До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Чим унікальна київська дитяча лікарня "Охматдит"

8 липня російські військові здійснили ще один страшний терористичний акт на території України ціллю нової атаки стала найбільша в країні дитяча лікарня "Охматдит". Розповідаємо, чим унікальний цей медичний заклад.

Реклама

Одна з найстаріших лікарень в країні

Історія "Охматдиту" розпочалася ще в ХІХ столітті — у 1894 році на кошти видатного підприємця та мецената Миколи Терещенка була відкрита Київська безоплатна Цесаревича Миколая лікарня для чорноробів та незаможних людей. На будівництво приміщень він виділив 100 тисяч карбованців власного капіталу, а на придбання необхідного майна для облаштування лікувального закладу було витрачено ще 15 тисяч. Крім того, Терещенко залучив кошти й у інших меценатів, завдяки чому вдалося у строк побудувати головний двоповерховий корпус на 52 ліжка.

Микола Терещенко
Микола Терещенко

Лікарню освятили й відкрили для приймання хворих 1 лютого 1894 року, проте зведення комплексу будівель тривало й далі. За 130 років "Охматдит" став найбільшим центром, де працювали видатні вчені-медики, формувалися школи та традиції, а з 52 ліжок він виріс до 620. Щороку лікування тут проходить до 18 тисяч дітей.

Звідки взялася назва "Охматдит"

Назва лікарні "Охматдит" є скороченням від фрази "Охорона материнства та дитинства". Інститут охорони материнства та дитинства офіційно відкрили у Києві в березні 1929 року, а його базою якраз і стала лікарня для незаможних людей, адже тут вже діяли пологове відділення, жіноча консультація та дитячий тубдиспансер. Під час Другої світової війни лікарня також не припиняла роботу.

Вигляд лікарні "Охматдит" на почату 20 століття
Вигляд лікарні "Охматдит" на почату 20 століття

Сучасна історія "Охматдиту"

У 1994 році "Охматдит" відсвяткував 100-річний ювілей — від цієї дати можна рахувати вже сучасну історію лікарні. Восени 1997 року розпочинаються роботи зі створення блоку пересадки кісткового мозку в Центрі дитячої онкогематології. Того ж року здійснено перші в країні пересадки стовбурових клітин у дітей, хворих на лейкемію. За останні 20 років завдяки роботі центру вдалося врятувати тисячі українських дітей. За останнє десятиріччя значного розвитку досягла хірургічна корекція вад розвитку, впроваджуються нові методики як оперативного, так і консервативного лікування хірургічних захворювань. У 2017 та 2020 роках було відкрито дві черги нового корпусу лікарні.

"Охматдит" в перші дні повномасштабного вторгнення

Про перші дні роботи "Охматдиту" в інтерв'ю українському Vogue згадує Анастасія Магеррамова, керівниця пресофісу: "Спочатку страшила невизначеність — були й обстріли поблизу, бойові дії. Пізніше на території лікарні ми знаходили осколки від ракет, кульові та осколкові отвори у вікнах, звуки сирен кожен день стали звичною справою. Проте ми трималися на адреналіні. А ще додавало сил те, що ти не один, що вся команда щось робить. У нас працюють неймовірні люди. Перші 50 днів після 24 лютого я майже не виходила за межі Охматдиту. Я тут жила 24/7, працювала, спала. Разом зі мною — величезний штат усієї лікарні: лікарі, медсестри, технічний персонал, адміністрація, економісти тощо. Спали на чому можливо — на кушетках, диванчиках з актового залу, на ліжках у вільних палатах. Їжу готували наші господарочки, привозили волонтери. Ми пережили разом дуже багато — як одна велика сім’я. Адже з нами були і персонал, і лікарі із сім’ями, з дітьми, і маленькі пацієнти з батьками та родичами".

Сьогодні "Охматдит" приймає не тільки дітей, а й дорослих. Також тут не розлучають родини, які постраждали від бойових дій, — наприклад, потрапили під обстріл разом. До війни такого не було: діти могли перебувати у відділеннях з одним дорослим. За два з половиною роки найстаршим пацієнтом із пораненням став 83-річний дідусь, а наймолодшим — одномісячна дівчинка з Києва.

"Охматдит" після ворожого обстрілу 8 липня 2024 року

8 липня 2024 року, близько 11:10, у Києві пролунала серія вибухів — згодом стало відомо, що постраждала дитяча лікарня "Охматдит" у Шевченківському районі. Ворожий приліт стався в один із корпусів медзакладу.

Голова МОЗ Віктор Ляшко уточнив, що було влучання у токсикологічний корпус з важкохворими дітьми: "Там розташована реанімація, штучна нирка, у дітей був останній шанс на порятунок. Тут вони отримували діалізні процедури. Ключове завдання — евакуація корпусу, який також постраждав, де були онкологія, травматологія, хірургія, онкогематологія. Ми поетапно вивозимо дітей в інші лікарні, оскільки в "Охматдиті" немає ні світла, ні кисню, ні водопостачання. Наше завдання — мінімізувати потенційні негативні наслідки для тих, хто перебував на лікуванні". Всього було пошкоджено 5 корпусів "Охматдиту".

Як допомогти "Охматдиту"

Вся країна сьогодні долучилася до допомоги "Охматдиту" — від великого бізнесу, який перерахував на рахунки лікарні десятки мільйонів гривень, до звичайних українців, які підтримали лікарню індивідуальними донатами. Офіційний рахунок для допомоги — за посиланням.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.