До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

15 книг, які потрібно прочитати хоча б раз у житті

Якби ви могли прочитати лише одну книжку в житті, то яку б вибрали? Це питання може перетворитися на справжні тортури для любителів літератури. Який роман найкраще проявив особисті цінності, змінив світогляд і залишається опорою на кожному етапі життя – відповідь, безсумнівно, суто індивідуальна. Тим не менш, є класики, з якими більшість може погодитися. Їх люблять за час, який вони відтворюють, цінності, яких вчать, за погляд або просто красу слів. Vogue UA представляє список літератури, яку кожен повинен прочитати хоча б один раз у житті.

"У пошуках втраченого часу", Марсель Пруст

"У пошуках втраченого часу" слідує за спогадами оповідача про дитинство і досвід дорослого життя в кінці XIX – початку ХХ століття аристократичної Франції, одночасно розмірковує про втрату часу і нестачу сенсу для світу. Роман неабияк вплинув на літературу ХХ століття: деякі письменники прагнули наслідувати його, інші – пародіювати. Сьогодні літературний пам'ятник Пруста займає перше місце у багатьох списках найкращих книжок і є найбільш шанованим романом свого часу.

Реклама
"Сто років самотності", Габріель Гарсіа Маркес

Роман Маркеса є однією з найважливіших робіт у сучасній латиноамериканській літературі. "Сто років самотності" розповідає про династію Буендіа, жителів міста Макондо, і об'єднує фантастичні і алегоричні елементи: наприклад, дощі з жовтих квітів, алхімію і релігійні явища з реалізмом, історією і неймовірною стилістикою. Роман Маркеса став важливим твором магічного реалізму і одним з найзнаменитіших латиноамериканських романів ХХ століття, який продали у тиражі 47 мільйонів екземплярів і переклали на 46 мов.

"Лоліта", Володимир Набоков

Минуло більше 60 років після того, як роман "Лоліта" опублікували, а він до сих пір залишається суперечливою роботою, яка викликає суперечки про те, чи це "історія кохання" чи "педофілія". Проте, майстерне маніпулювання складною грою слів, ідіомами і описом деталей не викликає сумнівів у майстерності автора і робить "Лоліту" однією з найвидатніших книжок ХХ століття.

"Великий Гетсбі", Френсіс Скотт Фіцджеральд

"Великий Гетсбі" вважається найбільшим опусом Фіцджеральда. Він досліджує теми занепаду, ідеалізму, супротиву змінам, соціальних потрясінь і надмірностей, що створює портрет ревучих двадцятих, як історію-застереження про американську мрію. Це яскраве зображення вищого світу США 1920-х років є одним з найбільших романів американської літератури ХХ століття.

"1984", Джордж Оруелл

Події роману відбуваються 1984 року, коли люди стали жертвами вічної війни, постійного урядового нагляду та пропаганди. Як літературна політична антиутопічна фантастика, "Дев'ятнадцять вісімдесят чотири" зробив ім'я і роботи Оруелла загальними, які асоціюються з обманами, стеженням і маніпулюванням. Багато з його термінів і понять, такі як "уявний злочин", "кімната 101", "телеекран", "2 + 2 = 5" і "діра в пам'яті", почали широко використовувати з моменту його публікації 1949 року, і з тих пір з фікції перетворювали в страхітливу реальність: "Великий Брат стежить за тобою".

"Анна Кареніна", Лев Толстой

Ця монументальна праця культового російського письменника є критикою імператорського російського суспільства і розповідає про трагічне кохання Олексія Кириловича Вронського і Анни Кареніної, нині однією з найбільш знаменитих героїнь у літературі. Велика картина традицій і звичаїв, філософські роздуми і майстерні психологічні замальовки зробили цей роман легендарним твором.

"Над прірвою в житі", Джером Селінджер

Три дні і ночі Голдена Колфілда, проведені в Нью-Йорку, споглядають втрату, дитячі роки і складності дорослішання. У цьому романі Селінджер порушує філософські питання і розповідає про гостре сприйняття сучасного суспільства і про неприйняття встановлених норм моралі. Незважаючи на юний вік головного героя, його ідеї відгукуються як у підліткової, так і дорослої аудиторії, так впливають на світову культуру.

