До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати про сучасне мистецтво

Одне з найпопулярніших питань, які стосуються культури, — як зрозуміти сучасне мистецтво? Про це читають лекції, створюють курси й пишуть книжки. Часто це поверхові знання, які допоможуть розуміти основні тенденції або відрізняти гепенінг від перформансу. Ми зібрали книжки, які допоможуть заглибитися в сучасне мистецтво трохи більше й надихнуть на подальші дослідження.

"Де Кураторство", Катерина Носко та Валерія Лук’янець; IST Publishing

"Де Кураторство" — це книга про кураторство виставок самими художниками. Через те, що інститут кураторства в Україні тільки почав формуватися, художники часто самі створювали експозицію виставок та організовували процес. Ця книга не тільки про кураторство і його методи, але й про розвиток українського сучасного мистецтва. Вона побудована у форматі інтерв’ю з художниками й кураторами: Микитою Каданом, Миколою Рідним, Юрієм Лейдерманом, Тіберієм Сільваші, Open Group, Олександром Соловйовим та іншими. Наприкінці є список знакових виставок та їхніх учасників. Ця книга є також спробою записати історію українського сучасного мистецтва, а не лишити її тільки в каталогах і статтях.

Реклама
"Чому в українському мистецтві є великі художниці", упорядниця Катерина Яковленко; PinchukArtcentre

Останнім часом популярності набувають книги, які розповідають про "великих жінок", "великих українок", "відомих художниць" тощо. Але більшість з них тільки стисло розповідають біографії. "Чому в українському мистецтві..." — це дослідження місця художниць у мистецькому середовищі, тем їхньої творчості та впливу на розвиток мистецтва. Книга дійсно допомагає краще зрозуміти не тільки творчість сучасних мисткинь — Аліни Клейтман, Алевтини Кахідзе, Оксани Чепелик, Влади Ралко та інших — але й видатних фігур XX століття. Авторками текстів стали кураторки, дослідниці й самі художниці. Варто прочитати, щоб відкрити для себе мистецтво українських художниць по-новому.

"Искусство с 1900 года: модернизм, антимодернизм, постмодернизм", Гел Фостер, Розалінд Краус та інші; Ad Marginem

Фундаментальна книга на майже дві тисячі сторінок про сто років мистецтва. Відомі мистецтвознавці й арткритики розповідають про головні імена, стилі, теми та причини їхньої появи. Із цієї книги радять починати поглиблене знайомство з modern та contemporary art: коли ви вже розумієте як з’явився модернізм, але ще не розумієте до чого тут психоаналіз. Книга написана легко, а добре продумана структура не дає загубитися в кількості інформації.

"Артвізіонери", Марк Ґетлейн і Аннабель Говард; Vivat

"Артвізіонери" — це книга-каталог, яка об’єднує під своєю обкладинкою близько шістдесяти художників. Кожному артвізіонерові присвячено чотири сторінки: декілька творів, розповідь про життя та творчий метод і таймлайн. Книга для тих, хто тільки знайомиться з мистецтвом ХХ століття від модернізму до Кунса. Але все-таки невеликий бекграунд має бути для розуміння як попарт пов’язаний з мінімалізмом і що таке концептуалізм. Можна переглядати й читати дуже докладно або використовувати як довідник.

"Художники й куратори — конкуренти, співавтори чи колеги?", Доротея Ріхтер; IST Publishing

Якими були перші виставки? Як мистецтво пройшло шлях від живопису в кімнатах аристократів до підвішеного гелікоптера в музеї сучасного мистецтва? Коли художники почали залучати до перформансів глядачів? І до чого тут боротьба між кураторами й художниками? Про все це розповідає відома дослідниця мистецтва Доротея Ріхтер, яка спочатку стисло описує шлях мистецтва від закритих показів до відкритих для всіх музеїв, а потім детально розбирає сучасну структуру виставок. Варто прочитати, щоб зрозуміти дискусії довкола "білого куба" та бажання художників вийти в публічний простір. Це перша книга із серії small run books. У цій серії є ще дві книги про сучасне мистецтво та музеї: збірник текстів "Комікс у музеї сучасного мистецтва" та "Перформування спільного міста" Паскаля Ґілена.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.