До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Жінки, які надихали Федеріко Фелліні

20 січня 1920 року народився легендарний Федеріко Фелліні — режисер, який запропонував нову чуттєвість у кіно. Про актрис, що відіграли важливу роль у його творчості, розповідаємо в нашому матеріалі.

Федеріко Фелліні й Джульєтта Мазіна

Попри 50 років шлюбу з актрисою Джульєттою Мазіною, яку до останніх днів шанував і кохав, присвячував їй книги і фільми, Фелліні час від часу захоплювався іншими жінками. Це дуже засмучувало дружину, але, за спогадами друзів, романів у режисера була набагато менше, ніж скандальних історій про цей бік життя маестро на сторінках жовтої преси. Фелліні сам поширював фантастичні чутки про своє особисте життя, огортав його міфами, творив біографію як сценарій сюрреалістичного фільму.

Реклама

Які жіночі образи надихали режисера, які жінки стали новими взірцями екранної краси з легкої руки Фелліні — можна зрозуміти, познайомившись із трьома музами режисера.

Джульєтта Мазіна — жінка-дитина

З Джульєттою Мазіною Фелліні познайомився на радіо: актриса грала в радіопостановах, а він писав для них комедійні сюжети. Одружилася пара 1943 року в розпал Другої світової війни. Їхня весільна церемонія відбулася в під’їзді будинку, замість католицького костелу, оскільки майбутній режисер переховувався від призову до лав фашистської армії Італії.

Уже після війни актриса почала зніматися, переважно в другорядних ролях, за які часто отримувала відзнаки на фестивалях. Наприклад, за участь у дебютній стрічці Фелліні "Вогні вар’єте" (1950) актриса здобула нагороду на Венеційському кінофестивалі. Але справжній успіх пари почався після фільму "Дорога" 1954 року. Саме в цій стрічці народився образ дівчини-дитини, "Чапліна в спідниці", як актрису прозвали критики. Із цим прізвиськом актриса змогла змиритися лише після того, як сам Чаплін публічно висловив захоплення її акторською грою.

Фото надано Довженко-центром

"Дорога" здобула понад 50 фестивальних нагород, зокрема "Оскара" і "Срібного лева" у Венеції. Як згадує Мазіна, їй завжди було складно з чоловіком на знімальному майданчику — вони постійно сперечалися. Актриса інакше бачила своїх героїнь — хотіла мати романтичніший і загадковіший вигляд, тоді ж як Фелліні постійно підкреслював її маленький зріст — Мазіна була змушена вдягати короткі шкарпетки й низькі підбори, прилизувати волосся (у житті актриса любила його розпушувати, їй здавалося, що так вона трохи вища на взір).

Федеріко Фелліні й Джульєтта Мазіна
Дружина часто приходила на знімальний майданчик до чоловіка, навіть, якщо не грала у фільмі, — іноді без неї Фелліні відмовлявся розпочинати знімання. Вона взяла на свої мініатюрні плечі всю організацію їхнього побуту, частувала в них удома майже всю італійську богему й підігрувала чоловіку в його навіжених вигадках і авантюрах. Попереду в пари були ще десятки спільних робіт і п’ять "Оскарів". Вони прожили разом 50 років і померли майже водночас — Мазіна лише на чотири місяці пережила чоловіка.

АнітаЕкберґ — жінка-пантера

Аніта Екберґ — дівчина з багатодітної шведської родини, яка у 20 років перемогла в конкурсі "міс Швеція" і вирушила до Америки підкорювати конкурс "Міс Усесвіт". У рейтингу красунь планети вона опинилася лише на шостому місці.

Аніта Екберґ

Але Аніту помітили й почали запрошувати на невеликі кіноролі. Фелліні побачив фото дівчини на обкладинці журналу, його дуже вразила неканонічна врода Аніти: "Міцна, величезна пантера з виглядом маленької дівчинки сиділа верхи на поруччі сходів. "Боже мій, — подумав я, — зроби так, щоб я ніколи її не зустрів!"". Але, попри власні побоювання, режисерові все ж довелося перетнутися з актрисою — він запросив її на головну роль у фільмі "Солодке життя", де їй нічого не потрібно було робити, окрім як бути собою й поводитися природно.

У її партнера по фільму Марчелло Мастроянні спершу виникло зовсім інше враження від знайомства — своєю міцною статурою дівчина нагадала йому німецького солдата Вермахту, з яким йому довелося стикнутися за не дуже приємних обставин. Але після знімання найвідомішої сцени із "Солодкого життя" актори стали добрими друзями — вони мали купатися взимку у фонтані, а щоб зігрітися, Марчело вживав міцні напої, актрисі ж довелося кілька разів його ловити, коли він падав у воду.

Марчелло Мастрояні й Аніта Екберґ

Після цього Аніта зіграла ще раз у Фелліні саму себе у фільмі "Спокуса доктора Антоніо" — дівчину з плаката, що ожила. Згодом актриса повернулася до Америки, де знялася в кількох малопомітних фільмах.

Клаудія Кардінале — жінка-чарівниця

Клаудія народилася в Північній Африці — у Тунісі. Подібно до АнітиЕкберґ, її зіркова кар’єра розпочалася з конкурсу краси, який майбутня акторка успішно виграла й дістала в нагороду подорож на Венеційський кінофестиваль.

Саме тут актрису помітили європейські кінопродюсери. Фелліні називав дівчину "чарівницею" і покликав на головну роль у стрічці "8 ½" — зіграти саму себе. Але в цей самий час актриса знімалася в Лукіно Вісконті у фільмі "Леопард", їй доводилося невпинно літати між Римом і Сицилією, ба більше — в одному фільмі вона грала білявку, в іншому — брюнетку, тому мала постійно перефарбовувати волосся. Якщо у Вісконті на майданчику було все ідеально зорганізовано, й ролі розписано до деталей, то у Фелліні, згадує актриса, панував суцільний хаос, а сценарій маестро вигадував у процесі знімання, тому всі її репліки у стрічці — імпровізація.

Клаудія Кардінале й Федеріко Фелліні на зніманні фільму "8 ½"

Фільм "8 ½" став першим, де актрису не переозвучували, оскільки вона мала французький акцент і дуже низький голос, який навіть плутали з чоловічим. Після гучного успіху фільму Фелліні її голос став впізнаваною особливістю, яку режисери картин за участю Клаудії, зокрема Серджіо Леоне і Вернер Герцоґ, тепер не приховували, а, навпаки, підкреслювали.

Більше історій про італійського генія кіно можна дізнатися на виставці "Сторіччя. Фелліні у світі". Ця мандрівна виставка, присвячена 100-річчю Федеріко Фелліні, уже встигла побувати в Бразилії, Німеччині, Литві, а тепер зробила зупинку в Україні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.