До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як знаменитості допомагають боротися з коронавірусом

Хвороби не оминають ні успішних, ні знаменитих: коронавірусом уже заразилися Том Хенкс і його дружина Ріта Вілсон, дружина прем’єр-міністра Канади Софі Грегуар-Трюдо й актриса Ольга Куриленко. Водночас знаменитості — спортсмени, бізнесмени й дизайнери — віддають усі сили, щоб допомогти своїм державам упоратися з пандемією. Як і хто саме — читайте на Vogue.ua.

Джек Ма

Одним з перших до боротьби проти нового вірусу прилучився засновник компанії Alibaba Джек Ма — найбагатша людина в Китаї, який також посідає 19-те місце в списку найбагатших людей світу за версією Bloomberg. Ще в січні, коли в Китаї сталися перші смерті від спалаху коронавірусу, його благодійний фонд виділив 14 мільйонів доларів для розроблення вакцини проти вірусу. Крім цього, компанія Джека Ма створила сайт з онлайн-консультаціями, щоб зменшити навантаження на медичну систему Китаю, а також виділила понад 100 мільйонів доларів на боротьбу проти коронавірусу безпосередньо в Ухані. У лютому, коли в Китаї почався дефіцит захисних масок, працівники фонду Джека Ма викуповували їх в європейських країнах, а відтак забезпечували безоплатно жителів Китаю. Нині вірус у Китаї пішов на спад, закрили останню тимчасову лікарню для інфікованих, але Джек Ма все так само готовий підтримувати мир у боротьбі з пандемією — він уже відрядив до Європи мільйон масок і півмільйона тестів на коронавірус.

Реклама
Джорджіо Армані

Одним з перших на епідемію відреагував Джорджіо Армані та його компанія. Наприкінці лютого Армані провів показ у межах Міланського тижня моди без глядачів, щоб гості, які прийшли на шоу, не заражали одне одного. На початку березня в Італії з огляду на карантин закрилися всі крамниці, ресторани й готелі, що належать компанії Армані Armani S.P.A. Також 11 березня стало відомо, що Армані пожертвував 1,25 млн євро для боротьби проти коронавірусу. Він виділив гроші для трьох лікарень у Мілані, а також для організації Protezione Civile (Департамент цивільного захисту, який працює в галузі прогнозування, запобігання та подолання наслідків надзвичайних ситуацій).

Білл Гейтс
Білл Гейтс із дружиною Меліндою

"Іспанкою XX століття" називає коронавірус Білл Гейтс. У своїх заявах він закликає успішні й технологічні держави допомагати економічно слабшим країнам, щоб ті подолали пандемію й пов’язану з нею кризу. Бізнесмен згадав низку пандемій, які охоплювали світ у XX столітті й закликав людей не ставитися до коронавірусу скептично. На боротьбу з вірусом фонд Білла Гейтса і його дружини виділив 100 млн доларів. Водночас 13 березня він оголосив, що виходить з ради директорів Microsoft, щоб присвятити себе благодійності, — зокрема, підтримці систем охорони здоров’я насамперед.

До речі, до певної міри пандемію Білл Гейтс спрогнозував ще у 2015 році. Тоді він покликався на дослідження, які провів Інститут епідеміологічного моделювання в штаті Вашингтон кілька років тому. Згідно з ними, спалах вірусу, подібного до іспанського грипу, у наш час здатен за пів року вбити 30 мільйонів осіб у всьому світі — ще тоді Білл Гейтс закликав лідерів держав і бізнесу бути готовими до будь-яких пандемій.

Концерн LVMH

Великі міжнародні компанії готові не тільки виділяти кошти на боротьбу з коронавірусом, а й перепрофільовувати свою роботу відповідно до нових потреб, які диктує вірус. Так, luxury-холдинг LVMH почав випускати санітайзери й дезінфекційні засоби, які тепер у великому дефіциті. Над цим працює парфумерно-косметичний відділ холдингу. Уже із 16 березня частину потужностей заводів у Франції, які виробляють продукти для Guerlain, Dior і Givenchy, буде віддано для цих цілей. Зроблений тут дезінфектор потім передадуть французьким органам охорони здоров’я та державній мережі лікувальних установ Assistance Publique-Hôpitaux de Paris, яка об’єднує 44 лікарні в Парижі та його передмістях. У компанії заявляють, що вироблятимуть стільки дезінфекторів, скільки буде потрібно системі охорони здоров’я.

Доменіко Дольче і Стефано Габбана

Одними з перших на ситуацію з коронавірусом відреагували Доменіко Дольче і Стефано Габбано. Дизайнери вирішили підтримати науку й дослідження. Ще в середині лютого вони пожертвували кошти Університету Humanitas на підтримку дослідження щодо з’ясування реакції імунної системи на коронавірус SARS-CoV-2. Його мета полягає в тому, щоб закласти основу для розроблення діагностичних і терапевтичних інструментів, які сприятимуть розв’язанню глобальної проблеми.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.