До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Документальний фільм про Маріуполь потрапив у програму кінофестивалю "Санденс"

Повнометражний документальний фільм "20 днів у Маріуполі", який зняв український фотограф і журналіст Мстислав Чернов, увійшов до програми американського кінофестивалю Sundance (Санденс). Дебютний фільм відомого фотографа, який на початку повномасштабного вторгнення поїхав у Маріполь, щоб знімати репортажі для Associated Press, розповідає, як Маріуполь переживав перші тижні російського вторгнення — обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку.

Реклама

Мстислав Чернов разом з фотографом Євгеном Малолєткою і продюсеркою Василісою Степаненко приїхали в Маріуполь 24 лютого як команда Associated Press. Вони фіксували все, що відбувається в місті, зокрема й гуманітарну катастрофу, спричинену облогою, масові поховання мирних мешканців, злочини російських військ, роботу лікарів, першими показали світу наслідки бомбардування пологового будинку №3. Медіафайли, які потім дивився весь світ, Чернов і Малолєтка надсилали, ховаючись під сходами біля розтрощеної продуктової крамниці — з єдиного місця в Маріуполі, де зберігався зв’язок.

Фото – Мстислав Чернов
Фото – Мстислав Чернов

Вони виїхали з Маріуполя 15 березня через гуманітарний коридор — і були останніми журналістами, які залишили місто. "Відсутність інформації в умовах блокади має дві мети. Перша — це хаос. Люди не розуміють, що відбувається, і панікують. Друга — безкарність, — розповідає Мстислав Чернов. — Без кадрів зруйнованих будівель та вмираючих дітей російські війська могли робити все, що хотіли. Якби не ми, таких кадрів не було б. Ось чому ми пішли на ризик, щоб показати світові те, що побачили".

Мстислав Чернов (фото Євген Малолєтка)
Мстислав Чернов (фото Євген Малолєтка)

Кінофестиваль "Санденс" відбудеться з 19 по 29 січня 2023 року. Окрім фільму Мстислава Чернова, до програми World Cinema Documentary Competition увійшов фільм "Залізні метелики" українського режисера Романа Любого, що розповідає про події навколо збиття рейсу MH17 у 2014 році.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.