До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як створювали костюми для драми Netflix "Переконання" з Дакотою Джонсон

Поціновувачі костюмованої драми знають, що екранізації Джейн Остін — це завжди визначні модні моменти. Вже 16 липня на Netflix покажуть драму "Переконання" за останнім романом Джейн Остін, з Дакотою Джонсон у головній ролі. Розповідаємо, як авторам фільму вдалося переосмислити класичні модні коди періоду Регентства.

Дакота Джонсон у драмі "Переконання"

Головна героїня стрічки "Переконання" — юна дівчина з характером Енн Елліот, яку багато років тому її хрещена мати, леді Рассел (Нікі Амука-Берд), переконала відмовитися від заручин з єдиним чоловіком, якого вона по-справжньому кохала. Але згодом марнославний батько Енн, сер Волтер Елліот (чудовий Річард Е. Грант), доводить їхню сім’ю до фінансового краху. Вони змушені здати в оренду свій розкішний маєток Келлінч-Голл і переїхати. І саме в цей непростий момент у життя Енн знову входить молодий лейтенант, капітан Вентворт (Космо Джарвіс) — але він вже не прагне одружитися з Енн...

Реклама

Головна інтрига фільму — чи помириться пара, або Вентворт, який усе ще страждає через те, що Енн колись відмовилася від нього, натомість залицятиметься до своїх невісток, Луїзи та Генрієтти (Нія Таул та Ізука Гойл)?.. І хто ще з’явиться в цій складній любовній інтризі? І яку роль у долі Енн зіграє харизматичний красень містер Елліот (Генрі Голдінг)?

Події фільму відбуваються в епоху Регентства й цілком логічно, що героїні носять пишні сукні з високою талією та рукавами-ліхтариками, але водночас костюми головної героїні Енн мають дещо сучасний відтінок. Це вільні сорочки в чоловічому стилі, грубі черевики та вільні силуети, які вирізняють її як героїню, яка набагато випередила свій час.

За словами дизайнерки костюмів Маріанни Агертофт, її мудборд був дуже різноманітним — на ньому були зображені і рок-зірки Патті Сміт, Деббі Гаррі, і навіть Брюс Спрінгстін. Такий незвичний вибір референсів вона пояснює складним і сучасним характером героїні.

"Енн — досить складний персонаж, і після сценарію я також почитала трохи про Петті Сміт і подумала саме про цей образ. Звісно, це пов’язано з інтелектуальною стороною Енн, але в Енн також є авантюрніша сторона, яка мені нагадала про Деббі Гаррі, і в ній також є щось подібне до Одрі Гепберн. Персонажі Остін багато уваги надають емоціям, тож ми не прагнули перебільшувати. Ми хотіли привнести сучасності в костюми, і це багато в чому також залежало від того, як актор носив одяг.

Отже, товсті чоботи, які носить Енн, нагадують про стиль Деббі Гаррі, сорочка цілком схожа на ту, що могла носити б Патті Сміт, а коли Ен носить піджаки з об’ємними плечима, ви бачите в цьому Одрі Гепберн, розповідає художниця. З іншими персонажами було також цікаво: актриса Кетрін Гепберн стала натхненням для леді Рассел, актор Венсан Кассель — для містера Елліота, музикант Брюс Спрінгстін та Стів Макквін — для капітана Вентворта.

Важливий момент для розуміння характеру героїні Дакоти Джонсон — це те, що вона має набагато сучасніший вигляд, на відміну від її сестри. "Коли вона в Келлінч-Голлі, виникає відчуття, що вона не вписується в цей світ, — пояснює художниця костюмів. — Мені подобається стиль ампір і сукні із завищеною талією, і в деяких сукнях Енн є натяки на ампір, але здебільшого вона віддає перевагу вбранню з окресленою талією. Воно має більш позачасовий вигляд. Одяг леді Рассел також часто має акцент на талії. Це знак, що героїні підтримують і надихають одна одну. Я думаю, що леді Рассел була чимось на зразок законодавця моди для Енн. Один з моїх улюблених костюмів у фільмі — золоте пальто леді Рассел у першій сцені".

Ще одна цікава деталь у феміністичному образі Енн — вона носить чоловічу спідню білизну. Це пов’язано з тим, що жінки того часу насправді не мали спідньої білизни. Її натхнено спідньою білизною, яку носили чоловіки в армії, і Дакота почувалася в ній справді як удома.

Надзвичайно цікавими є чоловічі образи у фільмі. Цей період був феноменальним часом для чоловічого одягу. Так, містер Елліот ввічливий і харизматичний, а його одяг розслаблений та елегантний. Коли ми вперше зустрічаємося з ним, він одягнений у чорне лляне пальто, що дуже йому пасує, і завжди носить подвійні жилети. Водночас одяг сера Вентворта на вигляд дуже британський, а містера Елліота — більш американський. У Вентворта гардероб мінімальний щодо вибору, усе зручне й дещо потерте. Коли містер Елліот і Вентворт зустрічаються на вершині скелі, Вентворт одягнений у це коричневе пальто, на противагу чорному пальту містера Елліота. Зовнішній вигляд містера Елліота нагадує елегантний стиль Лі Ван Кліфа, а Вентворта — брутальний образ Клінта Іствуда.

Драму "Переконання" можна подивитися на Netflix з 16 липня.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.