До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

10 цікавих фактів із життя Джоан Роулінг

31 липня день народження святкує Джоан Роулінг – одна з найвідоміших британських письменниць, яка ніколи не боїться йти проти правил та відстоювати власну позицію. Саме вона подарувала дітям усього світу Гаррі Поттера, а ми згадуємо найцікавіші факти з її біографії.

Джоан Роулінг

– Потяги – важлива частина у житті Джоан Роулінг. У потязі з Лондона до Артботу познайомилися її батьки у 1964 році і саме в потязі з Манчестера до британської столиці 1990-го вона вигадала серію розповідей про юного чарівника Гаррі Поттера.

Реклама

– Джоан Роулінг постійно грає зі своїм ім'ям. Книги вона підписує на чоловічий манер псевдонімами Дж.К.Роулінг або Роберт Ґалбрейт, а вдома її взагалі називають Джо.

Джоан Роулінг

– Романи про Гаррі Поттера стали серією книг, що найбільше продаються. А знятий на їх основі всесвіт Гаррі Поттера став третьою за касовими зборами серією фільмів. Попереду тільки кіновсесвіт MARVEL та "Зоряні війни".

– За п'ять років Роулінг пройшла шлях від життя на соціальну допомогу до статусу мультимільйонерки. Сьогодні вона одна з найбагатших і найвпливовіших жінок Великобританії. Письменниця отримує доходи як від продажу книг про Гаррі Поттера, так і від використання образу маленького чарівника – від бродвейських постановок до тематичних парків розваг.

– Перша книга про Гаррі Поттера створювалася в складний для Роулінг час, коли її мати страждала на розсіяний склероз, який і привів до її смерті. За словами письменниці, ця подія дуже вплинула на настрій її дебютного роману та деякі його деталі.

– 12 видавництв відкинули першу книгу Джоан Роулінг "Гаррі Поттер та філософський камінь", яку вона надрукувала на старій друкарській машинці. Лише через рік їй відповіли з лондонського видавництва Bloomsbury – перші глави дали прочитати 8-річній Алісі Ньютон, доньці голови компанії, яка зажадала продовження.

Джоан Роулінг

– "Гаррі Поттер і Кубок вогню" – четверта книга, яка побила всі рекорди продажу. Тільки за перший день у США та Великій Британії було продано 372 775 екземплярів книги. Сама Роулінг потім зізналася, що писала її важко, а один із розділів переписувала 13 разів. Але і це був лише початок, як з'ясувалося. У 2007 році вона випустить фінальну книгу – "Гаррі Поттер та Дари смерті". Її продажі за перший день досягнуть цифри в 11 мільйонів екземплярів.

– У 2013 році Роулін вирішила перейти на книги для дорослих і випустила кримінальний роман "Кувала зозуля". Вийшов він під ім'ям Роберта Ґалбрейта. Через деякий час журналісти зрозуміли, що під Ґалбрейтом ховається сама Джоан Роулінг. Британка тоді лише написала, що задоволення в цій работі їй принесла саме можливість опублікувати книгу без необхідності виправдовувати очікування читачів.

Джоан Роулінг

– Наприкінці 2019 року Джоан Роулінг із загальної улюблениці перетворилася на об'єкт звинувачень. Кілька разів у соціальних мережах вона висловилася на тему трансгендерності, викликавши бурю засудження у співтоваристві LGBTQ+. Наприклад, письменниця розкритикувала термін "люди, що менструюють", доволі докладно пояснивши свою позицію. Впливова організація GLAAD назвала її позицію "жорстокою" та "антитрансгендерною". Розкритикували її потім і багато акторів, які стали світовими зірками завдяки "Гаррі Поттеру" -– Деніел Редкліфф, Емма Вотсон, Руперт Грінт та інші. Роулінг мовчати не стала і опублікувала свою відповідь у вигляді есе на 3600 слів, у якому вкотре роз'яснила свою позицію.

Джоан Роулінг

– Сьогодні Джоан Роулінг – великий друг України. У себе в соціальних мережах вона веде інформаційну роботу, а також допомагає українським дітям – на початку весни її фонд спрямував з цією метою до 1 мільйона фунтів стерлінгів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.