До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 способів очистити свій гардероб без зайвих страждань

Елізабет Клайн — авторка нової книги The Conscious Closet, у якій розповідається про те, як привести свій гардероб до ладу, підійшовши до процесу усвідомлено й зі смаком. У книзі Клайн пояснює, чому метод Марі Кондо веде у зворотну сторону від усвідомленого споживання, а французькому Vogue вона розповіла про 6 способів очистити свій гардероб правильно й без зайвих страждань.

Photo: Jonathan Daniel Pryce

Марі Кондо, авторка книги "Магічне прибирання", надихнула мільйони людей в усьому світі прибирати свої доми й шафи, наповнюючи простір тільки тими речами, які приносять утіху. Але що відбувається з речами, які більше не радують? Згідно з World Wear Project, 85 % текстилю опиняються на звалищах, а за даними Агентства з охорони довкілля США, тільки в цій країні щорічно виробляється понад 15 мільйонів тонн текстильних відходів.

Реклама

Авторка книги The Conscious Closet Елізабет Клайн вважає метод Марі Кондо імпульсивним, унаслідок якого створюється багато сміття (адже зважаючи лише на власні почуття, потрібно все більше нових речей, що приносять утіху, і все більше речей доводиться викидати на смітник). Натомість ревізія гардероба потребує більшої усвідомленості. "Саме споживачі вирішують, буде в речі друге життя чи її місце на смітнику", — говорить Клайн.

Ось 6 порад з книги The Conscious Closet Елізабет Клайн, як розібрати свій гардероб усвідомлено.

Дайте одягу другий шанс

Замість того щоб позбутися одягу, який більше вас не тішить, Клайн радить дати йому другий (або третій) шанс. "Це можливість по-новому подивитися на те, що ви вже маєте. Комбінуйте такий одяг з речами, які ще не носили, і створите абсолютно новий образ. Очевидно, що найяскравіший приклад стійкого розвитку у вашій шафі вже давно лежить на своєму місці", — розповідає Клайн.

Переконайтеся, що ваші речі в гарному стані

Щоб непотрібний вам одяг напевно знайшов нового власника, варто переконатися, що він у гарному стані. "Ваші речі завжди мають бути чистими. Будь-які плями або потертості, які можна очистити, треба очистити. Пройдіть зайвий кілометр, щоб зробити базовий ремонт, включно з пришиттям ґудзиків вручну. Все це потребує зусиль, але різниця буде лише в тому, потрапить ця річ на звалище чи отримає шанс опинитися в чиїйсь шафі", — пояснює Клайн.

Перепродайте або обміняйте речі

Найкращий спосіб переконатися в тому, що ваш одяг не потрапить на звалище, — перепродати або обміняти його. "Я прихильниця того, щоб спробувати перепродати або обміняти будь-яку цінну річ. Завжди приємно повернути трохи грошей за вже непотрібну річ, але це також спосіб взяти на себе відповідальність і переконатися, що річ знайшла новий дім", — каже Клайн.

Леандра Медін
Фото: Manrepeller
Знайдіть організації, які приймають одяг на перероблення

Більшість з нас збирає непотрібний одяг в одну купу й здає в благодійну крамницю або секонд-хенд. Якщо ж якась із речей особливо зношена, варто окремо перевірити чи прийме її організація. "Ви маєте переконатися, що сервіс пов’язаний з переробною станцією, інакше їм доведеться заплатити за вивезення речей на смітник", — зазначає Клайн.

Збувайтеся тільки сезонного одягу

Клайн радить зосереджуватися на сезонному одязі під час розбирання гардероба. Це допоможе вам вирішити, що залишити, а чого позбутися, відповідно до ваших уподобань на цю мить — плюс це допоможе знайти речам новий дім, оскільки сезонні речі зазвичай популярніші за несезонні".

Інвентаризуйте вашу шафу

Розбирання гардероба — це також можливість оцінити, які речі ви маєте, і ухвалити зваженіші рішення про купівлю чогось у майбутньому. "Коли ви чистите свою шафу, ви дійсно робите інвентаризацію того, що маєте і що вам потрібне", — підсумовує Клайн.

Текст: Emily Chan

За матеріалами vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.