До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що читати: 5 захопливих детективів на канікули

Новорічні канікули — щасливий час: нарешті є можливість переглянути всі фільми й серіали, на які забракло часу впродовж року, сходити на найкращі виставки в місті та приготувати корисні ласощі. Особливу роль у цій ідилії відіграють книжки. У добірці Vogue.ua — п’ять нових детективів, від яких не відірватися.

"The Trespasser", Тана Френч

Ірландська письменниця Тана Френч — одна з найсильніших письменників-криміналістів за версією The New York Times і The Guardian, і чудовий майстер психологічного детективу. Серед її шанувальників — Стівен Кінг, а саму Френч називають новою Донною Таррт. "Людям пощастило, що в них з’явилася Тана Френч", — написав у своєму твіттері Стівен Кінг 2007 року, коли прочитав її дебютний роман "У лісі". Її свіжа книжка, опублікована 2019-го, — "Правопорушник", продовження пригод детективів з відділку розслідування вбивств дублінської поліції. Цього разу детективи Антуанетта Конвой і Стівен Моран розслідують вбивство молодої жінки, дуже схоже на любовну сварку. Але під час розслідування виявляється, що життя жертви, звичайної на вигляд дівчини, приховувало безліч таємниць і несподіванок. Це надзвичайно напружений детектив, але головне в містичній історії Френч — не вбивства і детективні деталі. Всі її книжки про людей — як загадки, які страшенно цікаво розгадувати.

Реклама
"Зникнення Стефані Мейлер", Жоель Діккер

Коли читаєш модного швейцарського письменника Жоеля Діккера, починаєш розуміти, що означають кліше "тримає в напрузі", "неможливо відірватися" та інші. Дебютний роман "Правда про справу Гаррі Квеберта" приніс молодому письменникові запаморочливий, немов у кіно, успіх: книжка здобула Гонкурівську премію, Гран-прі Французької академії, була перекладена на 30 мовами, а за англійський переклад автор отримав пів мільйона євро. 2019 року молодий автор випустив новий роман під назвою "Зникнення Стефані Мейлер" — "бестселер, від якого неможливо відірватися". У фешенебельному курортному містечку Орфеа зникає журналістка, яка виявила деталі жорстокого вбивства двадцятирічної давнини. Трійця поліційників починає розслідування, заплутане, ніби квест. Завдяки всьому цьому "Зникнення Стефані Мейлер" — неабияка читацька насолода.

"Ніж", Ю Несбе

Ю Несбе — талановитий норвезький письменник і автор найпродаваніших детективів у світі. Влітку 2019 року вийшов його роман "Ніж" — 12-й детектив із циклу оповідань про поліційника Гаррі Голе, і якщо перші 11 книжок ви не читали — вважайте, що маєте чудовий список книжок на весь рік. Головна перевага творів Несбе — герой: алкоголік, мізантроп, цинічний і грубий Гаррі Голе, попри всі свої вади, дуже харизматичний і закохує в себе з перших сторінок. У романі "Ніж" Гаррі Голе знову п’є і страждає — шанувальники Несбе пам’ятають, що в попередньому романі "Жага" він покинув цю справу й зажив щасливим життям зі своєю коханою — і раптово стає головним підозрюваним у жорстокому вбивстві. Читати автора варто, якщо маєте міцну психіку: скандинавський детектив у принципі славиться жорстокістю, але про такі вишукані вбивства, як у Несбе, ви точно ще не чули.

"Смертельна білизна" Роберт Гелбрейт

Роберт Гелбрейт — псевдонім Джоан Роулінґ, під яким знаменита письменниця за кілька років створила повноцінну серію із чотирьох детективів. Навіщо Роулінґ знадобився псевдонім? Очевидно, щоб уникнути читацьких очікувань. Хоча впізнати в Роберті Гелбрейті авторку — не складно, бо пише вона так само легко і жваво. "Смертельна білизна" — четверта книжка про пригоди детектива Корморана Страйка, у якій, крім суто детективних інтриг, Роберт Гелбрейт торкається складних тем — соціальної нерівності, корумпованості британської влади й тенет сімейних стосунків британських аристократів.

"Крик", Ніколя Бегле

Ніколя Бегле — французький письменник і сценарист, два дебютні романи якого, "Крик" і "Вирок", розійшлися тиражем пів мільйона в усьому світі. Він дебютував 2011 року, а 2016-го його детектив "Крик" здобув всі можливі літературні премії у Франції: Prix du Polar des Petits Mots des Libraires, Roman Populaire і Prix Nouvelles Voix du Polar. Події "Крику" відбуваються в психіатричній лікарні в Осло, де якось холодного зимового ранку знаходять задушеного пацієнта. Сюжет книжки чимось перегукується з двома відомими фільмами, події яких також розгортаються в психіатричній лікарні, де кояться незрозумілі речі, — "Острів проклятих" Скорсезе і "Ліки проти всіх хвороб".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.