До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія вбитої росіянами жінки, фото манікюру якої облетіло світ

Після того, як світ облетіли фото звірств російських окупантів, які вони вчиняли в Бучі, одна світлина стала знаменитою – жіноча рука з червоним манікюром. Зараз відома історія жінки, 52-річної Ірини Фількіної, рука якої потрапила в об’єктив. А ще в цієї трагедії є життєствердний фінал.

Фото: REUTERS / Zohra Bensemra

Це фото REUTERS стало одним із символів #BuchaMassacre, різанини в Бучі. Воно облетіло весь світ. Саме манікюр дав змогу встановити особу жінки. Спершу його впізнала візажистка Анастасія Субачова. "Я відразу відчула, що це фото боляче відгукнулося мені, і не могла зрозуміти чому. Жінка на цьому фото, яке облетіло Україну, світ, кожну соцмережу, – це моя клієнтка Ірина... яка ходила до мене на уроки макіяжу для себе. Останній був 23-го лютого...", – написала Анастасія у своєму інстаграмі.

Реклама

У власних спогадах візажистка згадує, що Ірина була сповнена жаги до життя, сил, енергії та доброти. "Вона стрибала з утіхи, бо вперше в житті отримала власну косметику, яку ми їй купили. Щоразу на роботі вона сиділа й відпрацьовувала наші уроки так старанно, як ніхто!!! А приходячи знову на урок, розказувала, як її макіяжі оцінили нові прихильники і як прекрасно вона почувається зараз!" Ірина виростила двох дочок та вирішила присвятити час собі: завела інстаграм, брала уроки макіяжу, збиралася на концерт. "Вона тримала мене за руку й казала: "Доню, я на старості років нарешті зрозуміла найголовніше – треба любити себе і жити для себе! І нарешті я житиму, як я хочу!" – згадує візажистка.

Ірина Фількіна. Фото: @s.c.h.1.r.u.c.h.k.a



Журналісти CNN провели розслідування та зв’язалися з донькою вбитої жінки. З’ясувалося, що Ірина відмовилася втікати від війни разом з доньками – вирішила залишилася, щоб допомагати людям. Вона провела тиждень у торговому центрі "Епіцентр" у Бучі, годуючи людей, які знайшли там прихисток, і готуючи їжу для українських військових.

Ірина Фількіна. Фото: @s.c.h.1.r.u.c.h.k.a

В один з днів, 5 березня, Ірина вирішила повернутися додому на велосипеді, бо не знайшлося місця в машині, якою евакуювали людей. Донька Ірини, Ольга Щирук, благала маму не їхати на велосипеді, а натомість – евакуюватися, але Ірина у властивому їй оптимістичному гуморі відповіла: "Ольго, ти що, не знаєш свою маму? Я можу гори звернути!" – пише CNN. Це були її останні слова. Того ж вечора російські окупанти розстріляли жінку на велосипеді.

Місяць по тому Ольга Щирук, донька загиблої Ірини, опублікувала допис у своєму інстаграмі, де зазначила: "Ти завжди була мені рукою допомоги. Рукою, яка підтримає, яка приголубить, яка витре сльози. Мамо, ти дала мені стільки любові, вклала стільки сил, що я просто не маю права не показати її світу. Тому я вирішила відкрити ФОНД. У твою пам’ять. Так я знатиму, що ти є не тільки в моїй голові.Ти в серці. І доки моє серце житиме, воно ділитиметься зі світом тією любов’ю, що ти в нього вклала".

Фонд називається "Мама Іра" – саме так всі друзі родини називали загиблу Ірину. Він надаватиме допомогу дітям, які втратили своїх батьків через війну в Україні. "Ми спільно з партнерами @art.com_studio створили чатбот, котрий допоможе нам вас почути...почути всій Україні. Звернення є анонімним, та за вашої згоди вашій дитині допомагатимуть психологи", – пише Ольга.


Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.