До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Книга на вихідні: "Години" Майкла Каннінгема

Кожні вихідні редакція Vogue.ua вибирає книги, які її вразили. На цьому тижні Дарина Слободяник, редактор розділу культура, розповідає про роман "Години" Майкла Каннінгема, екранізацію якого бачили, напевно, всі.

Здається, "Години", найвідоміший роман знаменитого Майкла Каннінгема, я прочитала останньою з усіх інтелігентних людей. Не розумію, чому я ігнорувала Каннінгема: володар Пулітцерівської премії, викладач Єльського університету, людина, котра дебютувала – ні багато ні мало – в журналі New Yorker, і якого дуже любить екранізувати Голлівуд. У Каннінгема все настільки успішно, що десь чекаєш підступу – але підступу немає, це блискучий письменник.

Реклама
Майкл Каннингем

"Години" я проковтнула дня за три. Я вибрала найвдаліший період для занурення в цей роман. Жовтень. Сиро, холодно, незатишно, і навіть найзатишніший, ніжний, тонкий роман у світі.

Для тих, хто не дивився екранізацію "Години" з Ніколь Кідман, Меріл Стріп і Джуліанною Мур у головних ролях, я розповім, про що книга. Це один день з життя трьох жінок: письменниці Вірджинії Вулф, пригнобленої депресіями в Річмонді в 1920-ті роки, домогосподарки Лори Браун, що живе в 1951-му році в Лос-Анджелесі і сучасної нью-йоркської лесбіянки Кларісси Воган, що працює у видавництві. Всіх трьох героїнь пов'язує роман "Місіс Делловей" Вірджинії Вулф: день Вулф починається з роботи над цим романом, Лора Браун читає "Місіс Делловей", і, нарешті, Місіс Делловей – давнє прізвисько Кларисси Воган.

Меріл Стріп, кадр з фільму "Години"

Після виходу роману журналісти вже майже двадцять років ставлять Каннінгему одне і те ж питання: чому саме Вірджинія Вулф, чому вона – єднальна ниточка роману? "Тому що я її люблю", – скромно відповідає Каннінгем. Він прочитав "Місіс Делловей" в 15 років, щоб сподобатися дівчинці, яка любила Вулф. Мало що зрозумів, але стиль Вулф майбутнього письменника захопив. "Навіть будучи ледарем і неуком, я відчув насиченість, вибудованість, пружність її фрази. Я тоді подумав: ого, вона робить з мовою приблизно те ж, що Джимі Хендрікс творить з гітарою. Вона вміла балансувати на межі хаосу і порядку, а коли здавалося, що фраза ось-ось розсиплеться, Вулф збирала її мелодією", – говорить Каннінгем. Але справа, звичайно, не тільки в любові. Каннінгем каже, що Вулф – дуже важливий образ: це жінка, яка зробила кар'єру в Англії в ті роки, коли жінки в принципі ні в що не ставилися. Проблема самоідентифікації і пошуку свого місця в суспільстві так чи інакше хвилює кожну з трьох героїнь "Годин", якими б різними вони не були.

Ніколь Кідман в ролі Вирджинії Вулф

Книга Каннінгема – про кохання, втрати, самотність, питання, на які немає відповіді. Його героїні зачаровують з першого погляду – справжні strong woman, розумні, креативні, думаючі. Чоловіки в "Годинах" теж є, але вони навмисно "ніякі". У Вулф – чоловік і колега Леонард, котрий в якийсь момент став її видавцем, у місіс Браун – нелюбимий чоловік Ден, колишній військовий, пропадає на роботі; у Кларисси – колишній коханець Річард, гомосексуал, який помирає від СНІДу. Але око за них не чіпляється – всю увагу перетягують на себе розкішні героїні. В романі не так багато дій, але навіть коли Кларисса Воган протягом декількох абзаців просто міркує, які квіти їй купити для вечірки, котру вона організовує, це дуже захопливо. Легко можна зрозуміти голлівудських продюсерів, чому вони так люблять екранізувати Каннінгема (в 2004 році вийшов фільм "Будинок на краю світу" за його романом) – його персонажі живі, розумні і їх так і хочеться перенести на екран.

Читати Каннінгема – чиста насолода: це як розмова з інтелектуалом, у якого не тільки гострий розум, але і відмінне почуття гумору. Каннінгем чудовий співрозмовник, і це відчувається в кожному рядку "Годин" – з ним цікаво і зовсім неможливо попрощатися. Добре, що він написав багато: цілих шість романів і збірку оповідань "Дикий лебідь та інші історії", який буквально рік тому вийшов російською мовою.

Читайте також:

Хто отримав Нобелівську премію з літератури

Найсучасніші бібліотеки світу

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.