До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Де купити вишиванку, кептар і гуцульський сердак як у групи KALUSH Orchestra

"Де купити вишиванку?" "Де взяти кептар, як у соліста KALUSH Orchestra?" "Де купити гуцульський одяг?" Відповідь на всі ці запитання одна: "Ринок у Косові".


Ринок у Косові — традиційний карпатський ринок, де можна знайти не лише кептар, сердак, вінтажну вишиванку, гуцульський одяг, а й ліжник, килим та інші гуцульські артефакти. Він відрізняється від ринків уздовж траси, де шопінг завершується купівлею чаю з карпатських трав і пакетиком сушених білих грибів, так само, як висока кухня відрізняється від їжі із супермаркету.

За легендою, до Косова треба їхати вночі: начебто, справжні скарби з’являються о 3-й ранку, а до 6-ї, коли світає, — зникають. Насправді офіційний розклад ринку — з 4-ї ранку до 14-00. Нині, коли комендантська година на Прикарпатті закінчується о 5-й, продавці з’являються о 6-й.

Реклама

В’їзд на територію платний, 30 грн з машини. Готівку треба мати із собою: тут не дуже допоможуть банківські карти й ApplePay. За мед, косівські коники із сиру, бринзу й будз, а також за все інше теж не вийде платити карткою.

Сирні коники

Торгівля починається відразу за мостом — і тягнеться, поки очі бачать. Територія розділена умовно: ряди фабричних вишиванок, ряди килимів, ряди ліжників тощо. Всюди будуть хаотичні вкраплення інших товарів: вуджена полядвиця, сири, побутова хімія, пляцки тощо. Найцікавіша частина починається там, де закінчуються прилавки й починається зелена трава. Просто на ній розкладають свої скарби бабусі, у яких можна знайти рушники, серветки й скатертини з ручною вишивкою рідкісної краси; колючі шкарпетки з овечої вовни; старовинне домоткане полотно. Ну й звісно, вишиванки.

Лекала вишиванок специфічні: чоловічі, до прикладу, — найчастіше мініатюрні в проймі. У жіночих найчастіше дуже вузькі рукави в зоні зап’ястків. Є сорочки з крихітною горловиною, куди складно протиснути голову. Найімовірніше, такі екземпляри пасуватимуть мініатюрним людям або підліткам. Але є і звичайні вишиті сорочки — бісером, нитками. Якщо в "комерційних" рядах вже зроблено попередній селект і представлені найкращі та найдорожчі зразки — з багатою вишивкою, яскравим орнаментом, то в бабусь екземпляри скромніші. Але й за ціною вони, як футболки.

На деяких вишиванках — цятки іржі або ж нитки полиняли на полотно. Але загалом збереженість просто приголомшлива. Та й "недосконалості" тьмяніють, порівнюючи з красою наївного мистецтва вишивки. Я купила вишитий домотканий рушник — і навіть якщо його не візьме "хазяйське" мило, яким продавчиня порадила вивести випадкові цятки на ньому, — я однаково отримуватиму колосальну втіху, маючи цей скарб.

Ліжники, які в селах використовують для декорування ліжок і канап, матимуть фантастичний вигляд у міській квартирі – навіть якщо це тимчасове воєнне житло. Ті, що в інстаграмі можна знайти за 10 тисяч грн, у Косові обійдуться трохи більш як у тисячу. Ось вам телефон пані Марії: 068 169 69 41, яка сама їх в’яже, а якщо треба, – надішле поштою. Свій перший ліжник, пухнастий, з одного боку, і гладкий з іншого, я замовила саме в неї. Цей затишний шматочок Карпат чекає вдома, у Києві.

Ліжники пані Марії

Скрині (старовинні дерев’яні ящики з різьбленням), килими з традиційними орнаментами, трембіта — раптом вам без неї життя не миле — все можна знайти тут.

Оксамитова спідниця з неймовірною вишивкою пацьорками продавалася за сенсаційною ціною в "сто долярів" (саме так сказала бабуся, господиня лота). Спідниця залишилася в Косові лише тому, що не підійшла за розміром. Торік я не купила кептарика, традиційного гуцульського жилета, який мені видався надто етнічним. Проте чоловік згодом розшукав контакти продавчині й добув мені і вовняного кептарика, підбитого овчиною, і домотканого полотна, і вишиванку. Всі скарби чекають на мене в Києві, поки я перебуваю в евакуації. Проте був би бензин і бажання – все можна купити в Косові: ринок працює й у воєнний час.


Асортимент лишився багатим. І сердаки, і тайстри (гуцульскі сумки), і кептарі, і вишиванки, і сопілки, і дримби. Після перемоги KALUSH Orchestra на "Євробаченні" попит на ці товари, ймовірно, зросте. Аби ж тільки зріс, аби вистачило ресурсу. А там – і продавцям добре, і покупцям утіха.

Як дістатися

Важливо: Косовським ринок називається за традицією. Насправді він розміщується в населеному пункті Смодна. Від Косова до Смодни — 8 хвилин на машині трасою Р24, яка з’єднує Ворохту, Верховину й Коломию.

Точні координати ринку: 48.31630808387352 25.110986244213905

Години роботи:

Щочетверга та щосуботи з 6 ранку до 14-00.

У дні великих релігійних свят ринок – менший ніж зазвичай. Майте це на увазі, плануючи візит.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.