До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про Софію Яблонську

Разом з презентацією фотоальбому "Теура. Софія Яблонська" 14 листопада у Києві відкривається виставка фотографій і костюмів легендарної українки.

Письменницю, фотографа і кінооператора Софію Яблонську хочеться описувати як українську Лі Міллер або Лені Ріфеншталь, щоб пояснити масштаб її таланту, значущості і авантюризму в світовому контексті. Вона – володарка у чомусь типової, але дуже небанальної жіночої біографії початку ХХ століття. Народилася 1907 року у Львові, а в 20-річному віці переїхала у Париж вчитися знімати кіно, швидко потрапила в богемну тусовку і навіть встигла попрацювати моделлю для художників і дизайнерів. Там же "заразилася" ідеєю екзотичної подорожі, популярною в артистичному середовищі того часу.

Реклама
Софія Яблонська

З 1929 до 1934 року Софія Яблонська подорожувала світом і знімала фото- і кінорепортажі. Почала з Марокко (після візиту в цю країну вирішила здійснити навколосвітню подорож), потім побувала в Єгипті, Південно-Східній Азії, Новій Зеландії, Індонезії, на Таїті та в Австралії. "Теурою" (червоною птицею) її назвали жителі острова Бора-Бора, де вона однією з перших європейок з'явилася з камерою і увійшла в довіру до місцевих жителів настільки, що вони дозволили їй знімати їх.

З проектом "Теура. Софія Яблонська" видавництва "Родовід" і дизайн-студії "Графпром" вона повертається у сучасний культурний контекст. 14 листопада відбудеться українська прем'єра (проект раніше представили на Паризькому книжковому ярмарку) фотоальбому з передмовою Оксани Забужко і трьох арт-книг романів-подорожей. В майбутньому заплановане створення повного електронного архіву з підбіркою фото- і кінозйомок, листів і рукописів.

На виставці, яка відкривається 14 листопада в шоу-румі Vozianov, будуть представлені фотографії, надруковані через негативи з сімейного архіву Наталі Уден, внучки Софії Яблонської, а також предмети гардероба і навіть лялька-талісман всіх її подорожей.

<b>софия яблонская</b>

Виставка "Теура. Софія Яблонська" триватиме з 14 до 21 листопада у Vozianov Gallеry. Проект реалізований за підтримки Українського культурного фонду.

Фото: Лідія Захарченко

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.