До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Blue Monday: як пережити "найсумніший день за календарем"

У 2005 році британський психолог КліффАрналл увів термін "блакитний понеділок" (BlueMonday), або найсумніший календарний день року, який він визначив за допомогою математичної формули, розрахувавши такі чинники, як низький рівень сонячної енергії, закінчення новорічних свят, короткий світловий день, економічне навантаження. За його розрахунками, таким днем ​​є третій понеділок січня.

Фото: ZoeGhertner / Art Partner

Теорія BlueMonday має чимало скептиків, оскільки згодом з’ясувалося, що Арнал співпрацював з однією туристичною компанією, яка намагалася різними методами підвищити продажі турів у січні. Та є "блакитний понеділок" чи все-таки немає, не можна заперечити, що минулий рік був складніший від звичайного й до кінця січня в нас справді накопичилася певна втома від зими, особливо коли за вікном -20 °C. Якщо вам знайомі почуття пригніченості та смутку, то ось кілька стратегій, які можуть допомогти поліпшити настрій.

Реклама

Сила світла

Спробуйте купити світловий короб, який може вам допомогти, якщо ви страждаєте на сезонний афективний розлад, відомий ще як "зимова депресія". Серед її симптомів — втома, млявість, бажання постійно спати й складності з пробудженням. Ефект від використання світлового короба майже миттєвий — вже за 20 хвилин ви відчуєте приплив сил, а настрій стане помітно ліпшим.

Для тіла й розуму

Всім відомо, що медитація допомагає ментальному здоров’ю, а навіть найлегші вправи здатні привести тіло в тонус. Та що, коли поєднати ці дві практики? Вчені з університету Рутгерсаз’ясували, що лише 30 хвилин двічі на тиждень, витрачені на кожну з них, здатні знизити рівень тривожності на 40%. Такі результати вони виявили в учасників свого експерименту всього за два місяці після його початку. Тож у разі, якщо ви недавно відчували хандру, саме час ввімкнути на Youtube тренування з аеробіки, а потім трохи помедитувати.

Жити зі смаком

Готування може стати не тільки щоденною рутиною, яка допомагає закрити базові потреби організму, а й перетворитися на ефективний спосіб боротьби з поганим настроєм. Спроба приготувати страву за новим і цікавим рецептом — це і можливість розвинути свою фантазію, проявити креатив у підбиранні спецій або декорі, а також зосередитися на процесі й дрібних деталях, що дає змогу відкинути всі зайві думки.

Злиття з природою

Коли ви вимикаєте ноутбук, відкладаєте роботу й просто виходите на прогулянку в найближчий парк, ваш розум нарешті отримує можливість розслабитися й "видихнути". Час на свіжому повітрі допомагає нам заземлитися й відчути себе в миті. Психологи радять гуляти бодай три кілометри щовечора, адже це допомагає поліпшити сон і просто почуватися краще. У вихідні дні прогулянку можна замінити виїздом за місто, щоб злиття з природою стало набагато відчутнішим.

За графіком

Якщо щоденна робоча рутина не дає розслабитися, спробуйте перемкнути свою увагу й не фокусуватися на цих проблемах. Психологи діляться методикою, згідно з якою для тривоги теж варто планувати час. Умовно, ви домовляєтеся самі із собою, що о 15:30 упродовж 15 хвилин вільні думати про те, що вас турбує, але в інший час відкидаєте ці думки, особливо якщо розв’язання проблеми залежить не від вас.

Здорове тіло — здоровий дух

Їжа, яку ми їмо, впливає не тільки на наш фізичний стан та імунітет, а й на психічний стан. Саме тому дієтологи радять відмовитися від вживання обробленої й нездорової їжі, а зробити ставку на овочі, фрукти, білкові продукти й правильні вуглеводи, а головне — намагатися готувати власноруч. Часто прості страви зі свіжих продуктів — це саме те, що потрібно нашому організмові, особливо під час стресу. Як говорили римляни: "Здорове тіло — здоровий дух".

Привіт з дитинства

Згадайте, з якою насолодою ми в дитинстві вечорами читали книги, час ніби зупинявся, а ми занурювалися в захопливу сюжетну історію. Саме просте читання паперових книг допоможе впоратися з тривожністю й відвернути увагу від поточних проблем. Психологи радять читати саме паперові книги, щоб пальці відчували фактуру паперу, а очі хоч деякий час не дивилися на блакитний екран.

Текст: Olivia Remes

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.