"Глибокий сон", Реймонд Чандлер

"Глибокий сон" обов'язковий для прочитання всім любителям кримінальних романів. Його головний герой – Філіп Марлоу – породив архетип приватного детектива. "Глибокий сон", як і більшість романів Чандлера, написаний способом канібалізації його оповідань. Чандлер брав історії, які він вже опублікував у журналі Black Mask, і перетворював їх в послідовний роман. В основі "Глибокого сну" дві історії – Killer in the Rain (1935) і The Curtain (1936). Хоча історії були незалежними і не мали спільних героїв, у них були деякі схожості, що допомогли об'єднати їх.

"Улісс", Джеймс Джойс

Звичайний день у житті Леопольда Блума і Стівена Дедала в Дубліні представлений у формі "Одіссеї" Гомера. Ця історія з 1922 року залишається серйозним випробуванням для всіх, хто наважується прочитати її. "Улісс" – складний твір, незважаючи на його сюжетну простоту. Але достаток всіляких алюзій, пов'язаних з історією, філософією і культурою ставить його на вершину модерністської літератури.

"Мобі Дік", Герман Мелвілл

Вся складність людського духу, його страхи і нав'язливі ідеї сконцентровані в цій історії про легендарного кита. Жанр класифікації творів варіюється від пізнього романтизму до раннього символізму. "Мобі Дік" опублікований 1851 року і став комерційним провалом, який не випускали до смерті автора 1891 року. Репутацію "великого американського роману" книжка набула тільки в ХХ столітті, після столітнього ювілею з дня народження Мелвілла і з тих пір їй відповідає.

"Опівнічні діти", Салман Рушді

"Опівнічні діти" – це історія про перехід Індії від британського колоніалізму до незалежності через призму головного героя і його сім'ї, які є алегорією на всю націю. Дії розгортаються в контексті реальних історичних подій. Головною особливістю роману є майстерне і віртуозне використання магічного реалізму автором, яке дозволило наочно продемонструвати безліч культурних подій. Після публікації 1981 року роботу Рушді захоплено зустріли критики, вона стала лауреатом Букерівської премії. А сьогодні цей роман вважають одним з найяскравіших прикладів постколоніальної і постмодерністської літератури.

"Убити пересмішника", Гарпер Лі

"Убити пересмішника" – це урок людяності очима маленької дитини. Батько головної героїні – Аттікус Фінч – адвокат, що захищає темношкірого чоловіка, якого звинувачують у зґвалтуванні молодої білої жінки. Роман став класикою сучасної американської літератури та отримав Пулітцерівську премію. Сюжет і персонажі у значній мірі основані на спостереженнях Гарпер Лі за її сім'єю, сусідами і подією, яка сталася неподалік від її рідного міста у штаті Алабама, коли їй було 10 років.

"У дорозі", Джек Керуак

"У дорозі" – один з основоположних стовпів біт-покоління – розповідь про подорож двох друзів США і Мексикою. У романі згадані ключові фігури американської контркультури 1950-х років: від Аллена Гінзберга до Вільяма Берроуза. Керуак написав "У дорозі" ще 1951 року, але вносив до нього правки аж до першої публікації 1957 року. Редактори і видавництва не хотіли друкувати роботу письменника, а після публікації критики розгромили роман. Проте, він став бестселером і приніс визнання Керуаку, який в подальшому став класиком американської літератури.

"Володар перснів", Джон Р. Р. Толкін

Одна з найвідоміших і культових книжок ХХ століття. "Володар перснів" – епічний роман високої фантазії, написаний англійським автором і вченим Дж. Р. Р. Толкіном. Історія почалася як продовження фентезійного роману Толкієна "Гоббіт", але в підсумку перетворилася в набагато більшу роботу. Спочатку "Володар перснів" був єдиною книжкою, але її довелося розділити на три частини через об'єм. "Володар перснів" є одним з найбільш продаваних романів, коли-небудь написаних (понад 150 мільйонів екземплярів).

"Процес", Франц Кафка

Один з найвідоміших творів Франца Кафки. Опублікований посмертно філософський роман "Процес" розповідає історію Йозефа К. – банківського клерка, засудженого з невідомих причин, який намагається їх з'ясувати. Сильно на роботу вплинули "Злочин і кара" і "Брати Карамазови" Достоєвського. Як і інші романи Кафки, "Процес" так і не був завершений, хоча в ньому є глава, в якій історія закінчується.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.