До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 цитат з виступу української правозахисниці Олександри Матвійчук у день Європи

У день Європи українська правозахисниця, голова "Центру громадянських свобод", який здобув Нобелівську премію миру, Олександра Матвійчук виступила із промовою у Відні, біля меморіалу жертвам Голокосту. Цього дня було проголошено Декларацію Шумана, що поклала початок Європейському Союзу. Ось головні тези з виступу правозахисниці, якими вона ділиться на власній сторінці в Facebook.

"Я ніколи не вважала себе публічним інтелектуалом чи соціальним філософом, — зазначає в дописі 39-річна Олександра. — Моя призма — це людський вимір цієї війни. Ми захищаємо людей, які постраждали від викрадення, незаконного утримання, катування, зґвалтування та втрати найрідніших. Уже дев’ять років ми боремося за справедливість в умовах, коли право не працює. І тому мені було що сказати".

Реклама

У промові правозахисниця зазначила: "Демократія, верховенство права та права людини стали реальною практикою лише в частині Європи. Натомість радянський тоталітарний Гулаг ніколи не був ані засуджений, ані покараний. Зло постійно повертається різаниною у Сребрениці, знищеним півмільйонним Грозним, російським бомбардуванням Алеппо, стертим вогневим валом Маріуполем та тілами убитих людей на вулицях Бучі".


1. Як ми у ХХІ столітті будемо захищати людину, її гідність, її права та свободу? Чи можемо ми покластися на право чи тільки зброя має значення? Росія намагається довести, що держава із потужним військовим потенціалом та ядерною зброєю може диктувати свої правила всьому міжнародному співтовариству та навіть змінювати міжнародно визнані кордони.


2. Коли авторитарний режим пав після Революції Гідності, то Україна отримала шанс на демократичну трансформацію. І щоб зупинити Україну на цьому шляху, Росія розпочала цю війну у лютому 2014 року. Тому що Путін боїться не НАТО. Путін боїться ідеї свободи. Це не війна двох країн, це війна двох систем — авторитаризму і демократії.


3. Мир не настає, коли країна, на яку напали, складає зброю. Тоді це не мир, а окупація. Окупація — це катування, депортації, примусові усиновлення, заборона ідентичності, фільтраційні табори, масові могили. Заклики до України припинити захищатися та вдовольнити імперські апетити Росії не просто помилкові. Вони аморальні.


4. Це не війна однієї людини. Це війна народу, який у своєму прагненні відновити "російську велич" втратив здатність розрізняти добро та зло. Російський народ буде нести відповідальність за цю ганебну сторінку своєї історії та прагнення силоміць відродити колишню імперію.


5. Люди — не цифри. Потрібно повернути людям їхні імена. Бо життя кожної людини має значення. Ми маємо створити міжнародний трибунал та притягнути Путіна, Лукашенка та інших воєнних злочинців до відповідальності.


6. Нам потрібен новий гуманістичний рух, який буде працювати із суспільством на рівні сенсів, займатися просвітництвом, формувати масову підтримку та залучати людей до захисту прав та свобод.


7. Коли право тимчасово не працює, і ми не можемо на нього покластися, все одно можна завжди покладатися на людей. Звичайні люди мають набагато більше впливу, ніж вони самі собі думають.


8. ЄС має підтримувати рух інших країн до європейського цивілізаційного простору. У світі, який постійно змінюється, виживають відкриті системи та трансформаційні культури. Стіни та кордони не рятують від глобальних викликів. Те, що втрачає енергію, гине.


9. Росія оголосила війну Європі. Росія бореться проти цінностей, які визначають європейську цивілізацію. Європа має взяти відповідальність. Демократія, верховенство права на права людини не виборюються раз і назавжди. Цінності потрібно захищати.


10. Європа — це не так про географію, як насамперед про цінності сучасної цивілізації. Ми живемо у світі, де цінності не мають державних кордонів. І тільки поширення ідеї свободи робить наш світ безпечним.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.