До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Найприголомшливіші перевтілення Крістіана Бейла на екрані

Майстру перевтілень та одному з найталановитіших акторів нашого часу сьогодні виповнюється 49 років. Розповідаємо, з чого починав Крістіан Бейл та як досягнув успіху.

Бейл з тих акторів, хто почав свою кар’єру в дуже юному віці. У 8 років він рекламував засоби для догляду за білизною і пластівці, в 10 — виходив на сцену з Ровеном Аткінсоном, а в 12 років зіграв розстріляного більшовиками цесаревича Олексія Миколайовича. Проте поворотним для акторської кар’єри виявився фільм "Імперія сонця", що вийшов 1987 року. Потім були ролі в історичній драмі "Генріх V: Битва під Азенкуром" (1990), "Острів скарбів" (1990), "Діти свінга" (1993), "Принц Ютландії" (1994), "Маленькі жінки" (1994). Після трьох років знімань Крістіану Бейлу дістаються ролі разом з акторами і актрисами першої величини — "Метроленд" (1997), "Всі маленькі тварини" (1998), "Оксамитова золота жила" (1998).

Реклама

14-річний Крістіан Бейл у фільмі "Імперія сонця"
14-річний Крістіан Бейл у фільмі "Імперія сонця"

У 2000 році Бейл зіграв одну з найскладніших ролей у своїй кар'єрі — роль банкіра з Волл-стріт вдень та серійного вбивці вночі Патріка Бейтмена в екранізації роману БретаІстонаЕлліса "Американський психопат". Його герой лякає своєю радикальністю та водночас захоплює. "Під час підготовки до фільму я став одержимим. Мене повністю захопили розмови про моє тіло, про дієти та фізичні вправи. А ще я почав суворіше ставитися до фізичної форми інших людей".

"Американський психопат"
"Американський психопат"

Готуючись до ролі, актор кинув собі виклик — за 4 місяці досягти олімпійської статури, якою володіє його герой. Для цього він не тільки проводив години в солярії та на біговій доріжці, але й встановив собі стоматологічні коронки для повної відповідності образу. Сатиричний трилер Мері Херрон став бенефісом актора. Здавалося б, після цієї ролі кар’єра Крістіана Бейла мала стрімко злетіти. Але наступні ролі — бойовик "Шафт" (2000), воєнна драма "Вибір капітана Корелли" (2001), постапокаліптичне фентезі "Влада вогню" (2002) — не відповідали уповні його драматичному талантові.

Бейл зробив паузу — і через рік повернувся в ролі ТревораРезніка, людини, що страждає від безсоння і втрачає вагу. З головною роллю в "Машиністі" (2004) почалися вже легендарні перевтілення актора. Мінус 38 кілограмів — і абсолютний рекорд серед усіх акторів, які колись худнули для своїх ролей. Хоча режисер просив Бейла скинути максимум 1015 кілограмів. Щоденна дієта складалася з банки тунця та яблука. А щоб вбивати апетит, він багато палив. При зрості в 183 сантиметри вага Крістіана Бейла становила 53 кілограми.

"Машиніст"
"Машиніст"

"Протягом чотирьох місяців я їв дедалі менше, і таким чином зменшив шлунок. Пив дуже багато води, щоб не відчувати голоду. І дисциплінував себе. Кілька разів зривався. Але відповідно до того, як я зменшувався, мені ставало дедалі легше дотримуватися "дієти". Звичайно, зі мною було не дуже весело, але зате я випромінював спокій", — розповідає актор

Зразу після "Машиніста", Бейлу запропонували зіграти Брюса Вейна у фільмі Крістофера Нолана "Бетмен: Початок" (2005). Для цих ролей лише за декілька місяців довелося набрати вагу + 27 кг до знімань і ще 18 під час. Забавним було те, що актор трішки перестарався і не зміг влізти у костюм Бетмена, — довелося знову худнути. Ще через рік актор зіграв у "Рятувальному світанку" (2006) Вернера Герцога. Щоб бути схожим на виснаженого в’язня в таборі для військовополонених, Бейл скинув 28 кг.

Вже через три роки Бейлдоєднується до культової франшизи Джеймса Кемерона "Термінатор: Нехай прийде рятівник" (2009) для ролі Джона Коннора. Тепер він солдат, але вже один із тих, хто може один врятувати весь світ.

"Боєць"
"Боєць"

Ще рік — і Крістіану Бейлу знову потрібно екстремально худнути для ролі кокаїніста ДіккіЕклунда у спортивній драмі "Боєць" (2009). Роль другого плану принесла Бейлу премію "Оскар" і стала новим етапом акторської самопожертви заради ролі. "Я бігав годинами. Все, що я робив цілі дні, — бігав. Позаяк я ніколи не почував себе настільки здоровим".

Згодом актор повертається до ролі Брюса Вейна, зігравши в завершальній частині трилогії Крістофера Нолана про Бетмена. Для ролі актор відновлює свою ідеальну фізичну форму.

Після чого ще раз співпрацює з Девідом Расселлом в "Американській афері" (2013). Це перший фільм, в якому актору не довелося мучити себе дієтами та спортом. Щоб зіграти Ірвіна Розенфельда, Бейл їв усе підряд, набрав 30 зайвих кілограмів і відростив значний живіт. Актор втілився в роль талановитого шахрая з чарівною харизмою. Втім, цього разу трансформація була задля комедії, а не драми. "Я їв усе, до чого могли дістати мої руки. Пончики, бургери, шоколадні батончики. Я змітав усе, що бачив на своєму шляху".

"Афера по-американські"
"Афера по-американські"

Для ролі у фільмі "Влада" (2018), Бейлу довелося знову набирати вагу. Крістіан зіграв колишнього віцепрезидента США Діка Чейні. Достеменно невідомо, на скільки він поправився. Після цього актор зарікся страждати та знущатися над своїм тілом. Він також додав, що його дружині дуже важко спостерігати за постійними змінами його зовнішності.

"Влада"
"Влада"

"Мені завжди подобались трансформації — ментальні, фізичні. Деколи дуже допомагає дивитись у дзеркало і не бачити там себе — в тому сенсі, що це дозволяє тобі забрати себе з будь-якого персонажа. І я радий, що робив це, але, думаю, варто залишити цей підхід в минулому", — сказав актор.

Текст: Катя Романів

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.