КУПИТИ КВИТКИ

Vogue Ukraine Conference: економіст Віктор Галасюк про позитивний сценарій повоєнного розвитку України

Позитивний сценарій повоєнного розвитку України можна запрограмувати вже сьогодні, каже спікер Vogue Ukraine Conference, економіст Віктор Галасюк. Вже 22 жовтня він стане спікером сьомої Vogue Ukraine Conference, яка відбудеться в інноваційному парку UNIT.City.

Реклама.

Канадсько-американський економіст Джон Кеннет Гелбрейт підмітив: "Є дві групи прогнозистів: ті, хто не знає, і ті, хто не знає, що він не знає". Тож робити прогнози щодо економічного майбутнього України – справа невдячна. Однак в економіці існують причинно-наслідкові зв’язки, є історичні патерни, що повторюються зі століття в століття, і є інтереси гравців. Якщо взяти їх до уваги, можна сформулювати набір сценаріїв – простір варіантів майбутнього, які ми можемо наближати своїми рішеннями та діями.

Програмувати майбутнє? Так! Хоч би як сміливо і навіть зухвало це звучало, людям це вдається значно краще, ніж прогнозування. Що буде в найгіршому сценарії для України, мабуть, не потребує зайвих пояснень. Тому окреслю найкращий сценарій – економічне диво України – і умови, які можуть його спричинити. Початком є завершення війни та гарантії безпеки: НАТО, пряма оборонна угода із США на зразок тих, що мають Південна Корея та Ізраїль, або інший оборонний альянс під парасолькою ядерних держав. Фактично це повноцінне включення України в західний світ, завдяки якому ми більше не будемо "сірою зоною" на геополітичній мапі.

Такий сценарій спрямовує потоки капіталу, людських ресурсів і продукції в економіці у правильному напрямку. Україна відходить від позиції жертви і стає молодшим, але партнером Заходу, його союзником в економічному протистоянні з Китаєм, а також форпостом західного світу в безпековому вимірі.

Чітка та гостро заточена стратегія "бути виробником та інноватором, а не експортером сировини й робочої сили" поступово перепрограмовує економічну політику та умови ведення бізнесу. Україна інтегрується в Євросоюз, досягши відтермінування умов, які могли стримати її промисловий розвиток (подібно до того, як це зробила Польща). Держава поєднує ліберальне регуляторне середовище з дієвими інвестиційними стимулами, щоб привабити приватний капітал, стаючи фінансово автономнішою та зменшуючи залежність від зовнішнього кредитного й грантового фінансування.

Україна знайде формулу взаємовигідної співпраці з країнами, які підтримували її під час війни: США, Німеччиною, Великою Британією, Норвегією, Францією, Японією, Канадою, Польщею, скандинавськими та іншими дружніми державами.

На радарі урядовців з’являться дійсно важливі KPI: інвестиції, виробництво, експорт, податкові надходження, коефіцієнт капітальних витрат, частка переробної промисловості у ВВП. Продовжиться цифровізація та підвищення прозорості державного управління. Українці дізнаватимуться, скільки коштує кілограм нашого експорту, як змінюється економічна складність, продуктивність праці, додана вартість і на що йдуть їхні податки.

Україна освоїть "економічне айкідо", перетворюючи хронічні економічні проблеми (від зруйнованої інфраструктури й імпортозалежності до тіньової економіки та корупції) на інвестиційні можливості через інновації та інструменти економічної інженерії: індустріальні парки, експортно-кредитне агентство, банк розвитку, податки на сировинний експорт, гранти для наукових досліджень і підтримки власного бізнесу.

Відкриваючи ринки Азії, Африки та Близького Сходу, країна нарощуватиме й реалізовуватиме потенціал глибокої агропереробки, приладобудування, енергетичного та сільськогосподарського машинобудування, авіаційного виробництва, автомобільної промисловості, фармацевтики, зброярства, інтелектуальних систем, а також легкої та деревообробної й меблевої промисловості (останні, до слова, приносять Польщі понад $20 млрд експорту на рік – більше, ніж весь український агросектор Україні). "Зроблено в Україні" стане глобальним брендом.

У цьому бажаному сценарії Україна переробляє сировину і навіть імпортує її, продаючи готову продукцію світу; інвестиції в нові виробництва перевищують відтік капіталу в офшори; багато українців повертаються додому, і не менше людей з інших країн прагнуть жити, працювати та вести бізнес в Україні.

Що для реалізації цього сценарію залежить від нас? Уява, вільний розум, фанатичне бажання і рішучість діяти. Більш детально про це ми поговоримо на Vogue Ukraine Conference вже 22 жовтня.

КУПИТИ КВИТКИ

Редакція продовжує допомагати жінкам-військовим: прибуток від продажу лімітованих CHARITY-квитків буде спрямовано до фонду Veteranka.

Фінансовий партнер: Sense Bank — державний технологічний банк сервісів і продуктів для будь-яких клієнтів: від приватних осіб до корпорацій. Установа обслуговує близько 3 млн фізичних, 55 тисяч юридичних осіб та 85 тисяч ФОПів у 130 відділеннях по всій Україні, а також в онлайн-банку Sense SuperApp.

Б’юті-партнер:Vichy Laboratoires — французький дерматокосметичний бренд, який пропонує сучасні рішення для здоров’я шкіри та волосся на всіх етапах життя. Vichy Laboratoires залишається вірним медичній експертизі, постійно проводить клінічні дослідження та використовує інгредієнти з доведеною ефективністю

Автомобільний партнер: ABT Баварія – авторизований офіційний дилер Aston Martin, який пропонує неперевершений рівень якості та дизайну автомобілів. Представляємо вам ексклюзивний Aston Martin Vantage, справжнього мисливця, що поєднує в собі маневреність, потужну форму, малу вагу та високу швидкість (325 км/год). Цей автомобіль — справжній шедевр, який заслужено вважається флагманським спортивним автомобілем Aston Martin.

Б’юті-партнер: Mesonia — український бренд професійної доглядової косметики світового рівня із власним виробництвом у Києві. Більше 300 продуктів дієвого догляду для себе і близьких. Mesonia — перфекціоністи в косметиці.

Алкогольний партнер: гватемальський ром Zacapa, корені якого сягають 70-х років минулого століття.

Локація: UNIT.City — перший в Україні інноваційний парк, відкритий у Києві 2017 року на території колишнього Київського мотозаводу. Сьогодні це місце для співпраці стартапів, корпорацій, міжнародних компаній та ініціатив.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.