До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 видатних українських архітекторів, про яких має знати кожен

Сьогодні, в день архітектури України, який відзначають щороку 1 липня, згадуємо видатних українських архітекторів, завдяки яким наші сучасні міста набули саме такого вигляду, за який ми любимо їх усім серцем.

Олексій Бекетов. Харків

Олексій Бекетов

Таланту Бекетова Харків зобов’язаний більш ніж 40 будівлями в стилях неоренесансу, модерну та неокласицизму. Проте, напевно, найвідоміший його попарт-витвір — це пам’ятник Василю Каразіну біля входу до Харківського університету. Над ним архітектор працював зі скульптором Іваном Андреолетті.

Реклама

Олексій Бекетов, харківський архітектор, педагог, заслужений діяч мистецтв України, народився в Харкові в 1862 році. Його батьком був відомий хімік Микола Бекетов. Олексій закінчив Перше реальне училище в Харкові й також приватну художню школу Марії Раєвської-Іванової. А потім вступив на архітектурний факультет Петербурзької академії мистецтв, яку закінчив із золотою медаллю.

Йому було 27, коли він почав викладати проєктування та креслення в Харківському технологічному інституті. Наступні 40 років життя присвятив викладацькій діяльності та пішов у засвіти визнаним митцем, академіком, професором. Серед його учнів були видатні архітектори Василь Кричевський, Олексій Душкін та Олексій Тацій.

Багато харківських будівель він проєктував безплатно, на користь народної освіти Харкова. Це Громадська бібліотека (нині — ХДНБ ім. В. Г. Короленка, зруйнована окупантами), Жіноча недільна школа Х. Д. Алчевської (зараз — Виставковий зал Харківського художнього музею).

Харківська державна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка. Фото: Getty

Бекетов також спроєктував будівлі чотирьох банків і багато приватних маєтків, Харківське комерційне училище, Притулок для дворянських сиріт (1913–1915), де до 24 лютого працював один з корпусів Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, Будівлю судових установ (нині — Апеляційний суд Харківської області) за участі архітектора Володимира Хрустальова. Багато з цих історичних будівель зруйновані внаслідок обстрілів російських загарбників.

Апеляційний суд Харківської області. Фото: hra.court.gov.ua

До речі, в Києві теж є будинок, спроєктований Бекетовим — він нині стоїть на вулиці Грушевського, 9 ("Будинок Порошенка").

Грушевського, 9

Григорій Артинов. Вінниця

Артинов — творець архітектурного обличчя Вінниці. Його знають і люблять у сучасній Вінниці — навіть модний артпростір назвали його ім’ям. Архітектор брав активну участь у проєктуванні міста та визначних його комунікацій. Це і водонапірна вежа 1912 року, і трамвайна система, і електростанція. Міський театр, кілька будинків на головній вулиці міста, Соборній, включно з розкішним готелем "Савой". Про нього український диригент Олександр Кошиць у 1914 писав: "Такого не можна було знайти навіть у Києві. Чудова нова будова, ліфт, прекрасні просторі кімнати з ваннами й стильовим умеблюванням, чудова тренована прислуга та прекрасний ресторан. А коли я вийшов на балкон з номера Вільшанського на п’ятому поверсі, то просто не міг очей одірвати від тої картини, яка розсідлалася переді мною. Все місто наче на долоні, а кругом його — ясний, світлий Буг у зелених берегах".

вул.Соборна, Вінниця

Сьогодні у місті — зо три десятки будинків, створених за проєктами Артинова. За будівлями Артинова у Вінниці можна прокласти самодостатній маршрут.

Дитяча художня школа (Магістратська, 66). Чудовий зразок модерну, колишній маєток капітана Длуголенцького.

Дитяча художня Школа, Вінниця

Сходи на Кумбарі (вул. Оводова, 1). Це камяні сходи, що ведуть просто до річки.

Сходи на Кумбарі

Маєток, що належав одеському купцеві Кумбарі, який і наказав спроєктувати знамениті сходи, ще недавно давав притулок пенсійному фонду.

