До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 міфів про фемінізм

Хоч якими ми є прогресивними й хоч які революційні речі робить Ілон Маск, світ, за даними статистики ООН, досі консервативний і сповнений ґендерної дискримінації. У Міжнародний день фемінізму Vogue.ua та Ольга Дячук, екс-координаторка руху HeForShe в Україні, ООН Жінки, намагаються розібратися з головними стереотипами щодо феміністок.

Реклама

Феміністки не люблять чоловіків

Це, мабуть, одна з найпопулярніших тез, на яку можна натрапити в коментарях під постами про дискримінацію. Феміністки не лише люблять чоловіків, а й успішно створюють з ними сім’ї та народжують від них. Виступати за права жінок — не означає виступати проти прав чоловіків. Чому ми маємо забирати якісь права одне в одного? Жінки просто хочуть однакового доступу до посад, рівної із чоловіками зарплатні, справедливого поділу домашніх обов’язків. Чи видається щось із цього несправедливим?

Навіщо тобі це потрібно, в Україні ніхто нікого не утискає

Теж хибна думка, яку можна легко розбити, як за допомогою статистики, так і з персонального досвіду кожної з нас. На сайті Держстату України щокварталу публікують дані про зарплатню, і нині жінки в нашій країні заробляють на 22% менше, ніж чоловіки. За даними Gender Gap Report від Всесвітнього економічного форуму, Україна у 2019 році посіла 59-те місце зі 153 країн — і це непоганий результат, як для країни з демократією, що розвивається. І якщо за рівнем доступу до освіти та охорони здоров’я у нас все більш-менш нормально, то зовсім погано з політичною участю жінок. У країні, де більша частина населення — жінки, не може бути так мало жінок на депутатських, міністерських та інших керівних посадах. Це штучно створена "скляна стеля", а не вигаданий брак гена лідерства, про який нам часто розповідають.

Фемінізм тільки для жінок

Я переконана, що сучасний фемінізм — це не тільки про жінок, і не тільки для жінок. Як сказав один мій знайомий чоловік-фемініст: "Підтримувати фемінізм — це про здоровий глузд". Рух HeForShe якраз і об’єднує чоловіків і хлопців, які не бояться fair play (зараз чоловіки здебільшого конкурують із чоловіками за посади й прибутки), не бояться говорити, що насиллю над жінками не може бути виправдання ("сама винна, бо спровокувала" — це просто нонсенс), не бояться визнавати, що хлопчиків і дівчаток виховують по-різному і нав’язують ґендерні стереотипи з дитинства. Ми звикли до того, що права жінок — це справа жінок, але, на мою думку, сьогодні до цього діалогу критично потрібно прилучати чоловіків.

Якщо ти феміністка, іди працюй на завод і тягай мішки

Це теж популярна теза у соцмережах — чомусь дуже полюбляють відряджати жінок у шахту переважно ті чоловіки, які ніколи фізично не працювали. Це дуже хитра підміна понять. По-перше, так, жінка повинна мати право тягати мішки чи працювати в шахті, якщо їй цього хочеться. Фізіологія буває різною, й подекуди жінка може бути міцнішої статури, ніж чоловік. По-друге, порушуймо глобальніше питання охорони праці — тяжка фізична праця не є нормою в сучасному світі: ані для чоловіків, ані для жінок.
Ідеться про доступ до тих сфер, що передбачають насамперед розумову працю. За інтелектуальними здібностями жінки аж ніяк не поступаються чоловікам — і це очевидно уже на етапі навчання (дівчата частіше здобувають вищу освіту, ліпше навчаються тощо). У світі серед усіх глав держав лише 6,6% становлять жінки. Це кричуща несправедливість.

"8 березня — день кохання, краси та весни"

Звісно, таке сприйняття 8 березня є викривленим. Зробивши кілька кліків у гуглі, ви побачите, із чого все починалось і що на плакатах учасниць мітингів не було вимог "Більше любові, краси та весни!" "Нові смисли" для цього дня є нав’язаними, оскільки ніде у світі ґендерної рівності не було досягнуто. А жінкам, які не хочуть визнавати цього, я б хотіла нагадати: більшість прав вибороли для вас ті самі жінки, які виходили на мітинги. Уявіть лише, у час, коли людина вже побувала на Місяці, жінки Швейцарії все ще не мали права голосувати на виборах. Право розлучатися, право виховувати дитину після розлучення чи смерті чоловіка, право на освіту, на відкриття банківського рахунку й ще багато всього, чим ви користуєтеся й навіть не ставите сьогодні під сумнів, — результат фемінізму.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.