До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як накрити великодній стіл: гід святковим сервуванням

Наближається Великдень — родинне свято, яке ми відзначаємо в колі найближчих людей. Спільно із салоном сучасного сервування TWLV розповідаємо, як правильно накрити великодній стіл: підібрати текстиль і свічки, посуд і келихи, і без чого не можна уявити собі святкового застілля.

Як вибрати текстиль

Центральні фігури на великодньому столі — паска й крашанки. Також святкової трапези неможливо уявити без якісного текстилю — вишиті вручну скатертини й серветки з натуральних матеріалів не тільки стануть окрасою столу, а й нададуть святові затишку. Декораторка й фахівчиня із сервування Світлана Сабрі рекомендує цього року використовувати текстиль з натуральних тканин — це бавовна або льон, — особливо якщо вам важливі тактильні відчуття. "Під час сервування великоднього столу я часто використовую старовинні бабусині-прабабусині вишиті серветки білого кольору, оскільки здавна вважалося, що білий — це колір свята. Вони чудові — білі серветки з гарною вишивкою". Пам’ятайте, що Великдень — родинне свято, його відзначають у колі близьких людей, їм буде приємно побачити на столі серветки, що дісталися вам у спадок або знайдені в прабабусиній скрині.

Реклама
Gunia Project, великодня колекція

Що стосується вибору кольору для вашого великоднього столу, то зазвичай Великдень асоціюється з кількома кольорами: світло-блакитним, жовтим, білим і свіжим зеленим. Кольори свіжості, нового життя, відродження й весни. "Але я не обмежую себе тільки цими кольорами, — каже Світлана Сабрі. — Головне правило, якого я дотримую, — „правило трьох кольорів". Один основний колір — і до нього підбираю додаткові".

Як прикрасити великодній стіл

В оздобленні великоднього столу можна виявити всю фантазію — і прикрасити його так оригінально й стильно, що ваші гості напевне захочуть закарбувати його для своїх сториз в Instagram. Жоден великодній стіл не може обійтися без квітів. Залежно від стилю сервування, ви можете оформити їх у кошики або в скляні прозорі вази. "Верба, квітуча вишня і яблуні, магнолія, тюльпани й нарциси — я раджу використовувати сезонні квіти, — рекомендує Світлана Сабрі. — Обережно з гіацинтами на столі — вони дуже пахучі й можуть затьмарити аромат страв і спричинити алергію у ваших гостей. Я дуже люблю прикрашати стіл квітами в глечиках і відрах для шампанського або льоду. Можна прикрасити стіл за допомогою вази з гілочками, на яких розвісити декоративні розписані яйця на шовкових стрічках".

Свічка й тарілка Gunia Project, келих Riedel

На Великдень часто прикрашають стіл декоративними кроликами або курочками — це два загальноприйняті напрями декору великоднього столу. Стане в пригоді все: підставки для яєць, тарелі, етажерки, серветки з малюнками, декоративні фігурки. Найзворушливіші підставки для яєць можна знайти в українського бренду Gunia project, який вигадує унікальні дизайнерські речі на основі етнічних традицій України. Зверніть увагу на великодню підставку "Ангели ХВ" із зображеннями ангелів, натхненням для виготовлення якої стали ікони на склі, — ними здавна славляться карпатські майстри. Ну а фаворит Vogue.ua — великий керамічний таріль "Діва Марія" з ручним розписом із зображенням Діви Марії. На створення малюнка авторів надихнули ікони на фресках Карпатського регіону. Цей таріль ідеальний для подавання великодніх закусок — і для створення неповторної атмосфери.

Келих LSA Champagne Theatre
Посуд і келихи

Вибір посуду для святкового столу — суцільна насолода: тут немає правил, якого кольору або стилю має бути посуд, тож усе залежить від вашого смаку, фантазії й уподобань. "Головне, щоб ви поєднували його з текстилем і декором на столі, щоб все мало гармонійний вигляд, — каже Світлана Сабрі. — Якщо маєте посуд з малюнком, підберіть однотонний текстиль, щоб уникнути зайвої „строкатості", і навпаки, якщо у вас монохромні тарілки, то можете експериментувати з текстилем, малюнками й вишивкою. Головне, дотримуйтеся теми вашого столу".

Тарілки Gien Pont aux Choux, приладдя Sambonet Dream, келих LSA Champagne Theatre

Наш вибір — колекції посуду Gien Pont aux Choux і Filets, а також Dibbern Wunderland. Вони мають стильний і лаконічний вигляд на столі й легко комбінуються з різним текстилем, дають змогу створювати варіативність сервування. Зверніть увагу на великий таріль Dibbern Wunderland з кістяної порцеляни, прикрашений квітами, фруктами й польовими рослинами — на ньому можна подати паску або інші десерти. Для лаконічнішого святкового столу згодяться десертні тарілки Dibbern ніжних пастельних відтінків.

Таріль Dibbern Wunderland, десертна тарілка Dibbern Pastell

Що стосується келихів, то Світлана Сабрі рекомендує використовувати принцип "багатошаровості" й ставити на стіл не один, а два різновиди келихів. Якщо ви віддаєте перевагу ігристому, то наш фаворит — вишукані, ручної роботи келихи для шампанського, креману або кави LSA Champagne Theatre, або келихи LSA Champagne більш класичної форми ніжно-сірого відтінку. На великодньому столі такі келихи матимуть по-справжньому вишуканий і врочистий вигляд.

Келихи LSA Champagne Theatre

Вибираючи приладдя для великоднього столу, можна віддати перевагу класиці — наприклад, стильному монохромному приладдю італійського бренду Sambonet з колекції Dream або Sambonet Rock.

Столове приладдя Sambonet Rock
Свічки

Особливе місце на святковому столі варто надати свічкам. Фаворит vogue.ua — зворушливі свічки-пташки ручної роботи Gunia Project, які матимуть чудовий вигляд на великодньому сервуванні. Птахи — символ сім’ї, вони прикрасять стіл та увиразнять сенс свята. Блакитна свічка Gunia Project наповнить дім особливим ароматом жасмину, лимона й лаванди, а жовта — ягідно-кокосовим. Свічки Gunia Project виготовлені з кераміки й наповнені соєвим воском і натуральними оліями.

Жовта свічка "пташка" Gunia Project
Голуба свічка "пташка" Gunia Project, столове приладдя Sambonet Rock, десертна тарілка Dibbern Pastell

Вишитий натуральний текстиль і свічки з ніжним ароматом, статуетки в етностилі й вишуканий посуд — затишні дрібниці додадуть вашому святковому столу особливого, урочистого й водночас дуже теплого та душевного колориту. Радісного й світлого Великодня!

Фото: Юля Вдовиченко

Стиль: Ольга Сосюра

Флористика: студія Atteepmt

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.