До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія кохання: Барак і Мішель Обами

17 січня день народження святкує Мішель Обама – одна з найпопулярніших і найулюбленіших перших леді США. Розповідаємо історію її кохання з Бараком Обамою, 44-м президентом США.

Барак і Мішель Обами

Реклама

Барак Обама і Мішель Робінсон познайомилися 1989 року в Чикаго. Барак, студент Юридичної школи Гарварда, прийшов на літню практику у фірму "Сідлі та Остін", де працювала Мішель. Баракові було 28 років, Мішель — 25. Вона народилася й виросла в Чикаго у простій родині, мала старшого брата; Барак виріс у Гонолулу, а його вихованням опікувалася бабуся Мадлен (з материного боку). Знайомство зі своїм майбутнім чоловіком і водночас майбутнім президентом США Мішель Обама пізніше докладно опише в книзі "Becoming. Моя історія", що побачила світ 2019 року.

Барак Обама в Гарварді, 1992 рік

"Барак Обама запізнився першого ж дня. Ходила поголоска, ніби він дуже розумний. А деякі секретарки, що мигцем бачили його під час співбесіди, додавали: він симпатичний... У нього була широка усмішка, і він виявився вищим і стрункішим, — людина, яка явно не звикла багато їсти й часто носити ділові костюми".

У книзі Мішель описує молодого Барака як інтелектуала, який всі гроші витрачав на книжки. Розповідає, що вони ніколи не обговорювали улюблених серед її однолітків тем, як-от купівля будинку, машини або фінансові питання загалом; натомість вони гуляли, ходили в кіно й театр, спілкувалися щодо книжок і філософії. Спершу Мішель опиралася цим стосункам, позаяк вважала некоректним заводити роман з колегою, але в підсумку закохалася в амбіційного, розумного студента Гарварду. "Осяяння", до речі, прийшло, коли Мішель побачила, як майстерно Барак грає в баскетбол.

Барак Обама в Гарварді, 1992 рік

"Барак заінтригував мене. Він не був схожий на моїх попередніх хлопців. Не соромився своїх почуттів. Ніколи не міркував про матеріальні речі типу придбання будинку, машини або навіть нових черевиків. Він витрачав майже всі гроші на книжки. Загалом, уже тоді я зрозуміла, що з Бараком не занудьгуєш. Життя з ним завжди було трохи з перчинкою. Ще пам’ятаю, як подумала, що, найімовірніше, він ніколи добре не зароблятиме".

Барак і Мішель одружилися в 1992 році, ініціатором у якомусь сенсі була Мішель. У мемуарах вона пише, що завжди цінувала шлюб, тоді як Барак ставився до одруження формально: його батьки розлучилися за два роки після народження сина, а батько ще двічі створював родину. Коли одного разу під час вечері в ресторані пара майже посварилася через ставлення Барака до офіційного шлюбу, стався сюрприз. "Підійшов офіціант з десертною тарілкою під срібною кришкою й підняв її. На місці шматка шоколадного торта я побачила темну коробочку. Всередині була каблучка з діамантом".

Барак і Мішель Обами, 2004 рік

У 1995 році Барак Обама вирішив балотуватися в сенат штату Іллінойс. Дружина поставилася до цього не надто позитивно, але пізніше з гумором зізнавалася, що її позиція ні на що не вплинула, а майбутній президент США зробив так, як вважав за потрібне.

У 1998 році Обами вперше стали батьками: Мішель на той момент було 34 роки, Бараку — 37 років. До народження першої дочки Малії Енн, яку назвали на честь матері Барака — Стенлі Енн Данхем, що померла 1996 року від раку яєчників, у Мішель сталося кілька викиднів. Про тривалі спроби завагітніти, коли двоє — трудоголіки й кар’єристи, Мішель розповідає з гумором ("Наші спроби відбувалися не відповідно до щомісячних гормональних сплесків, а згідно із законодавчим графіком штату Іллінойс".), проте відверто зізнається, що викидень — це те, що руйнує тебе на клітинному рівні... У підсумку перша дочка Барака й Мішель Обам з’явилася на світ завдяки ЕКО-заплідненню. Друга дочка, Саша, народилася 2011 року також завдяки процедурі ЕКО.

Барак і Мішель Обами з дітьми, 2004 рік

Мішель Обама ввійшла в історію американської політики не тільки як блискуча ораторка й прихильниця молодих американських дизайнерів, що зробила моду справжнім інструментом дипломатії, але і як дуже чесна, прямолінійна перша леді. У 2016 році в інтерв’ю американському Vogue вона розповідала, що під час передвиборчої кампанії її найчастіше запитували: "Якою ви будете першою леді?". Відповідь завжди була одна й та сама: "Я не знаю, я поки там не була". Тож дехто називав її відстороненою або сердитою. "Мішель ніколи не просила стати першою леді, — каже Барак Обама в цьому ж інтерв’ю. — Як і дружинам багатьох інших політиків, їй судилося зіграти цю роль. Але я завжди знав, що в неї вийде неймовірно, і вона зробила свій унікальний внесок у роботу. Вона кумедна, щедра жінка, яка з якоїсь причини погодилася вийти за мене заміж. Я думаю, що люди тягнуться до неї, тому що бачать у ній себе — віддану маму, доброго друга й когось, хто не боїться час від часу жартувати над собою".

Щирість — ключова риса Мішель Обами, за яку її любить увесь світ. Стосується ця щирість і незручних тем, і особистого життя, про яке вона ніколи не соромилася розповідати. Як і всі пари, майбутнє президентське подружжя стикнулося з потребою шукати баланс між роботою й батьківством. Мішель вийшла на роботу до Чиказького університету, коли Малії було 4 місяці, і розривалася між кар’єрою й сім’єю, а робота на пів ставки залишала відчуття, що вона все робить наполовину. Водночас кар’єра Барака розвивалася, він був успішний і балотувався тоді вже до Конгресу США. Розбіжності пари переросли у справжній конфлікт — і завдяки відвертості колишньої першої леді ми знаємо, що розв’язати його вони намагалися в кабінеті психоаналітика.

Барак і Мішель Обами

У лютому 2007 року Обама заявив, що балотуватиметься на пост президента США. Із цього часу й наступні вісім років його президентства Мішель завжди буде поруч із ним, але спочатку дружина була проти цієї ідеї — або сподівалася, що він відкладе свої президентські амбіції до того часу, як виростуть їхні дочки, щоб проводити більше часу з родиною. Проте президентство не завадило Баракові Обамі бути хорошим батьком і чоловіком: у фіналі книги Мішель пише, що майже щовечора, за винятком відряджень, вони вечеряли вчотирьох.

Барак і Мішель Обами

У 2017 році, коли закінчився другий президентський термін Обами, у пари почалося нове життя. З огляду на інтерв’ю Мішель Обами — набагато вільніше. Зокрема, американському Vogue вона зізналася, що в період президентства свого чоловіка іноді задихалася від того, що не могла розчинити навстіж вікна у своєму будинку з міркувань безпеки, а іноді ненавиділа й італійські простирадла, на яких спала, і їжу від найкращих шеф-кухарів. У новому житті Мішель Обама веде подкаст, разом із чоловіком вони знімають кіно й серіали, а ще Барак Обама у 2020 році написав уже свою третю книгу, "Земля обітована" — про власну президентську кампанію та майбутнє Америки.

У статті використано цитати з книги "Becoming. Становлення" видавництва BookChef.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.