До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Приборкання хаосу: як правило 80/20 може змінити ваше життя

Багато людей захоплюються ідеєю порядку та організації. Вони активно шукають поради та ідеї в шоу та подкастах, присвячених цим темам. Соціальні мережі рясніють відео від "чистих інфлюенсерів" (clean-fluencers), які допомагають організувати простір, позбутися зайвого та провести ефективне прибирання. На декого споглядання ідеально організованого простору діє як своєрідний ментальний масаж або психологічне розвантаження. Існує безліч порад щодо складання одягу, розміщення речей та позбавлення від старого. Але одним із найбільш дієвих принципів, що допомагає підтримувати порядок і досягти внутрішнього спокою, є правило 80/20.

Кадр з шоу
Кадр з шоу "Упорядкування оселі із The Home Edit" від Netflix

Правило 80/20 — простий, але дієвий спосіб навести лад у своєму будинку. Професійні організатори Клея Ширер та Джоанна Теплін з популярного серіалу Netflix "Упорядкування оселі із The Home Edit" називають його золотим стандартом. У своєму подкасті Lipstick on the Rim разом з акторкою Моллі Сімс вони радять застосовувати це правило і у великих будинках, і в маленьких квартирах. Ідея полягає в тому, щоб заповнювати простір максимум на 80 відсотків, а решту 20 відсотків залишати вільними. Це вільне місце дозволяє візуально розвантажити приміщення та мати запас для нових речей, які можуть з'явитися з часом. Звісно, подеколи потрібно проводити невеликі ревізії, щоб позбутися непотрібного та дотримуватися правила 80/20.

Головна перевага цього методу полягає в його універсальності. Його можна застосовувати до будь-якого типу приміщення: шаф, комор, кімнат, спалень, ванн та коридорів. Застосування правила 80/20 приносить порядок не тільки у ваш дім, але й у думки. Заінтриговані? Читайте далі, щоб отримати поради щодо того, як стати більш організованими за допомогою цього революційного підходу.

Кадр з шоу
Кадр з шоу "Упорядкування оселі із The Home Edit" від Netflix

Не переповнюйте — принцип "золотого залишку"

Експерти з організації простору з шоу "Упорядкування оселі із The Home Edit" вважають, що гардероб не повинен бути забитий під зав'язку. Вони порівнюють процес наведення ладу з медитацією. І в цьому є сенс – правило 80/20 схоже на японську концепцію хара хачі бу, яка полягає в тому, щоб ніколи не набивати шлунок під зав'язку, а зупинятися, коли насичені на 80%. Це сприяє здоровому травленню та залишає місце для приємних дрібниць. Цей принцип можна застосувати майже до будь-якої сфери життя, зокрема й до організації простору в будинку. Залиште трохи вільного місця, щоб ваш дім міг "дихати" та вмістити нові речі. Це своєрідна турбота про себе. Щодо організації оселі, правило 80/20 дійсно допомагає уникнути стресу. По-перше, ви завжди знаєте, де лежать ваші речі. По-друге, менше шансів посваритися через те, хто що куди поклав.

Сортування та категоризація

Шанувальники методу організації простору за правилом 80/20 також стверджують, що підтримувати порядок дуже легко, якщо дотримуватися інших правил, як-от сортування та категоризація того, чим ви володієте. Наприклад, використання вішалок і контейнерів для шаф, полиць, комор та шухляд.

Кадр з шоу
Кадр з шоу "Упорядкування оселі із The Home Edit" від Netflix

Звісно, вряди-годи потрібно переглядати всі місця зберігання, щоб позбутися речей, якими ви не користуєтеся тривалий час, і переконатися, що 20% цих просторів залишаються вільними від зайвого. З цією метою експерти рекомендують організовувати простір поступово, приділяючи кожного дня лише одній категорії речей. Наприклад, у вівторок можна розібрати лише шухляду для шкарпеток, а не всю шафу.

Психологиня Лаура Паломарес пояснює, що залишати 20 відсотків простору вільним корисно для психічного здоров'я: "Те, що простір більш відкритий і має менше подразників, приносить спокій і зосередженість. Відпускаючи та позбавляючись від того, що нам не потрібно, ми звільняємося та отримуємо відчуття контролю та розумового порядку". Лише вільне місце у просторі може принести у ваше життя та розум таку необхідну безтурботність і порядок.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.