До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Фото захисника "Азовсталі" Дмитра Козацького потрапило до рейтингу найкращих фото року

Видання The Guardian опублікувало рейтинг найкращих світлин 2022 року. Серед 20 фото — вже легендарний кадр захисника Азовсталі Дмитра Ореста Козацького, який він зробив 16 травня на території заводу. Знімок 26-річного Ореста, керівника пресслужби полку "Азов", облетів увесь світ, а сам Дмитро Козацький 20 травня потрапив у російський полон. Його звільнили разом з 200 іншими захисниками 23 вересня.

Реклама

"Страждання жителів міста стали однією з визначальних історій війни, — пише The Guardian у коментарі до світлини. — Під час багатомісячної облоги загинули тисячі людей, місто майже вщент знищили". На фото Козацький закарбував військового, що перебуває в підвалах заводу "Азовсталь" і ловить промені сонця...

До рейтингу The Guardian потрапило ще два фото, зроблені в Україні. Зокрема, харківський фотограф Сергій Бобок задокументував серед руїн міста поцілунок молодої пари, що тільки-но побралася. На фото ми бачимо Анастасію Грачову й Антона Соколова — обоє медики й волонтери.

"Вони зустрічалися два роки, а наприкінці лютого Антон освідчився, — розповідає фотограф. — Їхня весільна церемонія відбулася на станції метро „Університет", що слугує укриттям. Фотосесія тривала серед зруйнованих будівель у центрі міста. Це фото про кохання — наше бажання бути поруч у часи небезпеки. Я знову й знову бачив це в Харкові: батьки ховали дітей від бомбардувань; сусіди допомагали одне одному; лікар два тижні жив у лікарні, щоб допомогти якомога більшій кількості постраждалих".

Третій кадр, що потрапив до рейтингу, належить фотографові The Washington Post Сальвану Джорджесу. У його об’єктив потрапило емоційне прощання чоловіка з дружиною й дітьми на вокзалі в Одесі в перші дні березня "... Я помітив, що плачу за камерою, — розповідає фотограф. — Коли потяг рушив, чоловік пішов за ним по платформі. Коли він перестав встигати за потягом, повернувся до мене зі сльозами на очах. Ми стояли разом мовчки".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.