До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

6 простих кроків, щоб зробити свій дім екологічнішим

На початку року ми почали рух у бік екологічнішого способу життя, але потім "прийшов" Covid-19 і пріоритети злегка змінили ракурс на користь одноразового приладдя й у бік від турботи про довкілля. Хоча насправді ідея залишилася тією ж: навіть роблячи маленькі кроки поодинці, ми можемо вплинути на глобальну кризу — чи то стосується Covid-19, чи то клімату. Пропонуємо почати зі свого дому. Засновниця 1 Million Women й авторка книги Every Woman's Guide To Saving The Planet Наталі Ісаакс розповіла про безпечні й прості кроки, які допоможуть зробити дім набагато екологічнішим.

Photo: Getty Images
Уникайте харчових залишків

"Харчові відходи, які потрапляють у відро для сміття, опиняються на звалищі й після розкладання виробляють метан — потужний парниковий газ. Виходить, що всі ресурси й викиди, які пішли на виробництво харчових продуктів і їхнє доставлення, були витрачені даремно", — зауважує Ісаакс.

Реклама

Безумовно, належачи до культури, що прославляє їжу на винос, складно опанувати себе й підготувати обід із собою з того, що є в домашньому холодильнику. Та є простий спосіб впоратися зі спокусою. "Зазирніть у свій холодильник, перш ніж вирушити на закупи, і дотримуйте списку", — радить експертка. Також корисно перевірити вміст своїх тарілок, тому обов’язково зважайте на термін придатності продуктів, перш ніж купувати їх, і почніть компостувати харчові залишки. "Цей спосіб також допомагає впорядкувати холодильник, щоб легко бачити продукти, які потрібно з’їсти швидко, — додає Ісаакс. — Уникнути харчових відходів дуже легко, і це величезний внесок у розв’язання проблеми змін клімату". Не кажучи вже про гроші, які вийде заощадити!

Купуйте місцеві й сезонні продукти

Навіть якщо прямуючи за покупками, ви берете із собою тканинну сумку (що дуже добре), наповнення сумки імпортними продуктами, цілком імовірно, робить процес турботи про довкілля неефективним. "Купувати їжу, яка пролетіла пів світу, щоб ви з’їли її поза сезоном, просто не має сенсу. За нею тягнуться всі ті милі, які не принесли планеті нічого доброго", — пояснює Ісаакс.

"Хоч де ви будете, вибирайте продукти, вирощені у вашій країні й отримані з місцевих джерел. Це означає, що за замовчуванням ви вживатимете сезонні продукти", — зазначає Ісаакс. Звісно, економічна криза може відчуватися, але вибір локальних продуктів, де це можливо, має велике значення (і для місцевих фермерів теж).

Photo: Getty Images
Френч-прес або багаторазові кавові капсули

Відмовтеся від одноразових стаканчиків з кавою, віддавши перевагу самостійно звареній каві. Використовуйте френч-прес, варіть каву в турці або використовуйте багаторазові кавові капсули, щоб обмежити до мінімуму кількість сміття. "Якби ми могли використовувати френч-прес або багаторазові капсули замість одноразових, то щорічно запобігали б потраплянню 20 мільярдів кавових капсул на смітник — 500 років потрібно на розкладання однієї капсули", — зазначає Ісаакс.

Вибирайте багаторазове

Важливо уникати пластику, а уникати його щосили — цілком очевидна й надважлива порада. "Імовірно, у всьому світі ми виробляємо понад 80 мільйонів тонн пластику за рік, і тільки 5% з них використовують повторно, — каже Ісаакс. — Гори пластику на звалищах забруднюють екосистеми й душать океани. Ми маємо змінити хід історії, сказавши "ні" пластиковому пакованню там, де можемо собі це дозволити".

Ісаакс пропонує зробити прості заміни: використовувати "плівку" з бджолиного воску й багаторазові контейнери, вибирати зубні щітки з бамбука або неіржавкої сталі замість пластикових і відмовитися від одноразових соломинок для напоїв. "Це прекрасно — уникати якомога більшої кількості пластику. Це дає сили не тільки вам, але й допомагає нашій планеті", — говорить експерт.

Photo: Getty Images
Споживайте енергію свідомо

"Глобально, домашні господарства відповідальні за майже одну п’яту всіх пов’язаних з електрикою викидів парникових газів, тому ми всі відіграємо певну роль у переході на екологічно чисті джерела енергії. Ми всі можемо почати з енергоефективності. Це водночас заощаджує гроші й рятує довкілля", — запевняє Ісаакс. Ми всі любимо зручності, але вимкнення сушарки або інших механізмів, коли їх не використовують, може дуже вплинути на споживання електрики. Щоб заощадити енергію в прохолодні місяці, Ісаакс пропонує попрацювати над герметичністю будинку, щоб унеможливити будь-які холодні протяги. "Влітку, якщо можете, використовуйте вентилятор замість кондиціонера", — радить експертка.

Вивчіть цінності вашого банку

Чи думали ви коли-небудь про те, на що йдуть ваші гроші? Прийшов час задуматися над цим. "Коли я заснувала 1 Million Women, я робила так багато, щоб змінити свій спосіб життя — я скоротила споживання електрики в нашій родині на 20%, а кількість відходів — на 70%, довго думала, перш ніж щось купити, і постійно запитувала себе чи справді мені це потрібно, — пояснює Ісаакс. — Я буквально змінила своє життя, але весь час у мене був відкритий рахунок у банку, який інвестує у вугільні шахти. Мені ніколи не спадало на думку, що мій банк не відповідає моїм цінностям і що варто б вивчити це питання".

"Я думаю, що це один з найсильніших кроків, які ми можемо зробити прямо тепер. Ми маємо показати нашим банкам і фондам, що коли вони інвестуватимуть у викопне паливо, ми не будемо їхніми клієнтами", — вважає Ісаакс. Експертка також додає, що зміни клімату є повсюдним явищем, і нині, як ніколи раніше, нам потрібно рішуче діяти. Не варто недооцінювати силу, як індивідуальну, так і колективну, щоб змінити світ.

Текст: Kate Lancaster

За матеріалами vogue.com.au

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.