До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія кохання: Джон і Жаклін Кеннеді

У День закоханих згадуємо, якими були стосунки легендарного президента та його першої леді, Жаклін Кеннеді. Неідеальна пара. Утім, вони увійшли в історію як видатні лідери та віддані одне одному люди.

1. Сенатор Джон Кеннеді й журналістка Жаклін Був’є познайомилися 1952 року на званому обіді, який організував приятель Жаклін ледь не спеціально для того, щоб представити їх одне одному. Через рік пара оголосила про свої заручини. Біографи потім напишуть: ці стосунки були вигідні обом, і це був у всіх сенсах успішний і гарний політичний союз. Джон Кеннеді, герой війни, натоді вже був успішним політиком, представляв штат Бостон у Конгресі США, пізніше став сенатором. Жаклін Був’є, спадкоємиця забезпеченої нью-йоркськоїсім’ї, розумниця та красуня, закінчила Сорбонну й Університет Джорджа Вашингтона, де вивчала мистецтво й літературу; написала книжку та пропрацювала кілька років журналісткою у TheWashingtonTimes-Herald.

Реклама

2. Весілля Джона й Джекі Кеннеді відбулося 12 вересня 1953 року в Род-Айленді. З'їхалося майже 2000 гостей і ще стільки ж роззяв; весільну сукню створила дизайнерка ЕннЛоу. Розумна, сильна, незалежна Жаклін дуже подобалася Джозефу Кеннеді, впливовому батькові майбутнього президента США, і, за чутками, саме він наполіг на весіллі. Для успішної політичної кар’єри його синові була потрібна відповідна майбутня перша леді.

3. За 10 років життя в пари народилося четверо дітей. Перша вагітність Жаклін виявилася невдалою: у серпні 1956 року їхня донька Арабелла народилася мертвою. Через рік, 1957-го, на світ з’явиласяКеролайнБув’є Кеннеді, сьогодні успішна письменниця й політикиня, єдина жива на сьогодні дитина подружжя Кеннеді. 1960 року в пари народився син, Джон Фіцджеральд Кеннеді, а 1963-го – син Патрік Був’є Кеннеді, який помер через два дні після свого народження.

4. Джекі Кеннеді завжди дуже підтримувала те, над чим працював її чоловік, і допомагала йому в усьому. Так, у перший рік знайомства Жаклін, яка вільно володіла французькою й іспанською мовами, перекладала для майбутнього чоловіка політичні монографії, а пізніше, під час спільних робочих відряджень, була його особистою перекладачкою. 1960 року вона була при надії, та все одно брала активну участь у передвиборчій кампанії чоловіка: відповідала на листи виборців, виступала у відеоінтерв’ю та рекламних роликах, вела колонку в пресі.

5. Джекі Кеннеді була ідеальною першою леді й досі є прикладом для своїх "колежанок" на цій посаді з усього світу. 1961 року вона стала однією з наймолодших перших леді в історії — тоді їй був 31 рік. Звичних для першої леді занять — давати інтерв’ю й позувати фотографам — амбітній Жаклін було мало. У ролі першої леді вона захопилася відновленням Білого дому, щоб повернути йому колишню славу й знову перетворити на місце з історією. Вона провела повну реставрацію приміщень, наповнила їх вінтажними американськими меблями, пристрасно скуповувала антикварний посуд, предмети мистецтва, прагнучи перетворити Білий дім на справжній музей. Одна з найважливіших справ, що Жаклін зробила в статусі першої леді, — фільм про процес реставрації Білого дому спільно з каналом CBS. Для фільму вона особисто провела екскурсію Білим домом: стрічку показали у 100 країнах світу, а перша леді отримала за неї премію "Еммі".

6. Джон Кеннеді ніколи не був зразковим чоловіком: в історію він увійшов не лише як великий політик, але і як справжній ловелас. Дружина знала про його романи — і про найвідоміший, з Мерилін Монро, теж, та пара була завжди разом, а Жаклін вкарбувалася в історію як перша леді, що зробила найбільше закордонних подорожей в історії США. Її обожнювали дипломати: у Франції вона розмовляла бездоганною французькою, в Італії — італійською, легко дискутувала про історію мистецтва й літературу. Захоплювався цим і її чоловік. "Я — людина, яка супроводжувала Жаклін Кеннеді до Парижа — і я насолоджувався цим!" — казав президент.

7. Джон і Жаклін Кеннеді увійшли в історію ще і як одна з найстильніших пар. Перша леді любила ансамблі в пастельних тонах, з аксесуарів — фірмові протисонцеві окуляри, хустки, головні убори; носила одяг французьких дизайнерів: Юбера де Живанші, Коко Шанель, Ельзи Скіапареллі; її особистим дизайнером був Олег Кассіні, а сама Діана Вріланд — консультанткою. Але потрібно віддати належне і її чоловікові. Джон Кеннеді був не тільки талановитим лідером, але й стильним політиком — якби тоді журнал GQ робив рейтинг наймодніших чоловіків, президент, безсумнівно, його б очолив. З легкої руки дружини Кеннеді захопився модою: любив і вмів носити blacktie — смокінг і метелик, а класичні костюми доповнював небанальними аксесуарами, як-от яскраві краватки.

8. Жовта преса писала й досі часто пише про зради Кеннеді, якому приписували романи з розкішними жінками його часу — наприклад, Еллою Фіцджеральд і Марією Каллас. Тоді як біографи пари й історики говорять, що Джон Кеннеді, людина складна й довгий час невпевнена у собі й своїх політичних можливостях, захоплювався дружиною та часто казав, що не гідний такої жінки, як Жаклін Був’є. Тому це — історія не лише про кохання, але й про партнерство сильних і яскравих особистостей, яким ніколи не буває просто разом.

9. 21 листопада 1963 року Жаклін Кеннеді вдягнула рожевий твідовий костюм Chanel і вирушила разом із чоловіком у робочу подорож штатом Техас. Вранці 22 листопада вони приземлилися в аеропорту Далласа й вирушили до міста. Дорогою у президентський кортеж двічі вистрелили, президента США Джона Кеннеді вбили — і він помер на руках своєї дружини в лікарні. Костюм Chanel, забризканий кров’ю, увійшов в історію як символ кохання й відданості. Жаклін відмовлялася знімати його ще якийсь час. У ньому вона стояла поруч із Ліндоном Джонсоном, який приймав присягу, аби вступити на посаду президента через кілька годин після вбивства Кеннеді, а її фраза "Нехай усі бачать, що вони зробили з ним" назавжди залишилася в історії.

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.