До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 небанальних сучасних книжок про кохання

Класична святкова добірка книжок про кохання мала би містити згадки про Ремарка чи сестер Бронте, проте в цей День закоханих (а також День книгодарування) ми пропонуємо вам зануритись у сучасні історії любові. У нашій добірці — кілька небанальних історій про почуття та стосунки: від уже культового роману "Нормальні люди" до сучасних українських книжок.

"Музей невинності", Орхан Памук, Фоліо

Реклама

Турецький письменник і нобелівський лауреат Орхан Памук, чиї твори перекладені на понад 60 мов світу та входять у всі списки найпопулярніших книжок сучасності, вміє розповідати чуттєві та персональні історії, торкаючись найгостріших суспільних тем.

"Музей невинності" (2008) — роман, в якому автор шукає відповідь на питання, чи є абсолютне щастя і чи можна бути закоханим і щасливим водночас. Його герой — нащадок багатої турецької родини Кемаль, планує одружитись на Сібель, але закоханий у свою далеку родичку Фюсун. Разом бути вони не можуть, адже родина Фюсун значно бідніша. Зустрічаючись із дівчиною, герой краде речі, з нею пов'язані — саме вони наповнять його Музей невинності, присвячений його коханій жінці. Квиток у кіно, недопалки від цигарок, сережки стають символами великого кохання, якому не судилося бути щасливим.

"Нормальні люди", Саллі Руні, Видавництво Старого Лева

"Одна людина дійсно здатна змінити іншу", — говорять герої роману ірландської письменниці Саллі Руні, яка з моменту свого дебюту в 2017-му виявилася чи не найбільшим проривом в сучасній літературі. "Нормальні люди" (2018) став бестселером в США, потрапив до довгого списку Букера, розійшовся тиражем понад мільйон примірників по всьому світі й навіть перетворився на популярний серіал Hulu.

Маріанна і Коннелл закохуються одне в одного у школі: вона — хороша дівчина з респектабельної родини, дуже самотня як удома, так і в школі; він — зовсім з іншої родини, його виховує мати, що працює прибиральницею вдома у Маріанни. Коннелл популярний в школі, його усі люблять. Історія цих непростих стосунків, де матимуть місце депресії та непорозуміння, зради та жорстокість, палкі дискусії про політику й соціальні проблеми та, зрештою, пошук себе у цих стосунках, триватиме декілька років і... не закінчиться щасливо. І це важлива ремарка, бо Саллі Руні, "Селінджер для міленіалів", як її називає медіа, нагадує нам: світ змінився, кохання не обов'язково триває все життя і може бути різним, стосунки можуть не бути центром твого життя — але любов, якщо це вона, точно змінить твою особистість та надихне бути кращим, більшим, іншим.

"Зірки й кістки", Ірина Грабовська, Vivat

"Зірки і кістки" — один з найяскравіших українських релізів минулого року: сучасний та добре написаний фентезі-роман, який точно вартує вашої уваги, якщо ви є поціновувачем жанру. Це перша частина трилогії "Замок із кришталю" української журналістики Ірини Грабовської, динамічне фентезі, що засноване на реальних подіях європейського середньовіччя.

Світ, осяяний священним світлом Зірок, уже кілька років роздирає війна. Ретон, князівство крилатих, опиняється в епіцентрі конфлікту. Юний княжич Янн ставить собі за мету встановити мир на рідній землі та припинити винищення одноплемінників. І на його боці чимало достойних та відважних воїнів, серед яких і нащадок старовинного шляхетського роду Ольєр.

До особистого знайомства Ольєр був дуже скептично налаштований щодо Янна, але та зустріч змінила його ставлення до княжича. Ольєр зрозумів, як багато між ними спільного й був вражений Янновим прагненням захистити від постійних війн їхній крилатий народ. Вони зближуються, стають найкращими друзями і Ольєр починає закохуватися. У Ретонському князівстві дуже засуджують подібне кохання, тож юнак як може приховує свої почуття. Він проходить непростий шлях від повного заперечення до усвідомлення й прийняття своєї інакшості.

Важлива книжка, яка розповідає захопливу історію і разом з тим нагадує: кохання точно не потребує чийогось схвалення.

"Знайди мене", Андре Асіман, Bookchef

Письменник Андре Асіман здобув світову славу 2017 року, коли режисер Лука Гуаданьїно екранізував його роман "Назви мене своїм ім'ям". Головних героїв роману – 17-річного Еліо та 24-річного аспіранта Олівера, які закохуються один в одного, чудово зіграли Тімоті Шаламе і АрміГаммер, стрічка отримала п’ять номінацій на "Оскар", вивела у статус абсолютної зірки Шаламе, а ще – звернула увагу мільйонів читачів на творчість Андре Асімана.

"Знайди мене" — продовження історії, що розпочалася у "Назви мене своїм ім'ям", її події відбуваються 10 років по тому. Роман розподілений на чотири частини — Tempo, Cadenza, Capriccio та DaCapo. У першій йдеться про стосунки батька Оліо Семюеля та юної Міранди, яку він зустрічає у потязі. У другій ми спостерігаємо за коротким романом вже відомого музиканта Еліо та значно старшого за нього француза Мішеля, а у третій та четвертій Еліо та Олівер, який одружився та виховує дітей, знову зустрічаються та розуміють, що кохають один одного попри все.

Кохання очима чуттєвого та тонкого автора Андре Асімана завжди має присмак суму та смутку, але водночас це почуття робить тебе кращою версією тебе.

"Коефіцієнт поцілунку" ГеленХоанг, Vivat

Найкращий любовний роман за версією GoodreadsChoiceAwards, одна з найпопулярніших книжок року за версією Amazon — дебютний роман американки ГеленХоанг наробив немало шуму.

Математика завжди могла логічно пояснити все, що відбувається довкола. Принаймні, Стелла була в цьому переконана. Завдяки алгоритмам та розрахункам дівчина могла передбачити будь-які дрібниці. Зокрема, поведінку покупців та їхню реакцію на новий продукт, що дозволяло Стеллі непогано заробляти собі на життя. Дівчина успішна в роботі, проте в особистому житті — не складається. Через синдром Асперґера їй важко будувати стосунки з чоловіками. А батьки дедалі частіше нагадують, що вже час створювати власну родину. Тож тридцятирічна Стелла вирішує почати опановувати науку любові та знаходить собі вчителя в службі ескортпослуг.

Майкл знає все про найпотаємніші бажання жінок і на роботі звик слідувати лише логіці й не дозволяти собі почуттів. Прохання Стелли суперечить правилам його професії та і його особистим. Але він таки погоджується. Однак їхні ділові домовленості досить швидко переростають у те, чого ніхто з них не міг передбачити. Невдовзі вони починають фігурувати в новому для себе типі рівняння – коханні!..

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.