До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Яким буде перший український фільм за коміксом — "Максим Оса: золото Песиголовця"

13 жовтня, до Дня українського козацтва, на українські екрани виходить історичний детектив "Максим Оса: золото Песиголовця" перший український фільм за коміксом. Яким він буде, читайте нижче.

В основі стрічки, робота над якою тривала 10 років, — комікс українського художника Ігоря Баранька "Максим Оса". Вперше комікс про пригоди завзятого козака Максима Оси був опублікований у 2008—2009 роках французькою мовою, адже Ігор Баранько з кінця 90-х років живе за кордоном. Спершу Баранько працював художником і автором коміксів у Лос-Анджелесі, де створив низку популярних коміксів, а у 2000-х — серію коміксів для французьких та бельгійських видавництв. Одним з них і став "Максим Оса" — графічний роман про пригоди запорізького козака Максима Оси. Комікс став неймовірно популярним у світі, а у 2011 році був вперше виданий українською мовою.

Реклама

Робота над проєктом розпочалася ще 2012 року, і за цей час екранізація істотно змінилася, зокрема, помінявся режисер і концепція майбутнього фільму. Режисером стрічки став Мирослав Латик.

"Коли я прийшов до Держкіно підписувати документи про виробництво, то відразу сказав, що ми фактично змінюємо жанр, ідемо ближче до коміксу Ігоря Баранька. Він чорно-білий, нуарний, атмосферний, а в матеріалі попереднього режисера були комедійніші козаки. Мені це не сподобалося. Проєкт зацікавив мене настроєм коміксу. Хотілося створити образ козака не смішного, з кумедним оселедцем, а якогось рубаку, такого хорошого „поганого хлопця". Але як перший сценарій був не за коміксом, так і наш теж не по ньому. Ми від початку розуміли, що знімаємо власну оригінальну історію".

Події у фільмі відбуваються у 1636 році. Пятеро козаків мають повернутись на Січ з даниною, яку їм платить польський король, аби запобігти повстанню. На Січі їх чекає хорунжій Корсунського полку, завзятий козак Максим Оса. Але повертається на Січ тільки один козак, без грошей і ледче живий. Разом із ним Оса вирушає на пошуки зниклих побратимів і знаходить їхні понівечені тіла в глибині лісу. На місці злочину з’являється каштелян замку, пан Карл Фогель. За підозру у вбивствах та крадіжці панського золота козарлюгу беруть під варту й під тиском тортур намагаються дізнатися правду. Господар пан Йожеф, згадавши легенди про подвиги Максима Оси, виправдовує січовика та доручає розгадати таємницю смерті козаків і віднайти втрачені скарби.

Зйокми проходили в 2019 і 202 роках в найцікавіших містцях України. Так, Руська брама в Кам’янці-Подільському відіграла роль замку князя, закинутий костел у Рівненській області додав одному з епізодів надзвичайної загадковості, а ліс Київської області відтворив атмосферою туманних боліт.

Взірцем для костюмів став історичний одяг кінця XVI – першої половини XVII сторіччя, зокрема й вбрання запорізьких козаків. "Перед тим, як почати їх малювати, я ознайомилася з коміксом, потім передивилася багато книг з історії костюма, картин із зображенням персонажів з різних верств населення кінця XVI – першої половини XVII сторіччя, зокрема з території Польщі, – розповідає художниця костюмів Наталія Скаржепа. – Я вивчала історію костюма козаків та його особливості, аксесуари, головні убори, тканини й декоративні елементи. А частину костюмів виготовили в кількох екземплярах, оскільки їх треба було псувати, палити, бруднити та заливати кров’ю".

Головну роль брутального й харизматичного козака Максима Оси грає Василь Кухарський, актор київського Театру на Подолі, володар премії "Київська пектораль".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.