка.

Приготування

  • На добре розігрітій сковорідці змішайте вино з гірчицею.
  • Після випаровування зайвої вологи додайте сметани.
  • Доведіть масу до кипіння й залиште на повільному вогні на 8 хвилин.
  • Соус має набути консистенції нежирних вершків.
  • Готовий соус посоліть і поперчіть. Додайте петрушки.

Американський білий соус "Ранч"

Інгредієнти:

кріп;

петрушка;

2 ч. л. меленої паприки;

10 г гірчиці;

2 зубки часнику;

500 г сметани;

3 ст. л. домашнього майонезу;

5 мл оливкової олії;

сіль і перець на смак.

Приготування

  • Дрібно наріжте петрушку й кріп.
  • Подрібнену зелень покладіть у чашу блендера. Додайте паприки, гірчиці, часнику, солі й перцю. Змішайте за допомогою блендера.
  • До отриманої маси додайте сметани й майонезу та збийте ще раз.
  • До соусу додайте оливкової олії й перемішайте вручну.
Альтернативні стейки

Більше уваги й часу потребують альтернативні стейки. М’ясо для них вирізають з рухомих м’язів, тому воно жорсткіше на дотик, але не менш соковите на смак. Через хаотично розміщені волокна альтернативні стейки довше обсмажуються, часто потребують попереднього маринаду й неодмінно подаються із соусом. Правильно обсмажені альтернативні стейки, на сковорідці або на грилі, виходять чудовими, а обов’язкові маринад і соус дають змогу експериментувати з поєднаннями смаків, удосконалюючи свій кулінарний талант. Зазвичай немає нічого кращого від ягідного соусу для солодкості, томатного смаку для легкої кислинки й гостроти перцю для більшої соковитості. Додатковим плюсом альтернативних стейків є їхня доступна ціна.

Щоб спосіб приготування альтернативних стейків став зрозумілішим, пропонуємо прості рецепти, де техніка обсмажування й створення ідеального соусу пояснюються від і до.

Стейк Чак із соусом "Чимічуррі"

Інгредієнти:

стейк Чак;

сіль і перець на смак;

оливкова олія.

Для соусу "Чимічуррі":

25 г петрушки;

7 г часнику;

50 г оливкової олії;

25 г кінзи;

40 г соку лайма;

10 г білого бальзамічного оцту;

5 г паприки;

60 г червоної цибулі;

20 г цукру;

5 г солі;

суміш перців.

Приготування

  • Стейк Чак дістаньте з холодильника за 15—20 хвилин до початку приготування — м’ясо має бути кімнатної температури.
  • Перед обсмажуванням посоліть, поперчіть і змастіть стейк оливковою олією.
  • Обсмажуйте стейк на розігрітій з оливковою олією сковорідці до ступеня просмажування medium rare. Для цього потрібно обсмажувати стейк з кожної сторони впродовж двох хвилин. Потім повторити цей сет ще раз.
  • Далі готовому стейку потрібно "відпочити" — загорніть м’ясо у фольгу на кілька хвилин.
  • Тим часом приготуйте соус. Дрібно наріжте петрушку, часник, кінзу й червону цибулю.
  • До подрібнених інгредієнтів додайте оливкової олії, соку лайма, білого бальзамічного оцту, паприки, цукру, солі й суміші перців.
  • Добре змішайте всі інгредієнти між собою.
  • Готовий соус викладайте разом зі стейком.
Стейк Шато Філе із соусом із червоного вина

Інгредієнти:

стейк Шато Філе;

гімалайська сіль;

суміш перців;

оливкова олія.

Для соусу із червоного вина:

75 г червоної цибулі;

3 г часнику;

5 г розмарину;

25 г вершкового масла;

25 г цукру;

100 г червоного вина;

суміш перців і гімалайська сіль на смак.

Приготування

  • Стейк Шато Філе дістаньте з холодильника за 15—20 хвилин до початку приготування — м’ясо має бути кімнатної температури.
  • Перед обсмажуванням посоліть, поперчіть і змастіть стейк оливковою олією.
  • Обсмажуйте стейк на розігрітій з оливковою олією сковорідці до ступеня просмажування medium rare. Для цього потрібно обсмажувати стейк з кожної сторони впродовж двох хвилин. Потім повторити цей сет ще раз.
  • Готовому стейку потрібно "відпочити" — загорніть м’ясо у фольгу на кілька хвилин, поки готуєте соус.
  • Для соусу обсмажте на сковорідці червону цибулю із часником.
  • Потім додайте вершкового масла, розмарину, суміші перців, цукру й залийте масу червоним вином.
  • Доведіть соус до кипіння й приберіть з нього гілочку розмарину.
  • Готовий соус помістіть у невелику ємність і подрібніть за допомогою блендера до однорідної консистенції.
  • Отриману масу процідіть через сито, щоб отримати ідеальний однорідний соус.
  • Готовий стейк Шато Філе подавайте із соусом із червоного вина.

Таємницями приготування стейків і соусів до них поділився бренд "М’ясторiя".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.