До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як піклуватися про своє ментальне здоров’я в період нестабільності

Страх за своє здоров’я й щастя близьких, фінансовий стрес, економічна нестабільність і соціальна ізоляція створюють ідеальне середовище для тригерів, що становлять загрозу нашому психічному здоров’ю. У такий складний час психологи радять дбати як про фізичний, так і ментальний стан.

Photo: Jamie Stoker

"Зараз важливо пам’ятати, що здоров’я — це не просто хороший фізичний стан без хвороб. Здоров’я людини також передбачає добрий психічний стан, а психологи є професіоналами в цій галузі й можуть допомогти із широким спектром питань і проблем" — каже Теган Каррісон, виконавчий директор Австралійської Асоціації Психологів.

Реклама

Психологи очікують, що нинішня ситуація з пандемією COVID-19 негативно позначиться на психічному стані людей, а в групі ризику перебувають ті, хто якраз страждає через психічні захворювання.

"Нині ви можете бути ізольовані від суспільства, але це не означає, що вам потрібно відмовитися від підтримки й можливості приватної розмови", — каже психолог Анна-Марія Коллінз.

Не маючи можливості зустрітися особисто, є безліч способів отримати професійну допомогу — чи то відеодзвінок, чи листування в чаті. "Головне, не відмовляти собі в бажанні попросити про допомогу, адже надання ранньої підтримки може сприяти запобіганню серйозніших наслідків для психічного здоров’я", — пояснює Коллінз.

До ознак, наявність яких може бути причиною звернення по психологічну допомогу, належать часті зміни настрою (які для вас не характерні); тривожні думки й надмірно швидкий розум; підвищена дратівливість через близьких або поганий сон; поганий апетит або навпаки переїдання; втрата контролю над емоціями; підвищена агресивність або сльозливість; зловживання алкоголем або наркотичними речовинами.

Як допомогти вашому ментальному здоров’ю прямо зараз:
  • Потрібно обмежити потік інформації з новинної стрічки й телебачення. "Це допоможе зупинити нав’язливі думки й знизити тривожність", — пояснює психологиня Анна-Марія Коллінз.
  • Обмежити використання соціальних мереж. "Багато людей там панікують, і це може передатися", — говорить лікарка.
  • Будьте реалістичні щодо себе, роблячи тільки те, що справді можете. Як говорить Коллінз: "Ми всі можемо дотримувати таких норм проти поширення вірусу, як елементарна гігієна й самоізоляція". Більшого ніхто й не вимагає.
  • Отримайте потрібну інформацію від експертів у галузі медицини. Це дасть змогу відчути себе підготовленими й знайти доступний вам контроль над ситуацією.
  • Якщо вам потрібно самоізолюватися, продовжуйте жити, дотримуючись звичної рутини з догляду за собою і домом. Навіть якщо ви погано почуваєтеся, дійте так, ніби дбаєте про себе. Робіть фізичні вправи (приєднайтеся до онлайн-групи фітнесу, якщо можете собі це дозволити).
  • Підтримуйте зв’язок з близькими, наскільки це можливо. FaceTime і телефони роблять життя простішим.
  • Слухайте або дивіться комедії. Сміх допомагає знизити тривожність.
  • Зробіть берізку, закинувши ноги на стіну. У цій пози безліч переваг — просто почитайте про неї в Інтернеті.
  • Якщо маєте психолога, то й далі відвідуйте його — онлайн. Якщо не маєте терапевта, але він вам потрібен — знайдіть того, хто також буде зустрічатися з вами онлайн. На щастя, зараз є вибір.
  • Використовуйте застосунок для медитації, як-от CalmApp, якщо не можете самостійно заспокоїти дихання й зупинити потік думок.

Лікарка Коллінз зазначає: "Робити те, що ви можете — найкращий спосіб зупинити катастрофу. У ситуації, що склалася, це означає турботу про себе й свою сім’ю, гігієну, дотримання соціальної дистанції й усього, про що говорять медексперти. До того ж зазвичай ви не можете контролювати поведінку інших людей, тому якщо вам сумно спостерігати за битвою людей за продукти, то не дивіться на це".

Текст: Jody Scott

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.