КУПИТИ КВИТКИ

MeToo 2.0: нова хвиля сексуальних скандалів

Мабуть, останні кілька тижнів здаються вам до болю знайомими – і ні, мова не про чергове розставання Дженніфер Лопес і Бена Аффлека. Знову заголовки медіа та соціальні мережі заповнені жахливими звинуваченнями у сексуальних домаганнях з боку впливових чоловіків. Як ми знову опинилися в цій ситуації?

Мохамед Аль-Фаєд
Мохамед Аль-Фаєд

Реклама.

Коли у 2017 році після перших звинувачень проти Гарві Вайнштейна рух MeToo став глобальною темою, це мало стати справжнім поворотним моментом. Ми вірили, що більше жодна жінка не буде мовчати через насильство, якого зазнала. Культура безкарності, яка дозволяла чоловікам на кшталт Вайнштейна скоювати злочини, здавалася викритою. Ми всі сказали: "Досить!". То чому зараз здається, що ми зараз стоїмо на порозі MeToo 2.0?

Візьмімо, наприклад, Мохамеда Аль-Фаєда, колишнього власника Harrods, якого звинувачують у сексуальних домаганнях і зґвалтуваннях колишніх співробітниць. Більше 20 жінок стверджують, що зазнали нападу з його боку, а поліція Лондона вже отримала заяви від 19 жінок. Кількість нових звинувачень зростає, і на сьогодні юристи вже представляють близько 200 жінок.

Шон
Шон "Дідді" Комбс

І це лише один приклад. Ще одна гучна справа – Пі Дідді, який наразі утримується в центрі затримання у Нью-Йорку. Його звинувачують у насильницьких діях проти жінок, у тому числі в примушенні до сексу під час так званих "фрік-оффів". Або розгляньмо справу у Франції, де 71-річний Домінік Пеліко зізнався, що накачував наркотиками свою колишню дружину і запрошував незнайомців зґвалтувати її протягом десяти років.

Не дивно, що в багатьох обговореннях у месенджерах жінки знову запитують: "Скільки ще це триватиме?" Ми ніби повертаємося до того, з чого почали. Однак тепер ми знаємо, як це відбуватиметься: з’являються звинувачення, відкриваються шлюзи, більше жінок наважується говорити, починається суспільна реакція… але чи щось дійсно змінюється?

Не можна не захоплюватися відвагою жінок, які вирішили розповісти про пережите насильство. Час, який їм знадобився, аби наважитися на це, не має значення; вони ніколи не повинні були опинятися в ситуації, коли боялися говорити через сором і страх. Одна з жінок, яка звинуватила Аль-Фаєда, зазначила: "Я думала про це ще під час першої хвилі MeToo, але мені було соромно. Я боялася, що всі вирішать, ніби я шукаю помсти".

Соціальні зміни ніколи не відбуваються лінійно. Вони потребують моментів активної ескалації, і ця еволюція повинна бути швидшою. Так, деякі речі змінилися з 2017 року: на робочих місцях тепер є антидомагальні політики, зменшилося використання угод про нерозголошення, жінки знають, що їхні голоси мають силу. Але, здається, навіть зараз ті, хто наважується говорити, стикаються з перешкодами. Пора сказати "досить" – і не лише на час новин, а назавжди.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.