До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 причин стати веганом і врятувати планету

2020 рік офіційно проголошений роком веганів. У Instagram опублікували 87,8 мільйонів дописів з тегом #vegan – найпопулярніший гештег міленіалів став мейнстримом. І навіть організатори премії "Золотий глобус" цього року заявили, що церемонія стає веганською заради "доброго послання світові". Веганство більше не можна називати обмеженням. Сьогодні шанувальникам рослинної їжі наданий величезний вибір: від асортименту супермаркетів і ресторанів до куховарських книжок лише про овочі. The Economist повідомляє, що продажі веганських товарів перебувають на піку свого зростання: загальні прибутки від цього бізнесу за минулий рік у 10 разів перевершили показники від продажів фастфуду по всій Америці. Що вже казати, якщо навіть CEO McDonalds Дон Томпсон пішов у веганський бізнес – одну з найвідоміших компаній з виробництва вегетаріанських бургерів Beyond Meat. У цій статті ми зібрали п'ять причин кліматичної кризи, з якими зіткнулася наша планета. Веганство, на думку вчених, здатне зменшити її наслідки.

Навантаження на сільгоспугіддя

Для розведення домашніх тварин і виробництва м'яса, риби, яєць і молочних продуктів використовують величезну кількість земельних ресурсів. Згідно зі звітом Science за 2018 рік у цьому процесі задіяні близько 83% світових сільгоспугідь. А ще виробництво продуктів тваринного походження навіть з найнижчим коефіцієнтом впливу на природу перевищує екологічне навантаження від виробництва рослин, які споживаємо.

Реклама
Забруднення води

Щоб отримати 1 кг телятини, необхідно 13 000 літрів води. Щоб виростити таку саму кількість кукурудзи, достатньо 500 літрів. Тваринництво також призводить до забруднення водних ресурсів. Доповідь ООН, підготовлена 2006 року, свідчить, що в більшості випадків фермерські відходи потрапляють прямісінько в воду, яку люди використовують для прання, особистої гігієни і вживають як питну. А флора і фауна річок, морів, океанів страждає від антибіотиків і гормонів, що містяться у кормових культурах на фермерських господарствах.

Вирубка лісів

Щорічно людство втрачає лісовий масив розміром з територію Волинської, Рівненської та Житомирської областей разом узятих. Це прискорює зміну клімату, адже саме ліси поглинають 45% вуглецю, що руйнує озоновий шар. Вирубка лісів часто стає наслідком розширення фермерських угідь. Частково компенсувати завдану шкоду може вирощування рослин: вони збагачують ґрунт і забезпечують його стійкість.

Парникові гази

Згідно з доповіддю ООН під назвою "Боротьба зі зміною клімату через тваринництво" виробництво яловичини і молочної продукції призводить до викиду 20% парникових газів, що провокують глобальне потепління. В окремому дослідженні вчені зробили ще цікавіший висновок: якщо споживання продуктів тваринництва звести до нуля, викиди парникових газів скоротяться на 28%.

Етичне питання

Тваринні ферми виробляють 570 000 тон м'яса щорічно – це означає, що по всьому світу щорічно вбивають близько 12 млрд тварин. Відмова від м'яса може бути мотивованою чим завгодно: бажанням допомогти скоротити викиди парникових газів або просто врятувати тварин від болісної і жорстокої смерті. Бути веганом чи ні – справа особиста, але цей вибір обумовлює кардинальну зміну життя і саме він може стати тим кроком, який кожен з нас в змозі зробити заради загального блага планети.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.