До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Не мовчати: Як суспільний розголос допомагає протидіяти насильству

Соцмережі сколихнула новина, яка є страшною навіть на тлі війни: група молодих людей влаштовувала вечірки, запрошувала туди жінок, а, коли ті перебували під дією алкоголю та, можливо, інших речовин, знімала їх в безпорадному стані та розповсюджувала відповідні відео в соцмережах. Щодо молодих жінок вчинялись насильницькі дії сексуального характеру.

Події розвивалися стрімко: ведуча секспросвітницького шоу EbautЯрослава Кравченко опублікувала скріншоти відповідних сторіз у своєму Інстаграм. Інформація стрімко поширилася соцмережами. Вже наступного дня Національна поліція проводила обшук у організаторів вечірок. Наразі повідомляється, що вони можуть отримати до 7 років ув'язнення. Двоє організаторів перебувають в ізоляторі тимчасового тримання. Їм оголошено підозру за виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів.

Реклама

Розголос дійсно став рушійною силою та допоміг привернути увагу до скоєних злочинів, проте суспільство припустилося серйозної помилки: люди впевнені, що кримінальне провадження може бути відкрито лише за наявності заяви потерпілої сторони. Це не так; закон визначає ширше коло подій, за якими порушують справу. Окрім заяв, це повідомлення, опубліковані у ЗМІ. Нацполіція відреагувала блискавично, і є надія, що злочинці будуть покарані.

Є ще дещо, що важливо знати в контексті минулих подій.

Громадська організація "ЛаСтрада Україна", яка, зокрема, працює для запобігання ґендерно зумовленому та домашньому насильству та сприяє впровадженню стандартів прав людини, опублікувала допис, де йдеться про таке.

Ніхто не має права схиляти людину до сексу і дій сексуального характеру, а тим паче вчиняти до неї такі дії без її добровільної згоди. Це неприпустимо та неправомірно

Відповідно до Кримінального кодексу України, добровільною вважається згода, якщо вона є результатом вільного волевиявлення особи, з урахуванням супутніх обставин. Згода на секс та дії сексуального характеру вважається недійсною, якщо:

  • особі ще немає 14 років (секс із дитиною до 14 років навіть за її згодою вважається зґвалтуванням);
  • особа перебуває в особливо вразливому становищі (має розумові, психічні чи фізичні особливості);
  • особа перебуває під впливом алкогольних чи наркотичних речовин;
  • до особи застосовують примус, силу чи погрози, шантаж чи вмовляння;
  • згоду на секс намагаються отримати з використанням довіри, авторитету чи впливу на особу.

Якщо сексуальні дії були вчинені щодо особи, яка перебувала в стані непритомності, порушеної свідомості чи сну, це означає, що особа була нездатна дати добровільну згоду.

У Кримінальному кодексі України зазначено, що вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов’язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи є сексуальним насильством (ст. 153 ККУ), а вчинення дій сексуального характеру, пов’язаних із вагінальним, анальним або оральним проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи є зґвалтуванням (ст. 152 ККУ).

Таким чином, підкреслюють фахівці "ЛаСтрада Україна", якщо дії сексуального характеру або статевий акт відбулися без добровільної згоди особи, це завжди насильство.

Віктімблеймінг

Віктімблеймінг або звинувачення жертви, – поширена практика. На жаль, суспільний осуд спочатку торкнувся не ґвалтівників, а потерпілих. Варто знати, що звинувачення жертви – вид захисної реакції організму, коли налякана насильством людина хоче дистанціюватися від того, що сталося. Тому будує ланцюг висновків: "Злочин стався, тому що жертва не виконувала певних правил. Я ці правила виконую, тому зі мною такого не станеться". Правда полягає в тому, що в насильстві та зґвалтуванні завжди винен насильник або гвалтівник.

Жодна людина, хоч би який одяг вона носитиме, хоч би який спосіб життя вестиме, не може піддаватися насиллю. Просто тому, що це базове право людини, а всі люди рівні незалежно від віку, статі, місця народження та релігійних переконань. Пост з відповідними роз'ясненнями опублікувала в Інстаграм Катерина Павліченко, заступниця Міністра внутрішніх справ.

Національна поліція закликає повідомляти про злочини подібного роду:

• Національна поліція України — 102 або

0 800 500 202 (кол-центр поліції);

• Урядова гаряча лінія — 1547;

• Офіс Генерального прокурора — надсилайте інформацію на адресу (в листі зазначте свої ПІБ, контакти та деталі злочину).

Якщо ви перебуваєте на тимчасово окупованій території, повідомте про злочин онлайн на сайті warcrimes.gov.ua, aбо відправте зібрану інформацію на адресу otp.informationdesk@icc-cpi.int

Якщо зробити таке онлайн-повідомлення про злочин одразу після його вчинення неможливо, за першої можливості і за наявності згоди особи, яка пережила насильство, передайте інформацію за вказаними вище номерами телефонів або на зазначені вище електронні ресурси.

Якщо ви стали жертвою насильства, збережіть інформацію з посту нижче.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.