Маєток Кумбарі

Водонапірна вежа. Визначна памятка, проґавити яку неможливо: вона розташована на центральній площі міста, в оточенні численних ресторанів.

Водонапірна вежа. Getty

Владислав Городецький. Київ

Владислав Городецький, підприємець, мандрівник і меценат — найвідоміший архітектор України. Його Будинок з химерами, "музей з левами" NAMU, Собор Святого Миколая в Києві, Караїмська Кенаса ("Будинок актора") — найвідоміші творіння, без яких неможливо уявити столиці.

Він народився в 1863 в родині польського шляхтича у Вінницькій області. Закінчив реальне училище Святого Павла в Одесі та академію мистецтв у Санкт-Петербурзі, а невдовзі переїхав до Києва, де жив і працював 30 років. Більшість замовлень він виконував з бетону власного виробництва. У 1920-му, у віці 57 років, Городецький з дружиною емігрував до Варшави, згодом працював в Ірані, де й похований.

Найвидатніший витвір Городецького — його власний маєток на Банковій, 10. Він прикрашений головами слонів і носорогів (данина захопленню автора подорожами), квітками латаття, горгульями та іншими фантастичними звірами. Будинок з химерами побудований у стилі модерн і має три поверхи з вулиці, шість — з тильної сторони. Скульптури, що прикрашають фасад, виготовлені з цементу, найпередовішого матеріалу того часу. Радимо до прочитання книжку Олеся Ільченка "Місто з химерами".

"Місто з химерами". Олесь Ільченко. В-во "Комора"

Іван Левинський. Львів

Український архітектор, педагог, підприємець, громадський діяч народився в Долині. Тоді це була територія Австрійської імперії. Попри злидні та бідність, здобув освіту й закінчив Національний університет "Львівська політехніка". 2019 рік, коли виповнилося 100 років від дня смерті зодчого, у Львові був оголошений "Роком Івана Левинського". До речі, могила Левинського — на Личаківському цвинтарі у Львові. Місті, де він творив і любив.

Левінський працював у стилі українського модерну, а також завжди намагався застосувати традиційні елементи будівництва Гуцульщини, Бойківщини й Наддніпрянщини. Найвідоміший його проєкт — готель "Жорж", де зупинялися Оноре де Бальзак, Е. Л.Войнич, Сартр, Іван Франко, Штраус, Брамс, Ліст та багато видатних людей.

Готель "Жорж"

До його архітектурної спадщини належать також Залізничний вокзал, будинок Академічної громади, Міська поліклініка № 1 по вул. Руській, 20, палаци Рильських і Дідушицьких тощо.

Залізничний вокзал, Львів

Він створив фабрику кераміки, де виготовляли все — від цегли, плитки та печей до вазонів, скульптур і дахівки. У виготовленні Левинський оспівував традиційні українські орнаменти, активно залучав до роботи гончарів та професійних керамістів.

Іван Григорович-Барський. Київ

Коли ми кажемо про козацьке бароко, ми маємо на увазі Григоровича-Барського.

Митець здобув освіту в Києво-Могилянській академії. Саме йому Київ завдячує знаменитими пам’ятками: фонтан "Самсон" (1749), Покровська церква (1766), Трапезна церква Софійського монастиря, Бурса Києво-Могилянської академії, Кирилівська церква тощо.

Кирилівська церква

Цікаво, що спершу на даху павільйону була статуя апостола Андрія, а вода струменіла з посудини з рук янгола. Вже згодом янгола замінив Самсон.

Фонтан "Самсон"

На замовлення родини Розумовських Григорович-Барський спорудив комплекс собору Різдва Богородиці в Козельці, у 1772—1774 звів Межигірський монастир, а також Спасо-Преображенський собор Красногірського монастиря.

Покровська церква, 1766

Сьогодні серед уцілілих робіт Григоровича-Барського — Покровська церква, збудована в 1766, Набережно-Микільська церква на вулиці Григорія Сковороди (1775 роках), колишній хлібний склад по вулиці Братській, 2 (1769).

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.