До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Іноді краще мовчати: що Ілон Маск сказав про Крим та Україну

Мільярдер і засновник Space X Ілон Маск потрапив у скандал, запропонувавши у Twitter план завершення російської-української війни. Пропозиція Маска віддати Крим росії викликала не тільки хвилю обурення серед користувачів Twitter, а й іронічну та різку реакцію української політичної та інтелектуальної еліти – від президента України Володимира Зеленського до письменниці Оксани Забужко.

Нагадаємо, що 51-річний Ілон Маск – інженер, винахідник, підприємець та інвестор (у надзвичайно поважному списку сфер, з якими обізнаний Ілон Маск, ніде не зазначено "міжнародні відносини", "право" чи "історія"). Маск закінчив Пенсильванський університет, де вивчав фізику та бізнес. Технічні здібності майбутнього зіркового підприємця виявилися ще в дитинстві (Ілон Маск ріс замкненою в собі дитиною, він любив читати й багато часу проводив за комп’ютером – про цей період цікаво написано в книжці "Ілон Маск: Tesla, SpaceX і дорога в майбутнє" Ешлі Венс). У 10 років Маск дістав свій перший комп’ютер Commodore VIC-20, а в 12 навчився програмувати. Його першим винаходом була відеогра Blastar, яку хлопець продав за 500 доларів. Свій перший стартап Маск заснував у 24 роки. Це була компанія Zip2 Corporation, щось на зразок довідника.

Реклама

Сьогодні Маск є засновником компаній "SpaceX", "PayPal", Neuralink, генеральним директором Tesla та найбагатшою людиною у світі. Цього року його статки зросли до 300 млрд доларів — але це було до його скандальних вчорашніх твітів про Україну, адже з 3 жовтня акції Tesla впали до 10% та продовжують падати.

Яким же бачить Ілон Маск "російсько-український мир"? Маск запропонував своє бачення, що складається з чотирьох пунктів. По-перше, провести вибори на анексованих територіях під наглядом ООН ("Росія йде, якщо на це буде воля народу", пише підприємець). По-друге, залишити Крим частиною росії, "як це було з 1783 року ("до помилки Хрущова"). По-третє, відновити водопостачання в Криму, а наостанок — Україна має залишитися нейтральною. Також Маск зазначив, що можливим, хоч і малоймовірним, результатом цього конфлікту є ядерна війна. Твіт Ілона Маска набрав 68 тисяч уподобайок та понад 18 тисяч ретвітів, хоча більшість опитуваних (Маск створив опитування серед підписників, запитавши, чи підтримують вони його план) відповіли "проти".

Реакція української сторони була майже миттєвою. Українці, яким не треба позичати почуття гумору навіть у найскладніші моменти, відреагували на твіти Маска мемами й дописами на кшталт "продам Tesla" (зокрема, таке оголошення у фейсбуку виклав фінансовий директор Unit City Кирило Бондар, який в інтерв’ю Vogue цього року розповідав, що їздить саме на "теслі"). Водночас представники політичних та інтелектуальних кіл також не забарилися відповісти Маску: зокрема, обурення твітом підприємця висловила письменниця Оксана Забужко. Стисло, але вкрай ясно донесли власну думку з цього приводу колишній посол Україні в Німеччині Андрій Мельник, радник Офісу президента Михайло Подоляк, волонтер Сергій Притула та інші. Свій план закінчення війни запропонував старший радник Конгресу США Пол Масаро, і звучить він набагато крутіше, ніж версія Маска: Україна звільняє всю свою суверенну територію, а Росію деколонізують, демілітаризують та позбавляють ядерної зброї.

Влучно відреагував на твіт Маска й президент України Володимир Зеленський. Якщо Маск в опитуванні поцікавився, чи підтримують підписники його погляд на вирішення "російсько-українського питання", то Володимир Зеленський зі свого боку запитав у користувачів твіттеру, а який Ілон Маск подобається їм більше: той, що підтримує Україну, чи той, що підтримує росію? У відповідь Маск запевнив президента України, що він і досі щиро підтримує Україну, але впевнений: потужна ескалація війни завдасть багато шкоди як Україні, так і всьому світові. І справді від самого початку повномасштабного вторгнення Ілон Маск підтримував Україну: ще на початку березня він написав твіт "Тримайся, Україно", а згодом відправив в Україну понад 20 тисяч терміналів Starlink, які забезпечують інтернет-зв’язок на передовій (за що українці дуже вдячні підприємцеві). Деякий час потому Маск навіть шляхетно викликав на дуель президента росіїї володимира путіна, пропонуючи битися за Україну.

Чому ж, попри однозначну підтримку України, Ілон Маск вдався до таких сумнівних коментарів щодо результату російсько-української війни? Та навіщо вирішив "погратися" в геополітику, коментуючи події далекого 1954 року, коли на з’їзді ЦК КПРС президія затвердила указ "Про передачу Кримської області зі складу РРФСР до складу УРСР"? Чи справді Маск має достатньо знань та історичної освіти, щоб коментувати ці події? Навряд чи. Нагадаємо, що ця ситуація — не перший випадок, коли Ілон Маск потрапляє в публічні скандали через власні висловлювання (навесні Ілон Маск потрапив у халепу через раптове рішення не купувати мережі "Твіттер" та її критику, а влітку — через листа до колег з Tesla, в якому наполягав скоротити штат працівників і змусити їх працювати з офісу, а не віддалено). Тож, можливо, не варто ставитися до них аж надто серйозно – адже Маск передусім підприємець, успіх якого побудований зокрема й на власному бренді і який використовує соцмережі для привернення уваги та створення гайпу навколо свого імені.

Але, на думку міністра оборони Литви Арвідаса Анушаускаса, твіт Ілона Маска — яскравий приклад того, як навіть обізнана й освічена людина може стати жертвою пропаганди та дезінформації. У твіттері міністр оборони Литви зазначив, що Маск потрапив під вплив ядерної напруги та дезінформації, яку активно поширює росія останніми днями. "Після того, як Путін помахав деякими прапорами щодо ядерної зброї, у західних ЗМІ почала циркулювати дезінформація про нібито "конвої з ядерною зброєю". Цього не відбувається, але "ядерна температура", спричинена Кремлем, приносить дивіденди страху. Першим спіймався на цьому Ілон Маск", — написав Арвідас Анушаускас.

Що ж, експерти попереджають, що найближчі тижні будуть важким, адже інформаційний терор з боку росіїї тільки підсилиться. Так, українська письменниця Оксана Мороз, авторка книжки "Нація овочів? Як інформація змінює мислення та поведінку українців" та засновниця ініціативи з інформаційної гігієни, впевнена, що жовтень стане місяцем інформаційного терору з боку росії. Тож нам варто бути готовими до цього й потурбуватися про власну інформаційну гігієну, а також ментальне здоров’я. У своєму дописі у фейсбуку Оксана Мороз радить мінімізувати активність у соцмережах, адже саме там найбільше вводитимуть в оману (кейс Ілона Маска слугує підтвердженням), читати аналітику тільки від військових експертів, утриматися від гейту в соцмережах, натомість дивитись історичні та пізнавальні канали, щоб краще розуміти геополітичні процеси — та, звісно, вірити в ЗСУ. Чого бажаємо й Ілонові Маску.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.